Mad dosering till killinger?

Hej Alle.

Jeg har to han kastrater på en 17 uger ca. som jeg fodre med hills killinge tørfoder (Så megt de kan spise) og så deler de en hills vådfoder pose (sådan en lille en til 11 kr.) om dagen også.

Men jeg vil jo helst ikke overfodre dem, nu da de er kastrater og risikerer at blive for fede. :fløde:

Så hvor meget foder skal de have? :gruble:
(altså i ML af både tør og våd kost)

Der er nemlig delte meninger om hvorvidt de skal have et bestemt antal ml mad pr dag, eller om de bare skal have lov til at spise…

Min ene killing synes jet er lidt tynd (ca. 2,6 kg) og den anden er stor - ikke tyk (ca. 2,9-3,0 kg).
Der skal så også siges at jeg har ragdolls, så de bliver jo lidt store…

Jeg ville ikke begrænse dem, de skal have alt hvad de kan spise - de skal jo vokse sig store og stærke.

Her får de alt hvad de kan spise, også af vådfoder, og ja, det bliver da en del i kostpenge - men på zooplus, kan du få mad (og meget andet) billigt :smiley:

En killing må ALDRIG doseres, de skal have maden stående fremme 24/7 og i min verden skal de ha’ lov til at spise alt det de kan.
Mine killinger har altid haft tørfoderet stående fremme altid …Desuden har de hver dag fået råt kød eller fisk. Foruden får de vådmad 2 - 3 gange i døgnet. Jeg har aldrig målt op hvor meget jeg serverede for dem, de har fået lov til at spise til de ikke kunne mere - Det er jo netop mens de er killinger de har brug for alt det krudt de overhovedet kan få, og killinger tror jeg næppe bliver sygelig fede med det aktivites niveau sunde og raske killinger har :slight_smile:

Du skal bare lade dem spise det de kan, de er jo i voksealderen :slight_smile:
Og gerne mere vådfoder.

Jeg har 3 kastrater (ragdoll’s) og de er ikke fede på nogen måde, og de får vådfoder/råt 3 gange dagligt, og har altid tørfoder ståene :slight_smile:

Jeg forsøgte at rationere min missepige (huskat), da hun blev neutraliseret fem måneder gammel. Det resulterede i, at jeg i nogle uger havde en konstant sulten kat, der forsøgte at stjæle min mad og slugte sin egen i løbet af et øjeblik. Det har jeg det stadig helt skidt med.

Jeg gik over til at fodre med vådmad ad libitum som hovedfoder suppleret med tørkost, og det fungerer fint her. Jeg synes ikke, nogen af dem er overvægtige. Skal sige, at det er almindelig tørkost (Orijen + hvad jeg ellers lige måtte have) og ikke killingefoder. Mere vådmad vil også være godt for dine kattes urinveje og være med til at forebygge urinvejssten.

Ok, det lyder ihvertfald overbevisende nu i alle er enige!

Jeg fortsætter med at lade dem spise løs.

Når i siger råt kød, giver i dem så råt kylling, hakkede oksekød osv?
(Kan de ikke blive syge af det?)

Isa, lyder det som en sund vægt for ragdolls i den alder?
For jeg synes den lille ser lidt tynd ud, men dyrelægen siger at vægten er helt fin.

Ja det er sådan noget som råt kylling, hakket okse osv osv.
Kyllingelår er især populære her :cool2:

Ang. vægten, så er der ingen rettesnor for hvor meget de skal veje, så hvis din dyrlæge siger vægten er fin, så må det jo passe.
Det er ikke alle Ragdoll’s der bliver store, jeg har en dreng på lidt under 5kg,
og så har jeg en på 8 mdr der vejer 6,5kg. :slight_smile:

[QUOTE=Vibeke;571147]Ok, det lyder ihvertfald overbevisende nu i alle er enige!

Jeg fortsætter med at lade dem spise løs.

Når i siger råt kød, giver i dem så råt kylling, hakkede oksekød osv?
(Kan de ikke blive syge af det?)

Isa, lyder det som en sund vægt for ragdolls i den alder?
For jeg synes den lille ser lidt tynd ud, men dyrelægen siger at vægten er helt fin.[/QUOTE]

Det kan godt være råt oksefars, men osse strimler af kød fra ko eller gris …Prøv at købe en skinkesnitzel og skær det i tynde strimler, de skal have noget at bruge deres tænder på. Rå fisk er osse super, det er de fleste katte glade for …Kyllingekød er osse godt, både som rå og kogt. Og nej, katte bliver ikke dårlige af råt kød - Katte er rovdyr, og derfor er de født til råt ( og efter min mening har de godt af råt kød ) En kat er ikke født til tørfoder …Det er vist produceret fordi det skal være let for os mennesker ? :slight_smile:

Nu er det briter jeg har, og de er åbenbart tungere end ragdolls,…måske tager jeg fejl, for jeg synes vægten er i det laveste, men det må andre med samme race råde dig i.

Jeg er enig med Alice, bortset fra det med vægten, den er ganske fornuftig i mine øjne :slight_smile: Så længe katten ikke er for tynd (og det siger dyrlægen jo at den ikke er, går ud fra at han har tjekket den?) så har katten en god vægt :slight_smile:

Daggamle kyllinger er iøvrigt hittet herhjemme. :slight_smile:

Jeg synes nu også, at 2.6 kg er lige i underkanten, men hvis killingen ikke virker knoglet og benet, er det vel OK.
(Nogle dyrlæger bedømmer kattes vægt ud fra skemaer og ikke ud fra, hvad de ser :dokdok: )

JAmen jeg giver den MEGET gerne lidt protein/opfedende mad!
Den skal ihvertfald ikke mangle noget.

Når han bare står op, så er han ikke “benet”, men når han ligger synes jeg han er lidt hvis man presser ned i kødet på ham.

Men hvad ville i give ham så?

Jeg har også en Ragdoll, og jeg synes vægten er meget fin. Min vejede ca 2 kg da han var 12 uger, og lidt over 3 kg da han var de der 17 uger. Nu er han 6 mdr og vejer 5,3 kg og har sådan ca taget 1 kg på om måneden. Min er så ikke kastreret endnu, men skal have det ordnet her den 7 April, jeg har med vilje ventet.

Nu er vægt på Ragdolls kun vejledende, da der både findes små og store Ragdolls. Min Mors Ragdoll er 4 år og vejer næsten 14 kg, men han er også fra et amerikansk opdræt der har specialiseret sig i store Ragdolls - og så er han da endda den mindste i kuldet:tihi:.

Jeg regner med at min vil lande et sted mellem 7 og 10 kg og håber han ikke bliver HELT så stor og ser ham helst i den lavere ende.

Du kan fx spørge din opdrætter om hvor store forældrene er, så kan du bedre pejle dig ind på standartvægten for dine katte. Dog er fertile hankatte somregl mindre…da de jo er fertile.
Du kan også spørge om du kan få kontakt til andre købere af kuldet (hvis der er flere) så kan du høre hvad deres killinger vejer - det er faktisk meget sjovt.

Da Ragdolls ER en af de største racer, så er det vigtigt han får lov at spise hvad han har lyst til det første år. Min egen får ikke noget bestemt, men en blanding af Royal canin kitten, Sanabelle kitten, Hill’s kitten, James wellbeloved killing, Eukanuba og Iams hairball. Det er ikke fordi jeg er specielt i tvivl om foderet, men da Ragdolls KAN have sarte maver, så har jeg fra tidlig stadie vænnet ham til at kunne tåle ALT tørfoder, og kan nu fodre ham med det hele, uden han får problemer med maven.

Min Ragdoll bryder sig ikke specielt om vådfoder uanset mærke og konsistens. Han slikker lidt på det og smutter, eller spiser hvad der svarer til en spiseske og vil ikke have mere. Så vådfoderet er droppet, det er for dyrt når interessen ikke er større.
Råt kød vil han SLET IKKE røre og flygter nærmest, uanset om det er kylling, svin, lam, hest, hakket, findelt eller i hele stykker. Så det er også droppet.
Istedet får han - hver morgen - en ½ skål tørfoder GODT med vand, og det drikker han. Når han har drukket det, så fylder jeg vand på igen og det drikker han også. Vandet er svarende til 2 hele deciliter, så vådfoder og råt er i denne forbindelse ikke vigtig. Og jeg kan sagtens få mere vand i ham efter samme princip.
Så han trives fint på sit tørfoder alene. Og urinen i bakken bekræfter mig i at han får RIGELIGT med væske i løbet af dagen. Han har også flere vandskåle stående rund omkring, som han drikker fint af.

Når min bliver et år, så går jeg væk fra killingefoderet og slår mig på voksenfoder. Hvilket ved jeg ikke endnu, han skal have en fin vægt og ikke være overvægtig og skal kunne holde en sund vægt. Så til September hvor han bliver et 1, må jeg lige se hvordan han har udviklet sig - og skulle han inden da blive smeller fed, så tager jeg ham selvfølgelig af killingefoderet og går over på voksenfoder evt til steriliseret kat fra RC eller de andre udmærket mærker.

Min har fri adgang til sit tørfoder 24 timer i døgnet, og er der spist op, så fylder jeg på igen. Bruger hverken vægt eller andet. Synes fri adgang til foderet er det bedste, og går kun ind for vejning af foderet og streng diæt såfremt der ligger en sygdom bag og/eller overvægt. Men sådan noget kan man SAGTENS nappe i opløbet så vægten hurtigt stabiliseres.

[QUOTE=Eife;571277]Jeg er enig med Alice, bortset fra det med vægten, den er ganske fornuftig i mine øjne :slight_smile: Så længe katten ikke er for tynd (og det siger dyrlægen jo at den ikke er, går ud fra at han har tjekket den?) så har katten en god vægt :slight_smile:

Daggamle kyllinger er iøvrigt hittet herhjemme. :)[/QUOTE]

Jeg erkendte da osse at jeg ikke har meget viden om Ragdolls Eva :-)…Jeg vurderede ud fra, at netop denne race er en stor og tung race, og jeg sammenlignede deres vægt med mine britepiger, som på trods af kønnet var tungere ved samme alder :slight_smile:

[QUOTE=Alice;571375]Jeg erkendte da osse at jeg ikke har meget viden om Ragdolls Eva :-)…Jeg vurderede ud fra, at netop denne race er en stor og tung race, og jeg sammenlignede deres vægt med mine britepiger, som på trods af kønnet var tungere ved samme alder :-)[/QUOTE]Jamen du har faktisk også lidt ret, den mindste killings vægt er NOGET sparsom for racen, uden at jeg vil kalde den alarmerende.
Og så vokser Ragdolls generelt langsomt og får først sin fylde og tyngde senere end fx Briter. Som jeg har skrevet tidligere, så har min Mor også en Brite (han vejer omkring 7 kg) og er også 4 år. Men han var ‘bassen’ meget meget længe, han var tungere end Ragdollen, mere vamset, mere lækker og MEGET mere krammelækker som killing, hvor Ragdollen var lang, ranglet og tiltider benet (og lettere kikset):tihi:
Tror det først var omkring 8-9 mdr alderen, at Ragdollen begyndte at få flere former og blive mere vamset og tung, og i dag, 4 år efter, er Ragdollen dobbelt så tung (i vægt) som Briten. Men fordi min mors Ragdoll er så enorm, så er det stadig hendes Brite jeg elsker højest af de to…den er ligesom mere medgørlig og egnet til kælekat:tihi::hjerte:

Jeg ELSKER briter, drømmer om briter og ønsker mig en brite vildt og inderligt!:hjerte:

[QUOTE=Helene;571385]Jamen du har faktisk også lidt ret, den mindste killings vægt er NOGET sparsom for racen, uden at jeg vil kalde den alarmerende.
Og så vokser Ragdolls generelt langsomt og får først sin fylde og tyngde senere end fx Briter. Som jeg har skrevet tidligere, så har min Mor også en Brite (han vejer omkring 7 kg) og er også 4 år. Men han var ‘bassen’ meget meget længe, han var tungere end Ragdollen, mere vamset, mere lækker og MEGET mere krammelækker som killing, hvor Ragdollen var lang, ranglet og tiltider benet (og lettere kikset):tihi:
Tror det først var omkring 8-9 mdr alderen, at Ragdollen begyndte at få flere former og blive mere vamset og tung, og i dag, 4 år efter, er Ragdollen dobbelt så tung (i vægt) som Briten. Men fordi min mors Ragdoll er så enorm, så er det stadig hendes Brite jeg elsker højest af de to…den er ligesom mere medgørlig og egnet til kælekat:tihi::hjerte:

Jeg ELSKER briter, drømmer om briter og ønsker mig en brite vildt og inderligt!:hjerte:[/QUOTE]

Tak for info Helene :-). Du har jo rig lejlighed til at sammenligne. Det der undrer mig lidt, er at Ragdoll er langsommere til at udvikle sig end briter, som JEG synes vokser og udvikler sig utrolig langsom …Du må da ha’ en brite Helene, jeg tror nu osse de går fint sammen med Ragdoll’s ?

Uanset race er det en meget dårlig idé at begrænse en killings adgang til foder :slight_smile:

[QUOTE=Alice;571387]Tak for info Helene :-). Du har jo rig lejlighed til at sammenligne. Det der undrer mig lidt, er at Ragdoll er langsommere til at udvikle sig end briter, som JEG synes vokser og udvikler sig utrolig langsom …Du må da ha’ en brite Helene, jeg tror nu osse de går fint sammen med Ragdoll’s ?[/QUOTE]Ja jeg tror faktisk også at jeg satser på en Brite hvis jeg får dispensation om at måtte have 2 katte istedet for 1 kat. Og jow, min Mors Ragdoll og hendes Brite går fint sammen og briten ligger altid tæt ved Ragdollen og varmer sig. Men hvor Ragdollen er en skøde kat, så er hendes brite ikke en skødekat, hvilket er tarveligt, da man ikke rigtigt kan sidde med Ragdollen og nusse (uden at blive siddet halvt ihjel), og hvor briten lige kunne passe i skødet - men det gider den altså ikke (ret længe af gangen). Men den kan godt lide at ligge tæt i sofaen og vente på man rejser sig for at gå ud i køkkenet og åbne køleskabet, så er den HELT MED og er HELT føjelig, selvom den ellers er MEGET sin egen og KUN gør hvad den selv vil. Men for mad gør han alt.:smiley:

Sidst vi var sammen blev jeg ved at sige ‘‘ka’ du give pote’’ og det gad han bare ikke, og flere gange i timen spurgte jeg og fik samme afvisende blik. Så da jeg skulle ud i køkkenet så kom han og satte sig foran køleskabet og stak poten i vejret…helt uopfordret og så MEGET dygtig ud:klapper:
Og senere da vi skulle have aftensmad, så sad han IGEN oppe på stolen og ‘gav pote’ selvom ingen havde spurgt, og fik straks en fiskefrikadelle i belønning. Så klog er han også og har sine slaver PRÆCIS hvor han vil have dem.:smiley:

Ragdollen er bare lalleglad og gør alt på kommando når man beder ham om det. Men det er Briten der vinder applaws fordi han gør det samme, bare med humor og kløgt…og KUN hvis han kan vinde noget ved sine anstrengelser.:slight_smile: