Karry er jo en krydderiblanding af en hel krydderier…
Her er lidt om den gule karry: Karry - Wikipedia, den frie encyklopædi
Karry er en gul krydret sammenblanding af flere krydderier. Den gule farve stammer fra gurkemeje. Yderligere krydderier i blandingen, som typisk består af ca. 10 forskellige, kan være: bukkehornsfrø, muskatnød, spidskommen, laurbærblade, allehånde, safran, kardemomme, kanel, koriander, nellike, anis, sort peber, hvid peber, ingefær, hvidløg og sennep.
Karry blev introduceret i det danske køkken i 1837 i Madam Mangors kogebog[1] og er en oprindelig indisk krydderiblanding.
I Indien er det almindeligt at en familie blander deres helt egen karry.
Ved brug “brændes” karryen normalt først af på panden med lidt fedtstof for at fremhæve smagen.
En artikel om karry: http://politiken.dk/tjek/dagligliv/mad/article479266.ece
Råvareguide: Karry duer ikke uden bukkehornsfrø
Bukkehornsfrø er på en gang meget sjældent og meget hyppigt brugt.
Af Annette Nyvang
De optræder sjældent på egen hånd i en opskrift, selv om man støder på dem her og der.
Til gengæld er frøene en fast bestanddel af enhver karryblanding. Faktisk er karry en utænkelighed uden bukkehornsfrø, for det er frøene, der giver karryen den karakteristiske karrylugt.
Bukkehornsplanten, Trigonella foenum graecum, gror i et bælte fra Middelhavet over Indien til Kina, og flere steder bruger man ikke kun frøene, men også bladene – især i det nordlige Indien er bladene en meget brugt smagsgiver.
Nogle mener, at det er et af verdens ældste krydderier: Egypterne, grækerne og romerne anvendte dem også, både i madlavningen og til medicinske formål – i dag er frøene stadig en stor artikel i helsekredse. Kogt til grød går bukkehornsfrø bl.a. for at være god til at hele betændte sår.
Rasende kras og bitter
Frøene er gullige, flade og ekstremt hårde. Smagen er rasende kras og bitter. Men også med reminiscenter af ahornsirup og brændt sukker. Det er ikke et krydderi, man indtager i store mængder, og i madlavningen skal det bruges med varsomhed.
Hvornår de så er mindst bitre – ristede eller uristede – er et af de store spørgsmål, der deler køkkenvandene.
Uristede har de en bismag af ærter, planten tilhører da også den ærteblomstrede familie. Det er ikke en smag af søde ærter, men nogle melede og bitre artsfæller, og den går tabt, når de kommer på panden. Og ja, de bliver lidt mere bitre, når de har været over varmen, men så længe man ikke rister hårdt og længe, er der ikke den store forskel.
En af fordelene ved ristning er, at de bagefter er lettere at knuse med en morter. Kunsten er at finde punktet, hvor de ikke bliver for bitre, men dog er blevet porøse. Det tager ikke meget mere end 10 sekunder på en rygende varm pande.
Utænkeligt med karry uden bukkehornsfrø
Skal man lave sin egen indiske curry-ret på den hårde måde, kommer man ikke uden om at frembringe sin egen karry – bukkehornsfrøenes klassiske element, hvor de indgår i en skønsom blanding med bl.a. koriander, spidskommen, sort peber, sennepskorn, nelliker, kardemomme, fennikelfrø og gurkemeje.
Alle krydderierne skal hele på panden, ristes og kværnes sammen.
I Indien tilbereder enhver husstand sin egen karry i små portioner, for frisklavet smager det bedst – en inder vil grine en færdigkøbt karry ud af køkkenet.
Her er en ide til at lave sin egen karryblanding Gretchen’s Cookbook - Make your own Curry Powder recipe
Make your own Curry Powder
Ingredients: Metric Units
2 tsp. mustard seed
1 tsp. fenugreek or 2 tsp. celery seed
4 Tbsp. ground coriander
4 tsp. ground cumin
4 tsp. tumeric
2 tsp. ground cardamom
2 tsp. mace
1 tsp. cinnamon
1 tsp. fresh ground pepper
1/2 tsp. each: cayenne, ground ginger, ground cloves, nutmeg
Directions:
NOTE: Yeah, I know it takes a lot of ingredients to make this, and it probably costs less to BUY curry than make this recipe. However, if you’re stuck at home in a snowstorm or something and you absolutely cannot live without curry powder, well, here’s your fix.
Briefly raost mustard and fenugreek seeds in a 300 degree oven; let cool and grind to a powder with a mortar and pestle. Uniformly combine this powder and the remaining ingredients. Store in a tight-lidded container. Enjoy! -Diana
En anden “gør det selv” karry opskrift Food Hacks | ehow
En tilsyneladende enkel “gør det selv” karry http://plantanswers.tamu.edu/recipes/herbs/curry.html
MAKE-YOUR-OWN-CURRY
1/4 Cup Coriander Seed
1 Tea. Whole Black Pepper
1/4 Cup ground Tumeric
1 Tea. ground Ginger
4 in. Stick Cinnamon, broken 5 Whole Cloves
1 Tbl. Cumin seed
2 Bay leaves
1 Tb. Cardamon Pods, shelled (about 1 Tea. seed)
Place all ingredients in shallow baking pan. Bake at 200 degrees for 25 minutes, stirring occasionally. Place mixture in blender container. Cover, blend until well ground. Package in 1/4 cup portions. Makes 3/4 cups.
Til sidst er der en meget enkel opskrift, som dog kræver, man har mod til at prøve sig lidt frem;-) How to Make Money in the Crypto Bear Market: Three Strategies
The Five Spices in Curry Powder and How to Make Your Own
Indian food has such an exotic flavor with its unique blend of healthy, tantalizing spices. Yet many people shy away from preparing Indian cuisine because of being intimidated by the world of Indian spices. One of the most popular of the spices used in Indian cooking is curry powder which is actually a blend of five basic spices. Although there’s confusion as to exactly what spices constitute a curry, the spices in curry are composed of these five:
Mustard Seed
Mustard seed adds a hot and spicy flavor to curry and gives it a subtle hint of crunchy goodness. It’s an excellent spice for enhancing the flavor of beef, fish, and fowl which makes it a natural for curry dishes containing meat.
Coriander
Coriander is derived from the seed of a plant found in the parsley family and has a somewhat citrusy taste. It has the distinction of being one of the first spices in recorded history used by man. The citrus taste of coriander provides a nice compliment to the hot and spicy flavor of the mustard seed.
Cumin
Cumin is also a dried seed derived from a plant in the parsley family. It has a very earthy taste with a distinct toasted flavor that not only enhances curry based dishes but is also purported to be good for digestion.
Tumeric
Tumeric is a bright yellow-orange colored spice that has a peppery, warm, but slightly bitter flavor. It’s the spice responsible for giving mustard its characteristic shade of yellow. Tumeric is also known to have anti-inflammatory and anti-cancer properties making it a spice currently in vogue for its health benefits.
Red Chili Powder
This is another spice that adds heat to the flavor of curry. To make this spice, red chili peppers are sun dried until they’re crisp and then ground into a fine powder.
Although you can buy ready made curry spice combinations at your local grocery store, it’s easy to make your own using the above ingredients. In order to make your own curry blend, you should first toast the spices in a non-stick pan with no oil until they turn a darker shade. This helps to release their flavor and aroma. You can then grind the toasted spices in a spice grinder before storing or using in your recipes. You’re now ready to add your freshly prepared curry to all of your favorite Indian recipes. Imagine how the fresh aroma of those luscious spices will fill your kitchen with fragrance as you prepare your curry dishes. Enjoy!