Kat tisser i søvne

Hej KG,

er der nogen herinde, der har erfaring med katte, der tisser i søvne? Min hunkat på 6 startede da hun blev kønsmoden og kom på piller. Hun blev steriliseret efter kejsersnit for små to år siden, hvor vi kunne konstatere, at blære og livmoderhals sad meget tæt, men ellers intet at bemærke. Det kommer og går meget og sker oftest, når hun glider ind i en ekstrem tung REM søvn, hvor jeg slet ikke kan vække hende. Hun spjætter, klynker, øjnene kører frem og tilbage bag lågene og når hun så slapper af igen, kan det ske at hun slipper kontrollen over blæren - nogen gang opdager hun det og vågner, så der kun kommer en lille smule og andre gange sover hun så tungt, at hun tømmer blæren uden at bemærke det overhovedet.

Jeg har før haft ringet rundt til div dyrlæger - én foreslog epilepsi og andre havde aldrig hørt om fænomenet. Jeg har søgt på nettet også, hvor jeg kan se, at andre beskriver samme forløb som jeg, men desværre uden nogen løsninger.

Jeg er ikke i tvivl om, det er hormonelt, da det ret tydeligt fulgte hendes cyklus, da hun var fertil og havde nogle løbetider inden parring, men det stoppede desværre ikke da hun blev fikset.

Håber nogen herinde måske kan hjælpe :kryds:

Jeg ville som udgangspunkt tænke epilepsi.
Hos mennesker kan hormoner have en indvirkning på anfald, så mon ikke også det kan tænkes at være tilfældet hos katte?
Specielt det du beskriver med at du slet ikke kan vække hende, samtidigt med at hun spjætter, klynker og øjnene kører frem og tilbage samt at hun mister kontrol over blærefunktion lyder for mig som et generaliseret krampeanfald - og ikke som dyb REM søvn.

Why Does My Cat Urinate When Sleeping?

Cats that pee in their sleep usually have an underlying problem causing the incontinence. Treatments are available for urinary incontinence in cats.

Reasons Why Cats Pee in Their Sleep

Most cats hold their urine during the day but when they fall asleep, urine seeps out when their muscles relax. This happens most often to aging female cats that were spayed. According to the University of Tennessee, College of Veterinary medicine, the condition is known as “spay incontinence, hormonally-responsive incontinence or urethral sphincter mechanism incompetency”.

Lower urinary tract disease can also cause a cat to urinate in sleep. Overweight cats and middle aged cats that do not get regular exercise are apt to contract urinary tract disease. They urinate often outside the litter box and in their sleep. Veterinarians diagnose urinary tract disease with X-rays, blood tests and an urinalysis. If the tests are positive for urinary tract disease, antibiotics are prescribed to combat the disease.

How to Stop a Cat from Urinating While Asleep

[ul]
[li]Veterinarians prescribe hormone therapy to female cats that urinate in their sleep. The usual prescription calls for phenylpropanolamine and estrogen hormone replacement. About ½ to ¾ of the treated cats respond positively to the treatment.[/li][li]Many cats that urinate during sleep undergo surgical correction if hormone therapy is not effective. Surgery is risky and often does not stop the incontinence.[/li][li]Veterinarians also perform collagen injections to prevent urinary incontinence in cats. They inject collagen into the urethra, which cause it to swell. The swelling puts pressure on the urethra preventing the urine from leaking. Collagen injections are safe and effective but need to be repeated every 18 months.[/li][/ul]

ret interessant at hormoner og epilepsianfald kan hænge sammen… kan være jeg skal begynde at give hende min cannabis-olie, der netop bruges til at stoppe anfald hos mennesker.
Susanne - tak for udklippet, jeg har allerede læst alt hvad jeg kunne finde på dansk og engelsk :slight_smile:

Det lyder godt nok specielt.
Jeg kan godt huske fra da mine katte var killinger, at de kunne sove så tungt, at man næææsten ikke kunne vække dem. Jeg har da prøvet at blive helt chokeret over, at de bare er helt slatne på een, og ikke vågner af, at man rør på sig :slight_smile: Men så lå de bare og sov deeejlig dybt.
Jeg synes ikke de sover så dybt længere, efter at være voksne. De kan godt drømme, men vågner af den mindste bevægelse.
Men bare fordi mine 3 katte er sådan, ved jeg ikke, hvad der er det “normale”.

Pøj pøj med hende!

Jeg havde også en kat i Galten med dette problem - jeg henviste ejerne til dyrlægens stand.

Måske du kan filme det og vise det til din dyrlæge?

Det er ikke så unormalt et fænomen hos Burmeserne. Jeg har haft et par stykker som lækker i søvne, især med alderen, uden at de ellers er syge. Mener også Linda har haft en. Om de har større tendens til slap blære eller bare sover for godt er så spørgsmålet:)

Jeg kan supplere med at jeg også har haft en burmeser hunkastrat med problemet. Urinen blev undersøgt for infektion og krystaller - der var intet unormalt. Men hun efterlod ofte en 5-kroner stor plet, hvor hun sov. Enkelte gange noget mere. Jeg har kendskab til en tidl. opdrætter, der har oplevet det samme med een af sine hunkatte - Også burmeser.

Ja, jeg har haft mere end een der tisser i søvne og har det endnu, jeg har sammen med dyrlægen en ide om at det er ældre katte der gør der og ved kastrater er risikoen for læk større, hvorfor vides ikke, men måske noget med hormoner.

Mine katte har alle været sunde og raske og uden andre problemer end søvne-tisseri.

MH
Linda

Det er også sket her… (Det var bare ikke gået op for mig at det var det :wink: )

Det sker at Ana får tisset i vores seng ca. 1 gang om året, altså slet ikke noget vildt eller ofte.

Jeg har godt nok aldrig hørt om det hos katte, men det er et ikke et ualmindeligt problem hos steriliserede tæver, hvortil der også findes medicinsk behandling.

jeg har simpelthen præsteret at glemme alt om denne tråd, da jeg ikke kommer herinde så ofte! pinligt når der nu i mellemtiden er kommet rigtigt mange gode svar! tak for dem :slight_smile:
Min inkompetente dyrlæge ville først lave urinprøve, hvilket jeg afviste, fordi katten har gjort det siden den blev kønsmoden (nu er hun 6), så chancerne for at det skyldes infektion er minimale (og det gav de mig ret i). Så vil de i stedet sende mig på hospitalet for smådyr for at få scannet blæren, hvilket jeg også har afvist, da jeg har læst på nettet, dette ikke er et ukendt problem og at der findes medicin for det - bla østrogen.
Jeg er skide sur over, mine dyrlæger ikke lige kan undersøge det lidt dybere fremfor kun at kunne tilbyde urinprøve!
Jeg skal ikke have katten igennem en udredning på mange tusinde kr for at ende med at finde ud af, den bare skal have noget hormonregulerende, som jeg selv har sagt fra starten… :uha:

Jeg har i øvrigt læst op på epilepsi, og det er det helt sikkert ikke, for hun har jo aldrig nogensinde haft et anfald i vågen tilstand, og sådan noget begrænser sig ikke kun til søvn :wink: Hun havde lige en god uge uden uheld og nu er det dagligt hver gang hun sover - vågnede i nat ved at hun tissede på mig og kan lugte på deres nyvaskede tæppe, at hun har gjort det under middagsluren i dag også…
Jeg vil lige tilføje, at jeg godt KAN vække hende, når hun sover aller tungest, men jeg skal altså ruske godt i hende :wink: Tror burmeseren er avlet til at være så naiv og tillidsfuld, at den simpelthen er tryg nok til at sove langt tungere end så mange andre katte.