Jeg har givet mine katte rå sild.. men

Forleden købte jeg nogle sildefileter til mig selv. Og i den forbindelse prøvede jeg at give lidt til mitterne. Det kunne de sørme godt li’. Det er sjældent de får rigtigt kød, så det var en fornøjelse at se dem gnaske og smaske så koncentreret (i modsætning til det sædvanlige tørfoder).

Jeg har givet dem sild 3 gange i løbet af 4-5 dage, men ikke voldsomme mængder. De har nok fået hvad der svarer til lidt over en hel filet i alt. (Og de har været 4 om den)

MEN…

Nu har jeg søgt i forummet, og er blevet noget konfus om hvad der er tilrådeligt. Nogle siger at rå fisk ikke er et problem (sålænge de fryses først), andre sværger til at koge den først, nogle siger at katte egentlig slet ikke bør/må få fisk osv osv osv.

Der er altså voldsomt mange meninger som peger i hver sin retning. Er der ingen “officielle” retningslinjer?

Såkaldt fede fisk, som sild tilhører, bør katte ikke få serveret rå.
ikke p.g.a. parasitter, som er årsag til frysning anbefales, men derimod fordi fede fisk i rå tilstand indeholder et enzym som er skadeligt på den måde, at det nedbryder nogen vitaminer i katten, som den selv har svært ved at danne igen.

Mangel på disse vitaminer kan give skader på kattenes centralnervesystem.

Men så små mængder dine katte har fået indtil nu er nu nok ikke farligt.

Andre fede fisk (en fisk er fed hvis den indeholder mere end 8 gram fedt pr 100 gram) er hellefisk, laks, makrel, pighaj, sild, stenbider, ørred, ål, ålekvabbe

[quote=Felis;513471]
Andre fede fisk (en fisk er fed hvis den indeholder mere end 8 gram fedt pr 100 gram) er hellefisk, laks, makrel, pighaj, sild, stenbider, ørred, ål, ålekvabbe[/quote]
Så er det jo oplagt at spørge til forslag til (ikke-fede) fisk man godt kan give - som helst også er til at få i almindeligt tilgængelige dagligvarebutikker :slight_smile:

Vores katte er ret glade for torsk og sej.

Vores får rå tun, i ganske små mængder og ikke så tit.
Vi får eller køber lidt ekstra tun med, når vi selv skal ha’ sushi.

I starten fik de laks, men efter den ene har haft mavesårslignende tilstande i mave-sækken gik vi over til tun. Og det er sushi-katten ganske tilfreds med.
:slight_smile:

Så er der måske enighed om at hvis der er tale om mager fisk, og det bliver fryst ned først, så er det OK at servere råt?

Nogle der tør give et bud på hvor ofte man kan slippe afsted med at gøre det?

jeg plejer ca 1 gang om ugen at forkæle mine med en laksefilet, de bliver købt frosset, og er tit og få på tilbud og misserne elsker det

hvis du bruger mager fisk, fryser den først/køber den frosset i sushi-style og de i øvrigt ikke får dårlig mave - så et par gange om ugen :slight_smile:

Mine 5 stribede tøzer får hver uge rå ( frossen ) skrubber / rødspætter eller ising. Det eneste jeg har gjort ved fisken inden frysningen er at pille indvolde ud, og når de får dem serveret så klipper jeg dem i kvarte, og de får dem med både skind og ben.

Mine får altså sheeba eller lux med laks (Haha: lux med lax) ved særlige anledninger. Så selvom laks åbenbart ikke er så godt for katte, så er der mange kattemads-producenter der propper det i maden :o

Nå men kattene elsker det, men jeg vel helst ikke give dem paté - som laks oftest er - til hverdag, da jeg tror at bider i gele, giver mere arbejde til tænderne :slight_smile:

Jeg fodrer aldrig med fisk, grundet at jeg kun ser ulemper og ingen fordele (måske lige ud over at man lige får et par stjerner i kattens bog ved at give dem fisk! :høhø:).

Fisk har ikke en ordentlig calcium til fosfor rate for katte (det kan selvfølgelig modvirkes ved at fodre mere calcium andre steder, men det er da et besværligt regnestykke).
Derudover er der mange andre næringsstoffer i fisk som ikke er balanceret til en kat.
Eksempel med tun:
http://maxshouse.com/Tuna_and_Cats_Nutritional_Facts.htm

Fisk indeholder store mængder af enzymet thiaminase som ødelægger Vitamin-B1 (thiamin) som er vigtig for katten.
Læsestof:

Fisk indeholder størrere mængder magnesium, et for højt niveau af magnesium i kattens blod kan medføre et væld af problemer.
Læsestof:

Hvis man prøver at skabe en naturlig kost til sin kat, passer fisk heller ikke specielt godt ind - katte jager ikke som sådan fisk i naturen. (Jaja, de jager selvfølgelig heller ikke køer, lam og kalkuner osv men de er tættere på en naturlig næringsprofil for katten)

Jeg kan ikke personligt se nogen god grund til at fodre katte med fisk når man har andre muligheder, men med det sagt så tror jeg da ikke der er noget i vejen for at give sin kat en smule fisk en gang i mellem - bare det ikke udgør en for stor del af kosten :slight_smile:

God weekend!

[quote=BBJ;513998]Jeg fodrer aldrig med fisk, grundet at jeg kun ser ulemper og ingen fordele (måske lige ud over at man lige får et par stjerner i kattens bog ved at give dem fisk! :høhø:).

Fisk har ikke en ordentlig calcium til fosfor rate for katte (det kan selvfølgelig modvirkes ved at fodre mere calcium andre steder, men det er da et besværligt regnestykke).
Derudover er der mange andre næringsstoffer i fisk som ikke er balanceret til en kat.
Eksempel med tun:
http://maxshouse.com/Tuna_and_Cats_Nutritional_Facts.htm[/quote]

Der er intet muskelkød, der i sig selv har de rette rater eller indbyrdes forhold i forhold til kattens behov. Det forhindrer os jo ikke i at udfodrer det. Katten skal dog naturligvis over tid have en gennemsnitlig ernæringsmæssigt korrekt sammensætning indenfor visse grænser.
Det er slet ikke så kompliceret at opveje et skævt calcium/fosfor-forhold. Man slår fodermidlet op på www.foodcomp.dk , finder ud af hvad der skal til af calicum, for at calcium:fosfor havner omkring ca. 1,2:1, og så køber man rene calcium-piller på apoteket, som man deler, så man står med den mængde, der skal til. Det er altså ikke en videnskab, der kræver apotekervægte. Sådan en pille indeholder måske 500 mg. calcium, og hvis man f.eks. skal bruge 100 mg., jamen så skærer man ca. 1/5 af pillen med en skarp kniv og knuser det.

[quote=BBJ;513998]Fisk indeholder store mængder af enzymet thiaminase som ødelægger Vitamin-B1 (thiamin) som er vigtig for katten.
Læsestof:

Ikke alle fisk indeholder thiaminase. Og dem der gør kan blot koges, så løses problemet.

[quote=BBJ;513998]Fisk indeholder størrere mængder magnesium, et for højt niveau af magnesium i kattens blod kan medføre et væld af problemer.
Læsestof:
http://www.petmd.com/cat/conditions/cardiovascular/c_ct_hypermagnesemia[/quote]

Tun er ofte anklaget herfor, men jeg mener ikke det er et problem:
[ame]http://www.kattegale.dk/forum/showthread.php?t=24706[/ame] - post #9.

[quote=BBJ;513998]Hvis man prøver at skabe en naturlig kost til sin kat, passer fisk heller ikke specielt godt ind - katte jager ikke som sådan fisk i naturen. (Jaja, de jager selvfølgelig heller ikke køer, lam og kalkuner osv men de er tættere på en naturlig næringsprofil for katten)

Jeg kan ikke personligt se nogen god grund til at fodre katte med fisk når man har andre muligheder, men med det sagt så tror jeg da ikke der er noget i vejen for at give sin kat en smule fisk en gang i mellem - bare det ikke udgør en for stor del af kosten :)[/quote]

Det er jeg for så vidt enig med dig i, men ingen grund til at gøre det værre, end det er.

lys/mørk sej, rødfisk, rødspætte, rødtunge, sandart, skrubbe, søtunge, torsk, tun m.fl.

[quote=BBJ;513998]Fisk indeholder store mængder af enzymet thiaminase som ødelægger Vitamin-B1 (thiamin) som er vigtig for katten.
Læsestof:
![/quote]

Det er kun fede fisk der indeholde tiaminase , og det er det jeg omtalte, men det enzym ødelægges ved opvarmning/kogning

[ame]http://www.kattegale.dk/forum/showthread.php?t=7566[/ame] - post #20
Laks er ikke et problem i forhold til thiaminase.