Obduktionsrapport (lang)

Den 4. november døde en af mine killinger på 7 uger pludseligt.
Hun havde et par timer forinden tonset rundt og leget med de andre og spist og drukket normalt.
Om aftenen lå alle killingerne i “klump” i deres kurv og snork-sov, og da jeg kaldte til aftenguf, kom kun de fire myldrende.
Den sidste blev liggende - den var død.

Det har ellers hele vejen været - og er stadig - et helt uproblematisk kuld med fin vægtstigning.
Ingen har på noget tidspunkt givet et nys fra sig, ingen klatter i øjnene, ingen opkast og i bakkerne kun fine, faste “cigar-pølser”.

De voksne katte er også i optimal kondition (bortset fra Soja, som har kræft), og det er 7-9-13 mange år siden, en af kattene har haft diarré.
Alle kattene er optimalt vaccineret (sidst for et lille år siden).

Også ude-kattene (genudsætning) stor-trives - kun lidt for buttede.

Den døde killing blev næste dag af min dyrlæge sendt til Århus for obduktion, selvom både hun og jeg nærmest var skråsikre på, dødsårsagen måtte være en blodprop.

Så kom obduktionsrapporten -what
Af den fremgik, at det indleverede kadaver vejede 0,59 kg.
Killingen var vejet til 758 g (sidste ugestigning 138 g) på en elektronisk vægt (vejer korrekt) hos mig, dagen før hun døde.

Alle organer var OK, men ventriklen (maven) var tom. I den øvrige tarmkanal sås røragtigt fortykkelse med ødem i slimhinden. Tarmindholdet var tyndtflydende og blodtilblandet.
Der var nekrose af kryptepithelceller og kollaps af krypter. Tilbageværende krypter fandtes dilaterede, og der sås abnorme kuboldale og ofte eosinofile epithelceller. (En masse for mig “frække ord”, og som nævnt ingen opkast og kun cigar-pølser)

Konklusion:
Der er påvist de for felin panleukopeni (kattesyge) karakteristiske makroskopiske og histopatologiske forandringer.
Felin panleukopeni forårsagen af infektion med parvovirus.

Da min egen dyrlæge var syg, ringede jeg direkte til Århus og talte med den sagsansvarlige.

Også hun undrede sig.
Vægtforskellen kunne skyldes, at de kun brugte en “grov-vægt” med 2 decimaler, men taget i betragtning killingens og de øvrige kattes trivsel og vaccinestatus samt det forhold, at mine katte kun kommer ud i indhegnet have, og her ikke kommer andre katte ind, skulle risikoen for kattesyge kunne udelades.

Jeg spurgte forsigtigt, om det kunne tænkes, at en forbytning af kadavere var sket, men dette tilbageviste hun.

Senere har jeg talt med min egen dyrlæge, som fortalte:
Hvis jeg eller en gæst et eller andet sted havde trådt i noget afføring fra en kat med kattesyge, og hvis min killing havde trådt på et sådant fodspor i huset, og hvis den så havde slikket på det, så kunne den få kattesyge og også dø et par timer efter uden forudgående symptomer.

Så nu sidder jeg her 2.500 kr. fattige og klør mig i nakken, mens jeg betragter mine fire killinger, der tonser rundt og for et pars vedkommende har passeret 2 kg, og stadig efterlader fine “cigarer” i bakkerne.

Nogen herinde, der har oplevet noget tilsvarende?

Trist at miste en killing på den måde…:frowning:

Jeg har ikke oplevet tilsvarende…

Det lyder godt nok underligt, og
*** men ventriklen (maven) var tom. I den øvrige tarmkanal sås røragtigt fortykkelse med ødem i slimhinden. Tarmindholdet var tyndtflydende og blodtilblandet.
Der var nekrose af kryptepithelceller og kollaps af krypter. Tilbageværende krypter fandtes dilaterede, og der sås abnorme kuboldale og ofte eosinofile epithelceller.****

Så udbredte forandringer af mave/tarmsystem, med dødt væv, celleforandringer , fortykkelser med ødemer o.s.v. har jeg svært ved at tro på, kan opstå på et par timer, selv om sygdomsforløbet betegnes som “kort og eksplosivt” http://www.netdyredoktor.dk/sw11560.asp
og hvordan skulle maven også være tom når den havde spist og drukket et par timer før…

Vægten…ja ok, hvis killingen havde haft kraftig diarre i et døgns tid og var blevet meget dehydreret kunne det forklare et så stort vægttab på kort tid…

I det hele taget lyder forklaringen om “måske fodspor”, “måske trådt på og efterfølgende måske slikket på” meget, meget søgt.

Og jeg tror også på, at de øvrige ville være blevet syge, det er meget smitsomt.

Jeg ka’ godt forstå spørgsmålet om en evt. forbytning trænger sig på…

Føj for pokker Mega, de der uforklarlige, for de syntes jeg det er, trækker tænder ud.

Der vhor min tvivl kommer frem er hvor gode de er i Århus. Det er mange år siden jeg selv har fået noget sendt dertil.

Jeg ved at få et korrekt bakterielt billede, skal organer/væv og blod udtages indenfot to timer efter katten er død, da der ellers siver bakterier fra tarmen ud i vævet - og giver et falsk billede. Katten må ikke, igen for est korrekt billede, have være frosset.

Blev hele kadaveret sent til Århus.

Det er mere sikkert at tage organer, væv osv. ud og sende det i en opløsning af eller andet jeg ikke ved hvad er. Det har jeg prøvet nogle gange, hvor noget, det bakterielle er gået til tyskland, organ og væv til England - begge steder specialister på hvert deres område.

Men meget mystisk, jeg ved kattesyge er meget smitsomt og stor forsighed skal udvises, men …