Min kat har gigt

For godt et års tid siden, begyndte vi at lægge mærke til, at Whiskey ikke ville støtte på sin forpote :S
Symptomerne var lidt forvirrende, for snart var det højre forpote, snart var det venstre … for en stund var vi forvirrede og i tvivl/uenige om, hvilken pote det egentlig var :? En undersøgelse af poterne viste ingen rifter, sår eller andet, der kunne være årsagen til, at han trak på poten/poterne.

Whiskey kom selvfølgelig til dyrlægen. Ved en grundig undersøgelse, bemærkede hun, at Whiskey gav sig, når ledet på forpoterne blev manipuleret - dvs. presset/trykket/vredet. Jeg fortalte, at Whiskey havde “startproblemer”, at han haltede lidt, når han begyndte at løbe, men at det snart gik væk, og at han herefter løb frisk og frejdig omkring. Talen faldt på gigt … jeg genkendte symptomerne fra mit arbejde som Social- og sundhedshjælper, hvor personer med gigt har flest smerter forbundet med det at kommer igang.

Vi blev enige om at tage nogle røntgentbilleder. Billederne viste “forandringer” på begge poteled, men var det gigt :? og kunne det være rigtigt, at en kun 4 årig fertil hankat kunne have gigt :? og i begge forpoter på samme tid :? For at være helt sikre, blev billederne sendt videre til en ekspert på området, og svaret var nedslående. Ja, der er tale om gigt … primært i forpoterne, men også i den bageste del af hans ryg :ked:
(Mange katte har gigtforandringer i ryggen uden at det påvirker katten - man lægger i hvert fald ikke så ofte mærke til det. Blot en sidebemærkning - info. jeg opsnappede hos dyrlægen)

I et lille år forsøgte vi at lindre Whiskeys smerter - for ja, gigt gør ondt !
Han har fået Metacam og Canosan, og vi har været OBS på, at hans foder var rigt på omega 3 og omega 6 fedtsyre. Derudover har vi øget temperaturen til ca. 15 grader i hans hankattebolig. (Hans soveplads har altid været hævet ca. 1 meter over jordhøjde)

Fornylig fortalte min dyrlæge, at de havde gode erfaringer med laserterapi. De bruger det på operationssår, til smertelindring/forebyggelse og også til gigtpatienter. En laserterapimaskine koster “spidsen af en jetjager”, men er effektiv, og er blevet sådan en succes for patienterne, at min dyrlæge nu har investeret i hele 4 af slagsen. Én til hver af deres afdelinger.

Whiskey har fået 10 laserbehandlinger - den sidste i fredags. Det ser sådan her ud, når han får behandlinger.

Iført 1 stk. brille går vi igang.
Jeg trykker blidt på hans albueled for at strække poten frem. Poten hviler i dyrlægens hånd, og lase"dimsen" føres langsom frem og tilbage over/omkring leddet.

Her behandles hans ryg. Behandlingen er HELT smertefri, og som I kan se tager Whiskey det roligt.

Brillerne skal beskytte hans øjne mod laserlyset. Dyrlægen og jeg er også iført briller, dog en anden udgave end Whiskeys :slight_smile:

Der må gerne grines lidt :høhø:

Jeg bad min mand om at tage kameraet med, så vi kunne få foreviget Whiskey iført motorbriller. Hold op han ser kær ud :inlove:

Jeg kan desværre ikke skrive til jer, at Whiskeys gigt nu er væk, men jeg kan fortælle, at han har det bedre, og at han ikke længere har behov for Metacam.
Han trækker ikke så ofte en forpote op, når han står. Han er blevet hurtigere til at komme igang og virker generelt til at være blevet en gladere kat.
De 10 gange laserterapi var en opstart, som på dyrlæges anbefaling foregik med disse intervaller:
Uge et: 3 behandlinger, uge to: 3 behandlinger, uge tre: 2 behandlinger og uge fire: 2 behandlinger

Mange dyr klarer sig herefter godt med 1 behandling om måneden, men det er meget individuelt. For Whiskeys vedkommende har vi aftalt, at næste behandling er om 3 uger, med mindre jeg observerer forandringer, der gør at det skal være tidligere.

Hvis du er blevet interesseret i laserterapi, så kan du læse mere om det, og hvordan det virker, her:

:smiley: Hold da op han er fin :ok:
Jeg er imponeret over nogle katte bare finder sig i den slags :slight_smile: Jeg ville få kamp til stregen :slight_smile:

Når så det er sagt, så er det vel nok skønt at behandlingerne hjælper :slight_smile:

Han ser rocker-sej ud :rock:
Håber det bedste for ham :kryds:

Jeg er VILD med den brille :høhø:
Whiskey er en rigtig dejlig kat, med det mest skønne og blide temperament :hjerte: I love him, big time.

Sikke dejligt at se og han ser sød ud med de briller :smiley:

Jeg er også vildt med den brille:cool:

Han mangler bare en lille læder hat :cool:

Tillykke med en behandling der hjælper! :slight_smile:

Han ser da godt nok ud til at være en af de mest afslappede katte længe set, og de der briller?! :rock:
Whiskey er en rigtig smuk kat! :inlove:
Og tak for aftenens gode grin! :smiley:

Jeg elsker bare billederne af Whiskey med de briller på - han er SÅ cool :smiley: Jeg tror, I bliver nødt til at lave en lædervest til ham og købe en lille motorcykel også :høhø:

Du må ikke skrive sådan noget Jane :høhø: Det kunne jo blive en realitet.
Du og Flemming kender om nogen Carstens og min skæve humor :tihi:

Han skal da have en passende vest til de der doggles!
Sådan en her:

Jeg har en kasket et eller andet sted, han gerne på få :smiley:

Spøg til side… dejligt at behandlingerne hjælper…

Jeg får de sjovest billeder på nethinden af Whiskey iført det outfit :høhø: og tanke-spøg skal der så absolut være plads til,
men kunne aldrig finde på at klæde mine katte ud, blot for at more mig. Det er levende væsener ikke påklædningsdukker.

Ja, det er RIGTIG dejligt at behandlingen har virket.
Jeg er sikker på, at hans smerter er blevet mindre fordi han virker gladere, og løber mere rundt.
Det bliver spændende at finde ud af, hvor tit han skal have opfølgende behandlinger, for at holde gigten i skak. Det må fremtiden vise os.

Og her gik jeg og troede, at laserlys kun virkede nedbrydende på væv.

Har selv fået tilsvarende behandlinger på mine hænder med et lignende apparat, men det var altså ultralyd.

Men pyt, det vigtigste er, at det virker, og det lyder det jo til :slight_smile:

Vores kat på 13 år har også gigt - her hjælper kiropraktik og kortison (kortison-depot gives for en helt anden tilstand, men virker tilsyneladende smertestillende på hele kroppen, så han ind i mellem får killinge-energi-spurt:ok:).