Klagenævn over dyrlæger nedlægges

Dyrefondet skriver

Slut med at klage over dyrlægerne

25/11-2014

Ankenævn for Dyrlæger bliver nedlagt den 5. december. Det betyder, at forbrugerne i fremtiden skal gå til domstolene, hvis de vil klage over en dyrlægebehandling.

Fra 4. december kan du ikke længere klage over din dyrlæge til Ankenævn for Dyrlæger, men er i stedet henvist til at anlægge en civil retssag ved domstolene.

Det er ifølge forbrug.dk konsekvensen af Den Danske Dyrlægeforenings opsigelse af sin aftale med Forbrugerrådet TÆNK om Ankenævn for Dyrlæger.

For dyr i drift

Aftalen blev opsagt allerede i december 2013 med den begrundelse, at ordningen er for dyr i drift. På det tidspunkt kostede det mere end 1,5 kroner om året at drive ankenævnet, og det vil dyrlægerene ikke betale, oplyste de dengang i Dansk Veterinærtidsskrift (DTV16 2013).

En anden begrundelse for opsigelsen var, at dyrlægerne alligevel får medhold i 85 procent af klagerne.

  • At vi får medhold i så stor en del af sagerne, siger mig, at der ikke er alvorlige problemer ude i praksis. Derfor har jeg ikke dårlig samvittighed over, at denne klagemulighed nu forsvinder, sagde formand for Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening, Jacob Kjær Larsen, i januar 2014 til Dyrlægemagasinet.

Ankenævn for Dyrlæger har eksisteret siden 2008. Bag ankenævnet står Den Danske Dyrlægeforening, Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening og Forbrugerrådet TÆNK.

Skidt for retssikkerheden

Ifølge Dyrefondet efterlader det dyreejere i en nærmest håbløs situation, hvis et dyr bliver fejlbehandlet eller der opstår andre uenigheder mellem en dyreejer og en dyrlæge.

  • Det er både dyrt og meget besværligt at føre en civil retssag. Langt de fleste vil opgive på forhånd, og det er ikke godt for retssikkerheden, siger direktør Vibeke Haslund fra Dyrefondet.

Hun undrer sig også over, hvorfor det lige er dyreejerne, der ikke skal have mulighed for at gå til et klagenævn.

  • Stort set alle andre brancher giver forbrugere muligheder for at klage. Vi kan klage over en advokat, en revisor, en tandlæge og mange andre, så virker det besynderligt, at vi som dyrejere ikke fortsat skal have denne mulighed, siger hun.

Det bliver besværligt at klage

Ankenævn for Dyrlæger vil modtage klager til og med onsdag den 3. december. Herefter skal forbrugere, der ønsker at klage over dyrlægeydelser, anlægge en civil retssag ved domstolene.

Forbrug.dk giver følgende råd til dyreejere, der får brug for at klage over en dyrlægeydelse i fremtiden:

Klag skriftligt til dyrlægen, hvis du er utilfreds med for eksempel behandling eller pris.
Sørg for, at du kan dokumentere, at du har klaget, for eksempel via mail
Klag så hurtigt som muligt, idet dyrlægen kan afvise din klage, hvis du er for længe om at klage
Følg hurtigst muligt op på din klage, hvis dyrlægen afviser den eller ikke svarer
Husk, at du fra og med den 4. december 2014 skal indbringe din sag for domstolene, hvis du ikke kan blive enig med dyrlægen om en løsning, og hvis du vil gå videre med sagen

Læs, hvad Dyrefondet tidligere skrevet om nedlæggelsen af ankenævnet.
Ankenævn for dyrlæger nedlægges

01/07-2014

Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening har opsagt sin aftale med Forbrugerrådet og nedlægger sit ankenævn

Ankenævn for Dyrlæger bliver nedlagt den 4. december 2014. Det oplyser Den Danske Dyrlægeforening i sit medlemsblad, Dansk Veterinærtidsskrift.

Det betyder, at der ikke længere vil være et uvildigt ankenævn, hvor du kan klage over dyrlægers behandling af dine dyr.

For dyrt

Årsagen er, at det er blevet langt dyrere end forventet at drive ankenævnet. Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening , PDA, havde regnet med at bruge 800.000 kroner årligt til driften af ankenævnet, men den reelle udgift er over 1,5 millioner kroner, og det vil foreningen ikke længere betale.

  • Vi har 800 medlemmer, så der er forholdsvis få at fordele udgifterne på, siger Jacob Kjær Larsen, formand for PDA til Dyrlægemagasinet.

Vi får medhold

Ud over økonomien, så har det faktum, at dyrlægerne får medhold i 85 procent af klagerne også haft indflydelse på PDAs beslutning.

– At vi får medhold i så stor en del af sagerne, siger mig, at der ikke er alvorlige problemer ude i praksis. Derfor har jeg ikke dårlig samvittighed over, at denne klagemulighed nu forsvinder, siger Jacob Kjær Larsen til Dyrlægemagasinet.

Ikke acceptabelt

Dyrefondets direktør Vibeke Haslund beklager, at det snart ikke er muligt at klage over en dyrlæges behandling, med mindre man vil føre en sag ved domstolene.

  • Det er vigtigt for dyreejere at kunne klage til en uvildig klageinstans, når der opstår tvivl om behandlingen. Når ankenævnet bliver nedlagt, kan hverken dyreejerne eller dyrlægerne få afklaret, hvad der er rigtigt og forkert – og det er et skidt udgangspunkt for tilliden. Behandlingen af klager rummer nemlig også en mulighed for læring, når det drejer sig om at få en bedre kommunikation mellem dyrlæger og dyreejere, siger hun.

Og hvad så med de sidste 15% :uha: Som jo slet ikke er så lidt endda!

En anden begrundelse for opsigelsen var, at dyrlægerne alligevel får medhold i 85 procent af klagerne.

  • At vi får medhold i så stor en del af sagerne, siger mig, at der ikke er alvorlige problemer ude i praksis. Derfor har jeg ikke dårlig samvittighed over, at denne klagemulighed nu forsvinder, sagde formand for Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening, Jacob Kjær Larsen, i januar 2014 til Dyrlægemagasinet.

Ja, de er skidt stillet fremover. Felis Danica gør indsigelse mod beslutningen - jeg tvivler på at det vil gøre nogen forskel, men det skal ikke være uforsøgt.
VH
Susanne

og grunden til så mange ikke får medholde er at det er en uvildig der sidder og afgør det, han har en udtalelse fra en faglig konsulent ang forløbet at forholde sig til. Og sjovt nok vil denne faglige konsulent ( som er dyrlæge) helst ikke sige noget om kollegernes arbejde.

som i Tines ( ushosiinu) sag - " der kunne have været foretaget yderligere undersøgelser " ikke engang en påtale for mangelfuld journalføring kunne det blive til. Og visse dele sprang man bare hen over.

Men uanset er det ikke betryggende at man skal til at gennem almindelige søgsmål. Hvor mange orker lige det ?

Man kan vel også bare gå til Forbrugerklagenævnet?

vh

Andreas

[QUOTE=Andreas;1214855]Man kan vel også bare gå til Forbrugerklagenævnet?

vh

Andreas[/QUOTE]

Når man læser skrivelsen så står der at det er blandt andet samarbejdet med forbrugerklagenævnet TÆNK foreningen opsiger, og det er et af de godkendte klagenævn der er i forbrugerklagenævnet. Så for mig at læse er det også der at klagemuligheden går tabt og man derfor rådes til at gå i civilretten fremover.

Kort sagt; klagemulighedern er væsentligt forringet for brugere af dyrlæger.

Øv, ja. Bekendtgørelse om Forbrugerklager Retsinformation §3, stk 3 pkt 10 undtager dyrlæger.

Følgende klager vedrørende varer eller arbejds- og tjenesteydelser kan ikke indbringes for Forbrugerklagenævnet: …
​Arbejds- og tjenesteydelser, der hidrører fra liberale erhverv under forudsætning af, at virksomheden udøves i medfør af en videregående, offentlig anerkendt uddannelse eller en offentlig autorisation eller beskikkelse, herunder ydelser fra … dyrlæger, …

Men så er der tre muligheder tilbage:
Retssag
Fødevarestyrelsen
Dyrlægeforeningens Etiske Nævn Ønsker du at klage? | Den Danske Dyrlægeforening

Det nemmeste er selvfølgelig at vælge en dyrlæge, som der ikke er grund til at klage over. :slight_smile:

vh

Andreas

[QUOTE=Andreas;1214930]
Det nemmeste er selvfølgelig at vælge en dyrlæge, som der ikke er grund til at klage over. :slight_smile:

vh

Andreas[/QUOTE]

For det ved man jo selvfølgelig altid på forhånd :muhaha:

Ja, i de fleste tilfælde. :stuck_out_tongue:

Vi her på KG har meget fine muligheder for at få anbefalet gode dyrlæger. Det er da bare at spørge ud i forummet.

vh

Andreas

Der kommer et andet ankenævn senere, medio 2015 (EU regulativ der påvirker situationen) - der bliver et slip på ca. 6 måneder, hvor man så bør holde sig til en dyrlæge der duer :slight_smile: Men der er faktisk håb forude - og det kunne man jo bare have sluppet ud sammen med det første info, så vi ikke skulle have brugt tid og kræfter på at bekymre os om det :slight_smile:
VH
Susanne

Jeg har fået lov at dele hele svaret til Felis Danica :slight_smile:

"Kære Bette Lind

Tak for din mail vedr. Ankenævn for dyrlæger, som vores Formand for den Danske Dyrlægeforening Carsten Jensen har videresendt til undertegnede, idet det er Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening (PDA) der har indført Ankenævn for Dyrlæger i 2008 og nu også besluttet at nedlægge dette. Grunden til dette er den såre enkle at der er vedtaget et nyt EU direktiv der på lægger Danmark og de øvrige Europæiske lande at oprette et ankenævn for bla. Dyrlæger men også en del andre erhverv senest til juni 2015. Det betyder at der pr. Medio juni vil være et nyt ankenævn drevet af konkurrence og forbrugerstyrelsen hvor man fremover kan henvende sig med en evt klage, og der vil derfor ikke være behov for endnu et Ankenævn for Dyrlæger.Det nye ankenævn vil faktisk være en forbedret udgave af det gamle idet man her også indfører såkaldt mediation hvor man først prøver at medierer mellem klager og den indklagede. Såfremt der ikke findes en løsning her vil sagen tages op i Ankenævnet. Af tekniske årsager blev vi nødt til allerede nu at opsige det gamle ankenævn og der bliver således et " slip" på ca 6 mdr, hvor man må benytte sig af de eksisterende klagemuligheder, her skal man henvende sig til fødevarestyrelsen hvis man er utilfreds med den behandling som dyret har fået hos dyrlægen. Er man utilfreds med prisen ja så bliver man nødt til at anlægge et civilt søgsmål. Men som sagt er det kun nødvendigt i det næste halve års tid. Så der altså klagemuligheder selvom Ankenævn for Dyrlæger lukkes allerede nu.

Til sidst kan jeg oplyse dig om at vi faktisk får medhold i ca. 90 % af de klager der er i det nuværende Ankenævn for Dyrlæger. Og at der er ca. 90 sager som der behandles i nævnet om året.

Mvh

Jacob Kjær Larsen, Formand for PDA"

Det er nu ikke HELT korrekt…
Det er korrekt, at der er et EU-direktiv, som giver lidt ændringer på forbrugerklageområdet, men det er ikke helt rigtigt forstået, at direktivet kræver, at der skal oprettes statslige ankenævn - direktivet siger, at hvis der IKKE er en klageinstans, SÅ skal man kunne klage gennem det offentlige. Det vil i praksis sige, at når nu Ankenævn for Dyrlæger nedlægges, så skal Forbrugerklagenævnet kunne behandle klager over dyrlægers ydelser.
Somd et ses, er der ikke tale om at vil være et “nyt ankenævn drevet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen” - Det er Forbrugerklagenævnet, der fremover også vil kunne behandle klager over dyrlæger (og ca. 45 andre områder), men det kræver en lovændring, idet dyrlæger pt. er undtaget fra kompetencen.

Derudover, så er det ikke om 6 måneder. Ifølge aftalen om modernisering af forbrugerklagesystemet er det meningen, at Forbrugerklagenævnet fra senest 1. oktober 2015 skal kunne behandle klager over 45 nye brancher, herunder dyrlæger. Lovforslaget om ændringen er kun lige netop sendt i høring.

Slutteligt, så fik dyrlægerne ikke medhold i 90 % af sagerne (alene af den simple grund, at dyrlægerne var indklaget og ikke selv kunne klage, hvorfor der ikke kan være tale om medhold til dyrlægerne, men kun til forbrugeren - men det er en rent sproglig observation). Kigger man på de seneste tal, nemlig fra 2013-årsberetningen, var der “ej medhold” i 62 % af sagerne. Det er RET friskt af dyrlægerne at lægge “delvist medhold” (13 %) og “afvist på kompetence” (10 %) oven i de 62 % for at nå op på 85 % (hvilket var udmeldingen i den første pressemeddelelse i december 2013 i forbindelse med opsigelsen. Nu har de så valgt at runde yderligere op til 90 % i ovenstående svar…) Der er immervæk et stykke vej fra 62 til 90 %…

Man kan i øvrigt undre sig over, hvorfor begrundelsen i december 2013 ikke var, at Forbrugerklagenævnet skulle kunne behandle klager over dyrlæger når det bliver udlagt nu som om, at dét var grunden. I denne artikel fra februar i DVT nævnes det fx overhovedet ikke med et ord: Ankenævn
Derimod nævnes kun økonomien.

Tak, Findus, for et sagligt og informativt indlæg.

Man siger normalt, at tal er taknemmelige, men i det her tilfælde ligner det da ren manipulation. Det lød også virkelig mærkeligt, at det skulle være så meget som 90%. Under alle omstændigheder bliver det vel interessant at se, hvad der sker med tallene i en uafhængig klageinstans.

Det sidste argument hæftede jeg mig også ved. Hvis det var så simpelt, var alle andre argumenter jo overflødige. Og så bliver det slet ikke nævnt i første omgang.

Man får ikke ligefrem en masse tillid til Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening (PDA) af de udmeldinger :dokdok:

jeg tror så desværre personligt at der bliver endnu mere brug for et klagenævn fremad set, med alle de opkøb af dyreklinikker og kun brug af egne eksperter… Det er vel ikke ligefrem noget der kommer os som ejere til gavn, eller noget der utvivlsomt øjner muligheder for helbredelse?

Jeg tror derfor det er godt der kommer et uafhængigt nævn til nu -

Den eneste branche der har været i vækst under krisen er dyreområdet - så som de gode forbrugere vi er fortjener vi vel som et minimum at kunne få ordentlig behandling til vores dyr?

Det bliver en spændende fremtid…