Main coon med resorptive læssioner

hjælp hjælp, min lille main coon kat har resorptive læssioner , så meget at hun snart ikke spiser mere og er tynd som et skelet. jeg har været til dyrlæge med hende flere gange, men har først nu fået at vide, hvad det handler om. Dyrlægen mente at hun lige så godt kunne blive aflivet. jeg har selv tænkt det sammen,indtil jeg læste nogle indslag om katte som har fået fjernet deres tænder og som er blever raske og " glade" igen.Hun har nu en frist på 10 dage, hvor hun skal have penicillin, som hun jo ikke vil indtage fordi hun næsten ikke spiser mere. Er der nogen som har gode råd eller erfaring på det her felt, vil jeg meget gerne høre det. Er mega ked af hvis hun skal aflives, men hun har det helt klart rigtig skidt

Nu afslører du jo intet om, hvor i landet, du bor, så det er svært at råde dig mht. dyrlæge, men det første, du skal gøre, er at få din kat til en dyrlæge, der har forstand på tænder og har tandrøntgen.

Så hvis du fortæller os, hvor du bor, er der garanteret nogen, der kan anbefale en dyrlæge :slight_smile:

Det er ikke billigt at få fjernet tænder på dem, men der er ingen tvivl om, at det gør en forskel og de sagtens kan leve længe uden :smiley:

Jeg kender mange, der har fået ryddet munden helt på katten - og med stor succes :slight_smile:

Min Cæsar har været forbi Ruhnau på TandDyreklinikken i Måløv. Han anbefalede at alle tænder skulle ud.

Det eneste der har forhindret mig i at udføre dette, er økonomien (desværre :(), men dog sammen med det faktum at han fungerer fint i hverdagen og spiser/drikker som han skal.
(Nu har jeg arbejdet som et snart udtjent æsel denne sommer, så til efteråret ryger hans tænder (endelig)!)

Som Ruhnau forklarede, så vil hans spisning (og livskvalitet) blive bedre, idet han kan bruge hårde gummer, fremfor smertefulde, halvløse tænder.
Så livet som tandløs kat, er bestemt ikke dårligt. :slight_smile:
Selvom jeg (endnu) ikke har erfaring med tandløse katte, tør jeg alligevel godt anbefale dig, at fjerne alle tænderne.

Penicillin(/antibiotika) hjælper i øvrigt ikke på resorptive læsioner. Tjoh, det kan midlertidigt måske fjerne lidt smerte og hævelse, ved at slå den bakterielle infektion ned, som kan slå ned i sådan nogle tænder/tandkød.

Men selve lidelsen kommes kun til livs, ved at fjerne tænderne.

(Eventuelle kommentarer om at jeg “lader Cæsar gå med så dårlige tænder”, frabedes. Jeg gør hvad jeg kan.)

Stakkels, stakkels kat - den må da have så ondt.
Forhåbentlig har den fået noget smertestillende med hjem sammen med penicillinen.

Tynd som et skellet :ked:
I fald du vil redde katten, skal den nok have fjernet nogle tænder - hvis det er dem, der er problemet.
Inden da ville jeg forsøge at øge dens vægt og generelle kondition, for det er en større omgang, den skal igennem.

En god og dygtig tanddyrlæge bør kunne give dig de rigtige råd ift. katten.
:kryds: herfra.

I øvrigt, mht. kattens generelle tilstand:

Servér “blød” mad. Vådkost i stride mængder, gerne paté (evt. med lidt kogt, lunken vand på), så du kan mose det til nærmest en suppe.

Ellers kan man købe lactosefri mælk fra Arla, i de fleste større supermarkeder. I forhold til vand, er kalorie- og næringsindholdet at foretrække.

Netop kattes lactoseintolerans, er årsag til at jeg ikke bare foreslår f.eks. fløde. Men det er min erfaring, at katte reagerer lidt forskelligt på lactosen. (De kan ikke nedbryde lactose, og får derfor diarré)

Et andet forslag kunne være hakket kød, med den højeste fedtprocent du kan finde, evt. rørt op med en æggeblomme. Det er er i hvert fald en masse kalorier, katten burde kunne få i sig.

Skal katten i narkose og have fjernet tænder, er det generelt også en god idé, at den er “i god foderstand”.

Så få en masse kalorier i den, og evt. noget vitamin(pasta), så den er bedst rustet til narkosen. :slight_smile:

Frist på 10 dage på antibiotika?!
Hun skal på Metacam, og så skal der bestilles en tid hos en dyrlæge med kompetence i tænder og tandrøntgen (f.eks. http://www.tanddyreklinikken.dk/ ).
Når du får din misser hjem vil du lige fra første øjeblik få en fuldstændig forvandlet, glad og smertefri kat. Og den klarer sig fortrindeligt uden tænderne! :slight_smile:

Der er mange dyrlæger som ikke ved nok om tandproblemer og derfor rådgiver forkert. Efter min menning er det derfor vigtig at få taget et røntgen af sin kats tænder for derved at hjælpe den.

Jeg har haft flere katte der har fået fjernet tænder og det har været en stor succe hver gang

endnu en dyrlæge der ikke har en bønne forstand på katte :eksplosion:

det er IKKE din fejl - det er din dyrlæge der er en klaphat!!!

din kat skal have trukket en masse (måske alle) tænder ud - så får du igen en glad og rask og sund mis… du skal have fat i Jens Ruhnau på Tanddyreklinikken - hvis du ikke har mulighed for at få det gjort der, så kan han fortælle dig hvor du kan få det gjort.

Det er skide synd for missen - men du kan sagtens fixe det og få en glad mis tilbage!!

Som jeg har skrevet i dit første indlæg i en anden tråd, så er det meget vigtigt, at katten holdes smertefri. Vi spiser heller ikke, når vi har tandpine.
Hvis hun ikke allerede får det, så bed din dyrlæge om flydende Metacam. Det gives i en engangssprøjte gennem mundvigen og de fleste katte kan godt lide det.

Det lyder desværre ikke til, at din dyrlæge ved synderlig meget om kattes tandproblemer, for 10 dage på antibiotica gør hverken fra eller til.

Der er i dag flere dyrlæge, der har erfaring med og røngtenudstyr specielt til tænder, så fortæl lige, hvor i landet du bor.

PS: Katte kan godt tåle piskefløde (men ikke mælk), da lactosen ikke binder sig til fedtmolekyler.

Vi har også en maine coon, som fik konstateret resorptive læssioner (også kaldet FORL) i en del af hendes tænder. Hun fik for nu over et år siden fjernet alle tænder undtaget hjørnetænderne, og hun lever i bedste velgående og får samme kost som vores øvrige katte. Tørkost har hun sin egen måde at spise på, vådefoder giver selvsagt ingen problemer, og så tager det lidt længere tid, når hun skal flå en daggammel kylling - men ned kommer den til sidst. Vi har i øvrigt en norsk skovkat, som har været igennem samme tur, men det var dog pga. udbredt parodontose og ikke FORL, men resultatet er det samme.

Så afsted til en tanddyrlæge - der er absolut ingen grund til at aflive din kat, så længe det “kun” er tænderne, der er problemet. Nu ved jeg ikke, hvor du bor, men vi har selv brugt Lizette Slot fra Dyrlægehuset i Kolding, og hun er knalddygtigt og laver et flot stykke arbejde, så vi kan kun give hendes vores bedste anbefalinger.

/Flemming

Almindelige dyrlæger har ingen specialuddannelse i tandsygdomme hos katte og burde være langt bedre til at henvise til specialister. Skynd til at ringe til Dyretandlæge Jens Ruhnau - han har den fornødne kompetance og formentlig kan din kat sagtens behandles og få en rigtig god livskvalitet efterfølgende.

Det passer så ikke helt. Der er masser af dyrlæger, der har videreuddannet sig indenfor tandsygdomme. Bl.a. underviser Jens Ruhnau en del dyrlæger i emnet.
Jeg bruger min sædvanlige dyrlæge også til tænder og indtil videre, har der ikke været problemer med det :slight_smile:

Min 7 år gamle huskat har idag fået fjernet ialt 7 tænder, heraf 2 med tand resorption. Hun er lidt træt i koderne, forståeligt nok :slight_smile: Samlet pris kr. 3266,25 inkl. præanestestisk blodprofil, bedøvelse, smertebehandling, drop under narkose, dentalrøntgen, tandudtrækning samt overvågning. Arbejdet udført på smukkeste vis af Helle Johansen, Bygholm Dyrehospital, der har specialiseret sig i tænder og bl.a. er efteruddannet af Jens Ruhnau.
Få din kat til dyrlæge - en ordentlig dyrlæge! Der er ikke én eneste grund til den skal have så ondt og blive så tynd! De heler op i munden med forbavsende fart, og de tygger tørkost igen så hurtigt at det er svært at forstå.
VH
Susanne

Jeg kan kun anbefale at du fortsat giver din kat penicillin kure indtil du får råd. Alt efter i hvor lang tid selvfølgelig. Det gjorde vi med vores maine coon. Han tog 2 kilo på i løbet af meget, meget kort tid og blev en helt anden kat.

Vi kørte 10 dage penicillin, 1 måned “fri” og så en kur mere. Han endte med at blive en rigtig flot kastrat på lige over 7 kilo.

Mvh Mette