Dyrefondet skriver
Slut med at klage over dyrlægerne
25/11-2014
Ankenævn for Dyrlæger bliver nedlagt den 5. december. Det betyder, at forbrugerne i fremtiden skal gå til domstolene, hvis de vil klage over en dyrlægebehandling.
Fra 4. december kan du ikke længere klage over din dyrlæge til Ankenævn for Dyrlæger, men er i stedet henvist til at anlægge en civil retssag ved domstolene.
Det er ifølge forbrug.dk konsekvensen af Den Danske Dyrlægeforenings opsigelse af sin aftale med Forbrugerrådet TÆNK om Ankenævn for Dyrlæger.
For dyr i drift
Aftalen blev opsagt allerede i december 2013 med den begrundelse, at ordningen er for dyr i drift. På det tidspunkt kostede det mere end 1,5 kroner om året at drive ankenævnet, og det vil dyrlægerene ikke betale, oplyste de dengang i Dansk Veterinærtidsskrift (DTV16 2013).
En anden begrundelse for opsigelsen var, at dyrlægerne alligevel får medhold i 85 procent af klagerne.
- At vi får medhold i så stor en del af sagerne, siger mig, at der ikke er alvorlige problemer ude i praksis. Derfor har jeg ikke dårlig samvittighed over, at denne klagemulighed nu forsvinder, sagde formand for Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening, Jacob Kjær Larsen, i januar 2014 til Dyrlægemagasinet.
Ankenævn for Dyrlæger har eksisteret siden 2008. Bag ankenævnet står Den Danske Dyrlægeforening, Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening og Forbrugerrådet TÆNK.
Skidt for retssikkerheden
Ifølge Dyrefondet efterlader det dyreejere i en nærmest håbløs situation, hvis et dyr bliver fejlbehandlet eller der opstår andre uenigheder mellem en dyreejer og en dyrlæge.
- Det er både dyrt og meget besværligt at føre en civil retssag. Langt de fleste vil opgive på forhånd, og det er ikke godt for retssikkerheden, siger direktør Vibeke Haslund fra Dyrefondet.
Hun undrer sig også over, hvorfor det lige er dyreejerne, der ikke skal have mulighed for at gå til et klagenævn.
- Stort set alle andre brancher giver forbrugere muligheder for at klage. Vi kan klage over en advokat, en revisor, en tandlæge og mange andre, så virker det besynderligt, at vi som dyrejere ikke fortsat skal have denne mulighed, siger hun.
Det bliver besværligt at klage
Ankenævn for Dyrlæger vil modtage klager til og med onsdag den 3. december. Herefter skal forbrugere, der ønsker at klage over dyrlægeydelser, anlægge en civil retssag ved domstolene.
Forbrug.dk giver følgende råd til dyreejere, der får brug for at klage over en dyrlægeydelse i fremtiden:
Klag skriftligt til dyrlægen, hvis du er utilfreds med for eksempel behandling eller pris.
Sørg for, at du kan dokumentere, at du har klaget, for eksempel via mail
Klag så hurtigt som muligt, idet dyrlægen kan afvise din klage, hvis du er for længe om at klage
Følg hurtigst muligt op på din klage, hvis dyrlægen afviser den eller ikke svarer
Husk, at du fra og med den 4. december 2014 skal indbringe din sag for domstolene, hvis du ikke kan blive enig med dyrlægen om en løsning, og hvis du vil gå videre med sagen
Læs, hvad Dyrefondet tidligere skrevet om nedlæggelsen af ankenævnet.
Ankenævn for dyrlæger nedlægges
01/07-2014
Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening har opsagt sin aftale med Forbrugerrådet og nedlægger sit ankenævn
Ankenævn for Dyrlæger bliver nedlagt den 4. december 2014. Det oplyser Den Danske Dyrlægeforening i sit medlemsblad, Dansk Veterinærtidsskrift.
Det betyder, at der ikke længere vil være et uvildigt ankenævn, hvor du kan klage over dyrlægers behandling af dine dyr.
For dyrt
Årsagen er, at det er blevet langt dyrere end forventet at drive ankenævnet. Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening , PDA, havde regnet med at bruge 800.000 kroner årligt til driften af ankenævnet, men den reelle udgift er over 1,5 millioner kroner, og det vil foreningen ikke længere betale.
- Vi har 800 medlemmer, så der er forholdsvis få at fordele udgifterne på, siger Jacob Kjær Larsen, formand for PDA til Dyrlægemagasinet.
Vi får medhold
Ud over økonomien, så har det faktum, at dyrlægerne får medhold i 85 procent af klagerne også haft indflydelse på PDAs beslutning.
– At vi får medhold i så stor en del af sagerne, siger mig, at der ikke er alvorlige problemer ude i praksis. Derfor har jeg ikke dårlig samvittighed over, at denne klagemulighed nu forsvinder, siger Jacob Kjær Larsen til Dyrlægemagasinet.
Ikke acceptabelt
Dyrefondets direktør Vibeke Haslund beklager, at det snart ikke er muligt at klage over en dyrlæges behandling, med mindre man vil føre en sag ved domstolene.
- Det er vigtigt for dyreejere at kunne klage til en uvildig klageinstans, når der opstår tvivl om behandlingen. Når ankenævnet bliver nedlagt, kan hverken dyreejerne eller dyrlægerne få afklaret, hvad der er rigtigt og forkert – og det er et skidt udgangspunkt for tilliden. Behandlingen af klager rummer nemlig også en mulighed for læring, når det drejer sig om at få en bedre kommunikation mellem dyrlæger og dyreejere, siger hun.