Medfødt portosystemisk Shunt

Er der nogen herinde som kender noget til denne sygdom :?:?

Medfødt portosystemisk Shunt

Om fremtidsudsigterne, om evt. operation. osv :?:?:?

Kigger lige med her.

Det er ikke en ukendt sygdom hos birmaen, og jeg er ret sikker på at jeg i sin tid skrev om det i Birma Focus, fordi Birmingham Uni gerne ville have DNA prøver netop fra birmaer der havde fået diagnosen.
VH
Susanne

Susanne, det er ikke i forbindelse med Birmaen, men jeg kan læse at perseren har en lille micro større chanche for at få det.
Det var mere i forbindelse med behandling, og erfaringer med det, om nogle har haft nogen som har overlevet det, efter operationen osv.
Symptomer osv.

[QUOTE=Quanti´s;793534]Er der nogen herinde som kender noget til denne sygdom :?:?

Medfødt portosystemisk Shunt

Om fremtidsudsigterne, om evt. operation. osv :?:?:?[/QUOTE]

Det var på et seminar for et par år siden.

http://www.worldofbirmans.co.uk/PDF%20FOLDER/Portosystemic%20shunts.pdf

http://www.worldofbirmans.co.uk/portosystemic%20shunt.html

Som jeg kan læse om det, er det dværgvækst eller ihvertfald begrænset tilvækst, og anfald med kramper, men er der andre symptomer ?

[QUOTE=Quanti´s;793543]Susanne, det er ikke i forbindelse med Birmaen, men jeg kan læse at perseren har en lille micro større chanche for at få det.
Det var mere i forbindelse med behandling, og erfaringer med det, om nogle har haft nogen som har overlevet det, efter operationen osv.
Symptomer osv.[/QUOTE]
Alle racer kan få portosystemisk lever shunt, men hos birmaen er det en af de arvelige lidelser, man som opdrætter skal være obs på.
Og Lis, det var nøjagtigt det seminar jeg tænkte på :slight_smile: Jeg var der (kørte helt selv fra lufthavnen til seminaret i den forkerte side af vejen og med hjertet helt oppe i halsen - helt uden at lave buler i lejebilen, hehe!) og skrev så vidt jeg husker et referat af det til Birma Focus med opfordring til at opdrætterne var opmærksomme på det OG huskede at få taget DNA fra hvis de havde chancen. Senere havde vi faktisk også Angie Hibbert ovre på JYRAK seminar med samme foredrag netop fordi det kan ramme alle racer OG fordi direkte kontakt med opdrætterne nogle gange hjælper med til at få indsamlet noget DNA.
VH
Susanne

TUSINDE tak for linkene…
Det er da en møjsygdom :frowning:
Men er der nogen herhjemme som har kendskab til den, og erfaringer med operation og overlevelse efterflg.?

Jeg tror ikke, der er nogen der kan operere herhjemme. Birmaingham er (eller var på det tidspunkt) det eneste sted i England, der kunne operere. De har rigtigt gode erfaringer med det, meget høj overlevelsesrate - men det er ikke nogen let opreation, det er absolut kun for specialister. Der kan forsøgsvis behandles med… lactulose tror jeg det var (vil ikke lægge hovedet på blokken, det kommer direkte fra kraniekassen, ikke blokken med noter - og jeg er lige stået op for ikke sååååå længe siden!!), og det kan afhjælpe en del tilfælde.
Og ja, det er i den grad en møgsygdom!
VH
Susanne

Angie Hibbert talte om det til et JYRAK seminar for nogle år siden, og jeg har materialet derfra, hvis det er? (det seminar som Susanne snakker om)
Men ellers så har jeg ingen erfaring med det…

Er der nogen som kender arveligheden, og om det kan testes hos forældredyrerne ?

Et slag på tasken er recessivt og polygenetisk - det er trods alt ikke verdens bedste diagnose at have, så der er næppe mange af dem der overhovedet når at gå i avl. Test? Nix, det er jo derfor der efterlyses DNA :slight_smile: Der er altså ikke ret meget man reelt kan teste forældredyr for.
VH
Susanne

Er [FONT=LucidaSansStd][SIZE=1][FONT=LucidaSansStd][SIZE=1][COLOR=#ffffff][SIZE=3][COLOR=purple]Congenital [FONT=LucidaSansStd][FONT=LucidaSansStd][FONT=LucidaSansStd]Congenital Portosystemic Shunts (CPSS), det samme som [/FONT][/FONT]Portosystemic Shunt?[/SIZE][/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=LucidaSansStd][SIZE=1][FONT=LucidaSansStd][SIZE=1][COLOR=#ffffff]
[SIZE=3]
[COLOR=#800080]KH Heidi
[/SIZE][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/SIZE][/FONT]

[QUOTE=Con Meo;793601]Er Congenital Congenital Portosystemic Shunts (CPSS), det samme som Portosystemic Shunt?
[/QUOTE]

Én gange Congenital rækker :slight_smile: Og ja, det er det samme - congenital betyder bare tilstede ved fødslen. Og det vil lever shunts normalt altid være - de er født med den “forkerte rørføring”, som er den meget firkantede definition på en lever shunt.
VH
Susanne

Jeg tænker om man ved hvor lang leve tiden er uden operation ? er det 1 uge, 2 uger, måneder eller ?
Om hvor hurtigt de bliver forgiftet af toxinerne i blodet ?
Fremtidsudsigten er jo nærmest 0 vel ?

Det afhænger fuldstændigt af det enkelte tilfælde. Shunts udenfor leveren er “lettere” at reparare end shunts inde i leveren. Små shunts, hvor der også er andre årer der føres gennem leveren giver bedre udsigter. Den klassiske birma shunt patient lever kun til de er 4-6 måneder, før det går helt galt! Men hvert tilfælde er individuelt, og det bedste er nok at få katten undersøgt på LIFE, for røntgen med kontrast og blodprøvesvar er en vigtig del af at få den rigtige diagnose - og hvis man skal forsøge sig med lactulose, så skal man også gøre det i samarbejde med dyrlægen, så man kan ramme den rigtige dosis. Mht. arvelighed kan jeg sagtens forestille mig, at opdrætteren aldrig har set det før - det er trods alt ikke nogen hyppig diagnose, heldigvis.
VH
Susanne

Tak for info Susanne, det er jo rart at høre noget fra nogen, for det er ikke så meget som kommer frem når man søger efter det, altså på danske sider.
P.s har du set min PB ?

så blev jeg så klog - takker SW

Her er en artikel, som nogle måske kunne drage gavn af at læse - man har kunne diagnostisere i Dk i over 11 år

http://infolink2003.elbo.dk/DVT/dokumenter/doc/12567.pdf

´Heidi

[QUOTE=Quanti´s;793561]TUSINDE tak for linkene…
Det er da en møjsygdom :frowning:
Men er der nogen herhjemme som har kendskab til den, og erfaringer med operation og overlevelse efterflg.?[/QUOTE]

Jeg havde for nogle år siden en killing med “levershunt”. Typisk for dem er at de i forbindelse med et måltid begynder at savle og få et anfald med rysteture og med tiden kramper. Væksten går også langsomt i stå. Det var selvfølgelig et fantastisk kærligt lille væsen med et ditto udseende(Murpys lov) og jeg håber aldrig at opleve det igen, at sidde magtesløst og holde hende når hun fik hendes ture var et af de tidspunkter hvor lysten til at opdrætte var meget lille. Som allerede skrevet er operation i DK ikke en mulighed, ialtfald ikke dengang.

Marina

[QUOTE=Quanti´s;793612]Tak for info Susanne, det er jo rart at høre noget fra nogen, for det er ikke så meget som kommer frem når man søger efter det, altså på danske sider.
P.s har du set min PB ?[/QUOTE]
Ja, jeg har set den :slight_smile:
VH
Susanne