Nix - KMR er klart det bedste valg, gedemælk er bare nemt hvis man har adgang til det! Der er ikke nær næring nok i gedemælk til et rovdyr som katten, så du kan roligt fastholde KMR. Du får lige en artikel af Knud Steensborg, Abild Dyreklinik nedenfor - han plejer at vide hvad han taler om 
VH
Susanne
Lad der nu ikke gå helt ged i den. Juni 2008
Jeg kan både se og høre, at gedemælk står til diskussion blandt katteavlere. Gedemælk fremhæves nærmest som et vidunderprodukt til opforstring af killinger.
Den ideelle killingemælk til killinger er selvfølgelig ”mors mælk”. Specielt er det vigtigt, at de får råmælk – colostrum – inden for de første 24 timer. Colostrum indeholder livsvigtige beskyttende proteiner. Råmælken kan i øvrigt dybfryses. Kan du opfange bare nogle dråber fra en sund moderkat til senere anvendelse ved en vanskelig fødsel, kan det blive forskellen på liv eller død for killingerne.
Selv små mængder – bare et par dråber - råmælk kan være ”guld” for trængende nyfødte killinger.
Normalt vil det ikke betyde noget, at råmælken kommer fra en fremmed moderkat, men avler man på racekatte med ”blodtypeproblemer”, er det klogt at kende blodtypen både på moderkatten og donoren af råmælk.
I visse situationer som f.eks. efter kejsersnit, betændelse i mælkekirtler eller blot manglende mælkeproduktion er det et absolut must, at man anskaffer sig en modermælkserstatning. Den ideelle blanding har selvfølgelig en sammensætning svarende til modermælk.
Har gedemælk nu det ?
Sandheden om gedemælk er, at det er meget svært at finde en dokumenteret detaljeret beskrivelse af gedemælks indhold, men noget ved man. I dyrlægers ernæringsbibel ”Small Animal Clinical Nutrition” findes en beskrivelse af gedemælks indhold af de vigtigste næringsstoffer.
Lad mig nævne nogle tal af vigtighed:
Kattemælk indeholder: Gedemælk indeholder:
21 gr tørstof/100 gr mælk 12 gr/100 gr mælk
7,5 gr protein/100 gr mælk 2,9 gr/100gr mælk
8,6 gr fedt/100 gr mælk 3,8 gr/100 gr mælk
180 mg/100 gr calcium mælk 129 mg/100 gr mælk
162 mg fosfor/mælk 106 mg/100 gr mælk
Endvidere har kattemælk et artsunikt højt indhold af aminosyrerne arginin, methionin og taurin. Alle livsvigtige for katte. Det matcher ingen andre dyrearter.
Generelt kan man altså sige, at indholdet af opløseligt tørstof er langt højere i kattemælk – kattens mælk er ”tykkere” end gedens. Det betyder meget for en optimal mave-tarmfunktionen. ”Tynd mad” øger risikoen for diarrhoe ganske betydeligt.
Indholdet af protein og fedt er væsentligt højere i kattemælk. Det betyder, at indholdet af kalorier i gedemælk ikke er optimalt for killinger. På gedemælk vil killinger under alle omstændigheder kræve volumenmæssigt meget mere mælk for at få opfyldt energibehovet til vækst og opretholdelsen af legemstemperaturen. Øget volumen øger risikoen for mave-/tarmproblemer.
Proteinindholdet er af vital betydning for killinger bl.a. for optimal funktion af immunsystemet og udviklingen af organer og muskulatur. Gedemælk opfylder ikke killingers behov.
Indholdet af calcium og fosfor er betydelig højere i kattemælk end i gedemælk. Calcium og fosfor har primært betydning for udviklingen af sunde knogler. Lavt indhold er = øget risiko for knogleproblemer og nedsat væksthastighed.
Sandsynligvis vil der ikke ske noget ved at anvende gedemælk i en kort periode, men det bør fremgå af ovenstående, at det bestemt ikke er ideelt.
Vores råd er helt klart, at man anvender en færdigblandet mælkeerstatning med de rette indhold af kalorier og næringsstoffer. Indholdet af tørstof skal også være i orden. Flydende KMR-mælk er et rigtig godt valg.
KMR-pulver er meget svært at håndtere – både en smule for meget eller for lidt væsketilblanding udgør en stor risiko for killingedød. Mave-/tarmfunktionen og væskebalancen påvirkes meget let hos killinger. Det anbefaler vi ikke.
K. Steensborg – dyrlæge
Abild Dyreklinik
Århus. Copyright