Smittefare

Hvis man kun har indekatte og der kommer fremmede katte uden for ens hus, hvor stor er chancen så for at man som menneske kan slæbe nogle af deres eventuelle sygdome med ind?

de fleste virus lever ca. 18 timer uden for “værten” - risikoen er temmelig lille hvis du ikke ligefrem rører eller gnider dig op en der nyser, snotter eller har løbeøjne.
Kattesyge, som er meget frygtet findes stort set ikke i Danmark mere - Leukæmi er mest udbredt i visse dele af Danmark, Sønderjylland, Fyn, Nordsjælland og Bornholm.
Faktisk er det sådan at katterisygedommene, dem der giver ovennævnte snotte/nyse symptomer, ikke normalt er noget problem på udekatte. Det er katterisygdomme, og de har noget med stress og kattetæthed = smitterisko at gøre

[quote=Lis Dahlstrøm;52993]de fleste virus lever ca. 18 timer uden for “værten” - risikoen er temmelig lille hvis du ikke ligefrem rører eller gnider dig op en der nyser, snotter eller har løbeøjne.
Kattesyge, som er meget frygtet findes stort set ikke i Danmark mere - Leukæmi er mest udbredt i visse dele af Danmark, Sønderjylland, Fyn, Nordsjælland og Bornholm.
Faktisk er det sådan at katterisygedommene, dem der giver ovennævnte snotte/nyse symptomer, ikke normalt er noget problem på udekatte. Det er katterisygdomme, og de har noget med stress og kattetæthed = smitterisko at gøre[/quote]

Tak, og hvad med hensyn til lopper…dem kan man jo som menneske godt slæbe rundt på. Hvor stor er faren for at man får dem med ind?

Tjaee, lopper. Jeg bor på landet, rigtig bondemandsland - kattene har ikke haft en eneste loppe i 15 år - og jeg har haft mange katte:-))
Tænk ikke på sådan noget inden du skal i seng - det kribler og krabler.
Er der forskel på franske og danske lopper - ved du det?

[quote=Lis Dahlstrøm;53001]Tjaee, lopper. Jeg bor på landet, rigtig bondemandsland - kattene har ikke haft en eneste loppe i 15 år - og jeg har haft mange katte:-))
Tænk ikke på sådan noget inden du skal i seng - det kribler og krabler.
Er der forskel på franske og danske lopper - ved du det?[/quote]

Næ det tror jeg ikke der er, det er de samme ting man bruger her som man bruger i dk til at forebygge mod lopper. Altså samme produkter.

Men jeg kan da forestille mig at levevilkårene hernede er lidt bedre for lopper da vi jo sjældent har frost.

Jeg ved en opdrætter i Norge fik nogle ekstra dyr med en import fra Australien - de måtte bombe huset for at komme af med lopperne. Det er så længe siden der ikke var alt det med pipetter - så kattene blev vasket, lopperne dansede can can på sæbeskummet.

[QUOTE=Lis Dahlstrøm;52993]de fleste virus lever ca. 18 timer uden for “værten” - risikoen er temmelig lille hvis du ikke ligefrem rører eller gnider dig op en der nyser, snotter eller har løbeøjne.
[/QUOTE]

Øj Lis, det er SÅ sjældent at jeg finder noget i dine indlæg som jeg ikke nikker til :slight_smile:
Og jeg vil straks benytte chancen, nu hvor jeg endelig har fundet noget :slight_smile:

Du skriver ganske rigtig * risikoen er temmelig lille hvis du ikke ligefrem rører eller gnider dig op en der nyser, snotter eller har løbeøjne.*

Nu er ‘løbeøjne’ jo en af mine kæpheste, for jeg bliver så harm, hver gang jeg ser udtalelser, som går på, at 'løbeøjne = smitte og sygdomme - Nogen kan ikke se et katteøje løbe, før det blinker med herpes og clamydia, og man kan næsten se folk gå en stor bue udenom.

Jeg har jo Pretty, som ind imellem har løb fra et øje …Det generede mig kraftig, og jeg fik taget et væld af test, som ALLE viste at hun ikke havde smitte-farlige sygdomme i øjnene - Nu er jeg jo den videbegærlige type, så jeg ville simpelthen bare vide, hvorfor hendes øje løb, så jeg lod hende gennemgå den store øjenundersøgelse hos øjenspecialisten Nerry Kamstrup på Vordingborg dyrehospital …Nerry undersøgte hendes øjne grundig, og fandt ret hurtig frem til problemet…Pretty er født uden den nederste afløb i venstre øje …Dvs. at væske fra øjet ikke løber den naturlige vej, men derimod flyder over - Især hvis hun tumler lidt for voldsomt, eller hvis noget stresser hende. Ifølge Nerry Kamstrup, så findes der mange katte, som har denne ‘mangel’ …Og jeg vil så gerne, at flere vil huske på det, inden de dømmer en kat med løbeøjne som smittebærer ?

Pretty er ikke særlig glad for udstillinger …Jeg har dog ikke haft hende med, efter hun er blevet kastrat, så måske prøver vi igen ?. Men forestil jer, hvilken bævren jeg altid stod med, når jeg hev hende ud til dyrlægekontrollen - Jeg vidste at kontrollen var det der stressede Pretty allermest, så jeg stod klar til at dokumentere hvorfor Pretty’s øje løb, men har nu aldrig haft brug for at hive Nerry’s diagnose frem, da de fleste dyrlæger sagtens kan se, om et øje løber pga. smittesygdomme, eller som i Prettys tilfælde.

Manglende afløb fra et øje er ikke genetisk / arveligt - Ingen af Prettys killinger har noget med øjnene.

Se nu en lang smøre du fik mig ud i Lis :-)))

Hejsa…
Jeg har også en lille en vedr. løbeøjne…

Som kan skyldes tårekanalens udvikling…vi har en kastrat hvor vi har forsøgt os med at få skyllet tårekanalen…men det hjalp kun et døgns tid…

Så har vi en anden lille mis, som reagere med et rødt og hævet øje,( hvis vi ved et uheld kommer til at få sæben for tæt på øjet), vi mennesker reagere jo også ved fluks at søge at få sæben væk fra øjet da det ellers bliver rødt og ømt…men dene lille mis reagere efterfølgende med øjnbetændelse…dyrelægen siger allergi…

Ang. lopper…så fik vi engang lopper med hjem fra dyrelægen…ØVØVØV

anna

Når jeg er ude ved folk der har katte eller hunde med lopper kan jeg være evig forvist om, at så går der ikke lang tid før Bamse begynder at klø sig!

Det er møg træls for i al hans pels er det bare svært at finde noget som helst!

[QUOTE=Alice;53019]Øj Lis, det er SÅ sjældent at jeg finder noget i dine indlæg som jeg ikke nikker til :slight_smile:
Og jeg vil straks benytte chancen, nu hvor jeg endelig har fundet noget :slight_smile:

Du skriver ganske rigtig * risikoen er temmelig lille hvis du ikke ligefrem rører eller gnider dig op en der nyser, snotter eller har løbeøjne.*
[/QUOTE]

Ha, ha Alice, du fik mig, næsten:-) det Birthe skrev om var udekatte, dem der ejes af andre og bevæger sig ind på Birthes matrikkel - og de har sjældent de øvre luftvejsproblemer som katterikatte har.

Men ja, katte kan have noget med øjnene der smitter eller noget der ikke gør det - og det er ikke altid lige nemt at se hvad der er hvad, eller at få den rigtige diagnose - så forsigtighed er er god ting når man udveksler katte. Altid godt at nærstudere kuldsøskende og husets andre katte;-)

Pyllerrøv -jeps, det er mig - det er både bedre, mindre frusterende og billigere at forebygge end at helbrede:-)