Kan din kat (eller hund) være bloddonor?

Er din kat eller hund kvalificeret til at hjælpe andre katte og hunde??
http://dyrehospitalet.ku.dk/ekspertiseomraader/blodbank/

Blodbank

Vil du og din hund eller kat hjælpe med at redde liv?

Meld din hund eller kat som bloddonor.

Ligesom mennesker kan hunde og katte også få blodmangel. Ofte er en blodtransfusion nødvendig. Da behovet for blod opstår pludseligt, er det nødvendigt for hospitalet altid, at have blod liggende. Hunde kan kun modtage blod fra andre hunde og katte kun fra katte. Derfor har vi brug for nogle raske hunde og katte til vores donorkorps.bloddonorer på vej til tapningVi lægger stor vægt på, at hunden eller katten, oplever besøget hos os, som positivt og vi gør vores bedste til, at de syntes det har været en god oplevelse. Hvis hunden eller katten føler nogen form for ubehag eller er utryg ved situationen, skal den ikke fortsætte med at give blod.
Hvilke hunde og katte kan blive bloddonorer?

Alle sunde og raske hunde og katte, der ikke har været drægtige, eller har modtaget en blodtransfusion, kan give blod.

Hunde og katte med en alder mellem 1 og 6 år kan deltage. Hunde skal samtidig veje over 25 kg og katte over 4 kg.
Fordele ved at lade sin hund eller kat være bloddonor

Dyr, som indgår i hospitalets donorkorps, medvirker til at et livreddende behandlingstilbud er til stede for patienter på dyrehospitalet.
De får bestemt deres blodtype.
Så længe de er donorer vil de modtage:
    Regelmæssige sundhedsundersøgelser
    Regelmæssige laboratorieundersøgelser
    Årlige vaccinationer
    Tilbud om gratis kvalitetsfoder
    Forebyggende behandling mod lopper og flåter

Hvordan giver din hund eller kat blod?

Besøget i forbindelse med bloddonationen tager ca. 30-45 minutter for hunden. Katten indlægger vi for nogle timer. Selve bloddonationen tager max 10 min og det gør ikke ondt på dyret at donere blod. Blodet udtages fra en blodåre i halsen. Hundene er vågne under donationen mens kattene får lidt at slappe af på. Da bloddonationerne foregår sterilt, er det nødvendigt at klippe et cirka 4 x 4 cm stort område i pelsen. Herefter vaskes og desinficeres stedet og der lægges lokalbedøvelse. Dyret får væske i et drop under donationen som erstatning for det udtagne blod.
Hvor tit kan dit dyr give blod?

En sund og rask hund eller kat, som fodres med et godt og alsidigt fuldfoder af høj kvalitet, kan give blod hver måned. I praksis vil dyret dog ikke blive indkaldt som donor mere end 4 gange om året. Det opsamlede blod opbevares i blodbanken, indtil en patient får brug for det.
Hvordan bliver blodet undersøgt og behandlet?

Det donerede blod vil blive underkastet forskellige laboratorieundersøgelser bla. bliver dyrets blodtype og blodprocent bestemt samt undersøgt for blodparasitter og infektionssygdomme. Det raske donorblod vil herefter blive centrifugeret og adskilt i røde blodlegemer og plasma. De røde blodlegemer opbevares i køleskab og plasmaet i fryser, indtil der bliver brug for det.
Hvordan bliver blodet brugt?

Typisk vil blodet blive brugt til hunde eller katte med blodmangel i forbindelse med sygdom eller til hunde, som har mistet meget blod i forbindelse med en ulykke eller komplicerede operationer. Plasma bruges blandt andet til dyr, som mangler nogle af de faktorer, der får blodet til at størkne.
Hvis du vil vide mere…

Hvis du har lyst til at høre mere om vores donorprogram, kontakt da receptionen på telefon 3533 2930, som så vil formidle kontakten til vores blodbankpersonale. Eller du kan sende en mail til [email protected] som så vil vende tilbage.

Det lyder som en god ide, men det ville jo ikke kunne gå med en udstillingskat, hvis de barberer 4x4 cm pels af halsen…:slight_smile:
Men måske kan de barbere et andet, mindre synligt sted :gruble:

Det er en rigtig god ide, og det hjælper. Jeg har haft en bloddonor kat :slight_smile: som dog nu er pensioneret.

Og ja, katten og ejer må leve med at katten er barberet på halsen. Og de kan ikke tage blod andre steder ( dvs det kan de godt men det er mega besværligt og også træls for katten).

jeg har kun gode og positive erfaringer med at lade Othello være donor. Så skriv endelig hvis du vil have flere oplysninger eller har spørgsmål.

Sigurd - vores huskat fra 28.5.2008 - er kvalificeret, med mindre han falder for aldersgrænsen, så vi vil forsøge at melde ham til mindst en bloddonorsession.

Jeg overvejer om de kunne være noget for Theo eller Milou :gruble:

De to Kamikazier har givet blod så hvis der sker jeres katte noget og de får blod og de begynder at få Kazi-kuller, som det hedder her i huset (det er med i prisen så bare rolig :høhø:) så ved I hvor de er smittet. I sender bare klagen til opdrætter - ejer er jo uskyldig… selvom jeg lige har skrevet i en anden tråd, at jeg anser genetik for at spille 10 % og miljø 90 % så gælder det nemlig ikke for de to MCOer - de ku alle skarnstregerne, da de kom :ok::høhø:

Min Kittemitte pige var bloddonor på life, indtil vi flyttede fra kbh. Hun tog det i stiv pote - blev altid behandlet godt derinde og modtog som tak foder, ormekure, loppekure, og egen vacc i al den tid hun gik derinde. Hun kunne ikke holdes på/nøjes med hvad hun fik derfra men det var et meget fint tilskud og kompensation for at tage hende frem og tilbage

Vi forsøgte at tilmelde Sigurd, men han er for gammel:(

Mange tak for din henvendelse vedr. vores blodbank til dyr.

Din kat er desværre blevet for gamle til at indgå som bloddonor. Vores
kriterier er, at hunde og katte med en alder mellem 1 og 6 år kan
deltage. Så da din kat er 6 år lige om lidt vil den være for gammel til
at være bloddonor, desværre

Skulle du få en ny kat en dag eller kender du nogle der har en allerede,
er du velkommen til at kontakte os igen.

Dbh Gitte

Gitte Wagner hansen
Overveterinærsygeplejerske, Aut. Veterinærsygeplejerske

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Universitetshospitalet for Familiedyr
Københavns Universitet
Dyrlægevej 16
1870 Frederiksberg C.

TLF 35332930
MOB 51489425
[email protected]
www.dyrehospitalet.ku.dk

Findes der lignende i Jylland?

Godt spørgsmål:) Spørg KU:)