Måske mavetarmlidelse?

Jeg er den heldige ejer af Apollo kaldet Polle (hankat) en blanding af en Maincoon og huskat fra 2013 altså 11 år i næste måned. Jeg ELSKER katte og har hele mit 58-årige liv altid haft kat med glæder og sorger, som der nu er. Polle bliver nok min/vores sidste kat. Jeg kan mærke at jeg bliver mere og mere følelsesladet med alderen og min bekymringer for ham ved sygdom tærer hårdt på mig og ikke mindst min mand, som står på sidelinjen og ser på.

Polle er syg men vi ved ikke helt hvad der er galt. For at opsummere kort, så var han hos dyrlæge i marts 2024 pga en infektion (ved ikke hvor) men feber, ingen appetit, opkast samt trist og sløj. Fik ordineret Penecilin, Cerenia (kvalmestill.) samt Miratz (appetitvækker). Efter kur er Polle frisk igen😊

Det samme gentager sig i starten af april dog uden infektion/feber til at starte med. Får taget blodprøver, som dog viser lidt forhøjet SDMA nyretal - ikke alarmerende men tidligt stadie. Dyrlæge ordinerer, Cerenia og Mirataz samt foreslår Hills Early kidnye and mobility foder (han har også gigt i hans knæ, som han får Solensia injk. for).

Dyrlæge igen senere i april, da der ingen bedring er. Nye blodprøver viser let forhøjet basofile. - kan være pga. indvoldsorm. SDMA (nyretal) er faldet fra 15 til 13. Røntgen ser normalt ud – ingen tegn på forstoppelse. Undersøgelse af mund/mundhule /gane /svælg/tænder viser ingen tegn på problemer. men hans infektionstal er steget. Dyrlægen mener igen en infektion formentlig i mavetarm regionen. Hun ordinerer:
Ormekur/Milbemax, Hedylon, Penicilin, Cerenia, Miratz og Zoolac multipaste. Derudover nyt foder ”On Care” fra Hills + i/d Digestive Care fra Hills eller Biome, som han skal have sammen med nyrekosten (halvt af hver). Efter kur er Polle frisk igen😊

Det samme gentager sig i maj måned dog ikke testet for infektion denne gang men dyrlæge ordinerede igen
Hedylon, Cerenia, Miratz og Zoolac multipaste. Dyrlæge mener stadig det må være en mavetarmlidelse han har. Hun foreslår nyt foder Hills Digestive i/d care. Har efterhånden købt mig fattig i foder men pyt bare det hjælper Polle. Hun nævner også at vi snart skal overveje en Endoskopi samt yderligere blodprøver, som skal sendes til et eksternt laboratium, hvis det gentager sig. Efter kur er Polle frisk igen😊

Det samme gentager sig igen i juni måned. Det virker som om, at så snart jeg trapper ham ud af Hedylon, så går der 6-8 dage, så er den gal igen. Jeg påbegynder selv behandling denne gang og kontakter dyrlægen efterfølgende som beder mig fortsætte som de øvrige gange, Denne gang tager det længere tid for Polle at komme ovenpå igen men det gør han dog. Vi aftaler denne gang med dyrlægen, at vi forsøger at fortsætte med ¼ tabl. hver anden dag, for at se hvordan han reagerer. Det går dog ikke og i starten af juli starter det hele forfra igen….Dyrlægen foreslår nu Hydrolyseret foder, som vi bør prøve om det gør en forskel for ham inden han skal i narkose og igennem en masse undersøgelser.

Jeg har nu bed dyrlægen henvise os til en mavetarm specialist i Fakse hos Evedensia dyrehospital, så det venter vi nu på. Imens er han på Hedylon ½ dgl. Behøver jeg at sige at jeg er dybt frustreret og ked af disse nedture for Polle. Det gør så ondt at se ham så trist og nedtrykt.

Han er 11 år lige om lidt, og vi er faktisk lidt i tvivl om, al vi skal lade ham være på Hedylon resten af sin tid og så fungerer han fint så længe han kan. Det har dyrlægen også nævnt for os som en mulighed, men hun synes også, at det ville være rart med en diagnose. Nu venter jeg selvfølgelig på at specialdyrlægen i mavetarmlidelser skal kontakte mig, og så må jeg hører hende, hvad hun tænker der er af muligheder. Hvad tænker I kære kattevenner, Skal vi virkelig udsætte ham for lang køretur i bil fra Helsingør til Fakse, Endoskopi og hvem ved hvilke andre undersøgelser, for at finde en diagnose? Har nogen været igennem et lignende tilfælde? På forhånd tak for jeres bidrag og sorry for det lange skriv:)

4 Synes om

Velkommen til til dig og Polle :smil: :welcome:

Håber andre kan rådgive dig, jeg har ikke rigtig noget og byde ind med

1 Synes om

Velkommen til! :blush:

Forstår dit dilemma - har det selv stramt med at hive mine dyr gennemundersøgelser, der involverer narkose - men ombendt er det godt at vide, hvad man konkret er oppe imod, fremfor at behandle i blinde, og worst case overse den egentlige årsag, så havde nok valgt endoskopien.

2 Synes om

Velkommen :slight_smile:
Du kender din kat :slight_smile: Du ved, hvordan han reagerer på at komme til dyrlæge, du kan se om han trives eller ej. Det beskriver du selv fint :slight_smile:
Så… du skal opveje om udredning og evt. behandling vil være ok, at udsætte ham for :slight_smile: 11 år er en fin alder, selvom jeg godt ved (ønsker og altid håber) at katte kan blive meget ældre :slight_smile:
Jeg har selv en gammel pige på 15 år om en månedstid. For hende er det overgreb at slæbe hende til dyrlægen mere end højst nødvendigt :slight_smile: Når der bliver flere dårlige end gode dage, så siger vi tak for nu :slight_smile:
Men det er min kat, som jeg kender :slight_smile: Uanset, hvad du beslutter, så håber jeg Polle og dig får mange gode år endnu :slight_smile:

6 Synes om

Opdatering om Polle. Vi var efter henvisning til udredning på Evidensia Faxe Dyrehospital i onsdags, hvor de desværre fandt ud af, at han har kræft i tyndtarmen og det ikke ser godt ud.

Måske har vi ham et par måneder eller et år, hun vidste det ikke. Jeg er helt knust og græder hele tiden…

Han skal fortsætte på binyrebarkhormon 3/4 tabl. i 3-4 uger og så forsøge at trappe ned til 1/2 men han trives bedst på 1 tabl daglig iflg min dagbog og erfaring, så hvad tænker I?

Vi har planlagt miniferie med med et vennepar med 3 overnatninger i uge 34 men har mest lyst til at blive hjemme, men så bliver manden tosset. Tænk hvis han fik det værre mens vi var væk😥

Hilsen fra tudemarie♥️

2 Synes om

:kram: Hvor gør det mig ondt på dine vegne, at det var noget så alvorligt!

Var det mig ville jeg absolut hellere ikke have lyst til at tage væk lige nu, og ville nok ende op med at sige til min mand, hvis jeg stod i din situation, at han kunne tage afsted alene, og at jeg blev hjemme. Men jeg er godt klar over det kan være lettere sagt end gjort, men at skulle på hyggeferie når jeg var så ked af det, nej tak.

Har ingen erfaring med binyrebarkhormon, jeg kan dele.

Håber din sidste tid med Polle bliver så god og lang som mulig. :hjerte: :kryds: :kram:

6 Synes om

:kram:

Det gør mig ondt

Forsæt mig dag bogen og evt en enkler udgave til dyrlægen
Det vil hjælpe dig meget

Hvor kan jeg følge dig i det,

4 Synes om

Det gør mig ondt at læse, at I har fået så træls en diagnose.

Jeg har en knapt 16 år gammel Maine coon pige. I november 2022, dvs for knapt 2 år siden blev hun pludseligt rigtigt dårlig og fik diagnosticeret tyndtarms lymfom, dvs lymfekræft i tyndtarmen. Hun har siden kørt på 5 mg prednisolon (det samme som hedylon) dagligt, ganske høj dosis for en kat, men det trives hun på. Spiser, holder sin vægt, er glad og kontaktsøgende. Og min dyrlæge og jeg har været rørende enige om, at det skal hun have lov at fortsætte på i den tid hun har tilbage. Når hun på et tidspunkt får det akut dårligt (og den dag kan komme pludseligt) eller hvis hun begynder at skrante tydeligt, så skal hun have lov at komme herfra.

Katte som får langvarigt og højdosis steroid har forhøjet risiko for udvikling af sukkersyge. Ligeledes er det immunosupprimerende, så der vil også være en højere risiko for udvikling af infektion. Min Abbie har heldigvis i de knapt 2 år hun har fået behandlingen ikke vist tegn på nogle af de ting. Pelsen bliver dog mere tør, hvilket kan ses i at hun danner flere (mange) duller. Dullerne barberer jeg af med en lille trimmer.

Påvirkningen af tyndtarmen kan medføre, at katten ikke kan optage B12 vitamin fra tarmen. Jeg giver derfor Abbie et ugentligt tilskud af B-vitaminer som indsprøjtning (0,75 ml Becoplex Vet). Mangel på B12 vitamin kan ellers medføre blodmangel, hvilket ikke er hensigtsmæssigt på en i forvejen syg kat.

Nu ved jeg ikke hvilken type kræft i tyndtarmen, som din kat har fået konstateret. Lymfom-typen responderer oftest ret godt i en periode på prednisolon (binyrebarkhormon). Men det er selvfølgelig individuelt hvilken tidshorisont der er (mange katte kan dog leve nogle år på den behandling). Ved anden kræfttype vil jeg være betydeligt mere pessimistisk.

Men blot mit input ift længerevarende højere dosis af prednisolon ved tyndtarms lymfom. Det kan lade sig gøre. Jeg er ikke i tvivl om, at det er den behandling, som holder min Abbie i live. Men det er samtidigt en situation, hvor man ved, at timeglasset på et tidspunkt rinder ud. Og her er det også vigtigt gerne på forkant at have gjort sig nogle tanker om, hvornår “nok er nok”.

9 Synes om

@Helle17 Hvordan går det med jer? :hjerte:

1 Synes om

Øv - føler i den grad med jer…

Hvis du oplever han fungerer bedst på nuværende dosis, var jeg gået med den - er I ude i palliativ behandling, er hans velfærd her og nu jo prioriteten.

Ferien - forstår dig fuldt ud, og mon ikke de øvrige deltagere også vil, hvis du vælger den fra…?

1 Synes om

Hej igen

Håber at alt er vel hos dig og Abby😊
Giver du Abby en hel Prednisolon om dagen eller 1/2 morgen og aften?

Bh Helle

Jeg giver en hel tablet (5 mg) en gang i døgnet. Prednisolon gives vanligvis kun en gang i døgnet. Man skal blot forsøge at give det rimeligvis på samme tidspunkt ad døgnet (fx morgen).

Og tak. Abbie er fortsat ved godt mod.
Jeg håber det står godt til med din Polle :crossed_fingers:

Tak😊

Polle trives også på den dosis 1 tabl. om morgenen men læste dog i indlægssedlen, at hunde skal have den om morgenen og katte om aften, så overvejer at ændre det.

Får du tjekket Abbie løbende hos dyrlægen ved blodprøve, når hun får Prednisolon dagligt?

Er hun udekat?
Bh Helle

Abbie er til rutinekontrol som inkluderer en klinisk undersøgelse og blodprøver hvert halve år. Med aftale om at såfremt der opstår forværring så tager jeg kontakt tidligere.

Abbie er ikke fritløbende. Hun har adgang til sikret indhegnet have.

Kolbjørn er også på Prednisolon, og jeg giver ham om morgenen. Jeg hørte også lige min dyrlæge fordi jeg havde læst det samme i indlægssedlen, og hun sagde at det vigtigste var at katten fik medicinen på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Og jeg ved i hvert fald at jeg er hjemme om morgenen.
Åbenbart er idéen med at katte skal have medicin om aftenen, at binyrerbarkhormon kan gøre dem mere aktive, og så forestiller man sig at kattene er fritløbere der jager mus hele natten. Her må Kolbjørn også gerne være ude om natten - i indhegning - men han kan sagtens få pillen om morgenen og derefter lægge sig til at sove i timevis.

Polle sover også fint selv om han får Prednisolon om morgenen😊

Hvor længe har Kolbjørn (sjovt navn😊) været på Prednisolon?

Kolbjørn har kun været på Prednisolon i syv uger, og i øjeblikket får han trekvart pille. I hans tilfælde er det også på grund af tarmproblemer, og medicinen hjælper, men jeg gruer for eventuelle bivirkninger.

Og så hedder han Kolbjørn fordi han er en norsk skovkat, og mine skovkatte har fået gamle nordiske navne. Mine Kurilean Bobtails har russiske navne :grinning: Og så hedder de selvfølgelig alle sammen noget helt andet på stamtavlerne.

3 Synes om