Sukkersyge med Bedring uden at kunne se det på blodsukkeret

Hej

Min kat er steget i insulin til 3 enheder og kan mærke en bedring på ham uden at kunne se det på blodsukkeret endnu…Det er tværtimod steget ved måling inden mad og insulin end før han steg til 3 enheder… Han har været steget 3 døgn. Han er friskere og går bedre

Nogen der har en forklaring…

Vh Catrine

Det er længe siden, jeg var der med Chili, og jeg målte jo aldrig selv hendes blodsukker. Men godt at høre, at insulinen ser ud til at virke på din kat.

Der er så mange herinde, der ved meget mere end jeg om blodsukker og insulin, og de korrigerer mig nok, hvis jeg tager fejl - men insulinen får ikke hendes blodsukker til at falde permanent. Det falder i en periode, efter insulinen bliver givet, til det når laveste punkt, og så begynder det at stige igen.

Hvis du måler hende, lige inden hun skal have en ny dosis, skulle hun gerne være tilbage ved udgangspunktet. Det er det udgangspunkt, mængden af insulin er beregnet efter. Men hvis du måler hende et par timer efter, skulle det gerne se anderledes ud.

Hvorfor det skulle være steget, ved jeg ikke. Men det kan vel stige, indtil katten er velbehandlet? Det lader det til, den er nu. Eller i hvert fald er på vej til at blive. Det skulle nok helst ikke fortsætte med at stige. Men jeg håber, at nogle af eksperterne herinde kan sige lidt mere.

Tak du svare mig

Tænker langt fra han er velbehandlet, og ved godt blodsukkeret vil svinge.
Undrer mig blot det efter han er steget til 3 enheder i torsdags aften hen over weekenden er højere inden mad og insulin end før han steg til 3 enheder, men ellers ser ud til at have det bedre. Tænker det kan være kroppens måde at justere blodsukkeret på at det kan blive højere før det bliver lavere ved ny insulin justering ?

Mvh Catrine

1 Synes om

En måling er altid et øjebliksbillede.

Og lige nu kæmper i jo også en kamp mod uret.
Du skruer op for dosis og samtidig er hans bugspytkirtel døende- hvem er hurtigst?

Og så er der en virkningskurve på insulin. Jeg ved hvordan den er på mennesker, den er nok noget anderledes på kat.
Men hvis du måler når dosis er ved at være brugt op, så får du et højt tal- Men i løbet af dagen kan han snildt ligge meget pænere end før.
Hvis jeg tager min høfeber tablet alt for sent ( dvs efter en bytur) kan jeg også godt mærke at den ikke rigtig virker længere :slight_smile:

Det vigtigste er at han har det bedre!

Blodsukker er “bare” et tal. Jeg har det eksempelvis bedre ved et stabilt blodsukker på 8 gennem 24 timer end hvis det sejler op og ned mellem superfint, lavt og højt. Men tager man en gennemsnitsprøve på det, ser alt jo ud til at være perfekt.
Derfor arbejder man nu også mere og mere med Time in range hos mennesker, simpelthen fordi gennemsnit over 3 mdr som er sladrehank prøven, slet ikke viser noget om udsving.
Vi vil rigtig gerne have 70 % af tiden inden for værdien 3,9- 10 hos mennesker.

Og det tager tid at finde rette dosis insulin, både hos mennesker og dyr. og den skal ofte rettes løbende, afhængig af vægt, aktivitet og alder.

Så is i maven- selvom jeg godt kan forstå du undrer dig.

Diabetes fremstilles som " bare du tager din insulin er alt i skønneste orden", for ikke at skræmme livet af folk. Og nej, det er ikke længere en dødsdom, men det er super komplekst og hårdt arbejde at leve med hele livet.

2 Synes om

Tak for svar. Må håbe han retter sig med endnu pænere tal løbet af dagen det ikke tilfældet lige nu . Ja min undren er jo at blodsukkeret svinger højere op nu end før han steg i insulin…men kan jo være kroppens måde at arbejde på ?
Må prøve at have is i maven :+1:

Du skal også tænke på at hvis han har spist forholdsvis kort tid inden du tager prøven, så vil hans blodsukker være påvirket af kulhydratindholdet i det han har spist, det kan være en forklaring på hvorfor det pludselig er højere end forventet.

Nu skriver du godt nok at du har taget det ved måling inden mad :thinking:. Får han afmålte måltider eller har han ad libitum adgang ? Får hvis du kun giver afmålte måltider specifikke tidspunkter af dagen, så ryger min teori :thinking:

Giver kun afmålte måltider specifikke to gange om dagen morgen aften og målte inden mad og insulin.

Følgende er ren tankespekulation med baggrund i min uddannelse (er ikke som sådan specialist i diabetes hos katte). Men når en organisme ikke får mad m. kulhydrat et stykke tid, så vil den enten mobilisere kulhydrat fra lagrene i leveren eller i musklerne hvis der ikke som sådan er kulhydrat i blodbanen. Hjernen skal bruge glukose hele tiden og har et ret stort forbrug af glukose. Så det kunne godt forklare hvad der sker - at du måler et forhøjet blodsukker lige inden mad.

Har du en kurve over hvordan kattens blodsukker varierer over et døgn?

Jer der har katte med diabetes… er det noget I har - sådan en døgnkurve over udsvinget i blodsukker?

1 Synes om

Ja kurven plejer at stige inden næste mad og insulin. Men undrede over den steg mere end før han steg til 3 enheder.
Er meget i vildrede over om det er korrekt kun at fodre to gange på et døgn . Han er 12 år og har været vant til få tørfoder ad libitum. Dette ønsker jeg dog ikke længe at give ham. Men hvad tænker du om måltider er meget delte meninger ?
Og tak fordi du tager din tid til et fyldestgørende svar er pænt af dig

Jeg vil ikke ligge hovedet på blokken på om det nøjagtig er det der sker, men det kan være en forklaring.

Mht. hvor tit han bør have mad, så synes jeg umiddelbart at 2X pr. døgn lyder af lidt kattes spisevaner taget i betragtning. Men jeg har ikke selv en diabeteskat så jeg tør ikke udtale mig for skråsikkert om hvad der er godt ift. fodring af en diabeteskat.

@galath, @louiseogbuster og @Trine og andre jeg evt. ikke kan huske, hvordan fodrer I jeres diabetes katte?

@Cat1 hvad får han at spise nu… og hvad fik han før?

Han får fuld vådfoder og råt :hugs: før fik han også tørkost dette er fjernet

1 Synes om

I 7½ år havde jeg Buster med diabetes, det er dog snart 4 år siden han måtte aflives, så jeg er ikek helt inde i tingene mere.
Jeg kan huske at det tog tid at køre Buster ind i insulinen, vi måtte ret højt op i dosis får det virkede ordentlig, og bagefter blev der trappet ned for at han ikke fik for lavt blodsukker.

Jeg gav vådfoder til Buster, det var bedst ift at holde hans blodsukekr stabilt.
Han fik en smule tørfoder, men det var svært at finde noget godt uden for meget kulhydrat.
Jeg kan huske at jeg gik efter foder med 10-12% kulhydrat, og at såkaldt “diabetesfoder” ikke var godt da det indeholdt alt, alt for meget kulhydrat.

Tak for svar :hugs:jeg giver mad to gange om dagen inden insulin

Hej
Har købt vådfoder fra wild freedom uden kulhydrater…kan læse en diabetes kat ikke skal have kulhydrater. Men nu går mit spørgsmål hvordan får han så energi uden at tære på egne fedt depoter han skal nemlig ikke tabe sig ?

Vh Catrine

Det er lidt tricky, for katte behøver stort set ikke indtage kulhydrater. Og i forhold til diabetes er det bedst at have styr på mængden af kulhydrater, fordi det er kulhydraterne, der får blodsukkeret til at stige. Men det kan være svært at finde kommercielt fremstillet foder helt uden :slight_smile: Han skal have sin energi fra kalorier - hvis han var fritlevende ville han primært leve af mange små måltider i løbet af dagen, bestående af primært små gnavere suppleret med en fugl i ny og næ. Det er det ideelle for katte - men ikke så let at praktisere for en tamkat :slight_smile:
VH
Susanne

Hej Susanne . Når wild freedom skriver der ikke er kulhydrater i men jeg på en hjemmeside med analyser over vådfoder kan se en skrive der er 2, noget procent i hvad ville du så regne med ?
Og jeg er utryg ved kun give ham vådfoder med så lavt indhold af kulhydrater når han får insulin ?

Kan du ikke smide et link til den variant du køber, og brug Zooplus’s side. De skriver nemlig indholdet af tørstof analysen, der kan man hurtigt regne ud om der reelt er kulhydrater i baseret på deres analyse.

Kattens stofskifte er bygget op således at den bruger aminosyrerne fra protein til sit energi stofskifte
og det samme gør sig gældende for fedt. Så de kan fint klare sig uden kulhydrater. De kan også fint hive energi ud af stivelse der er behandlet fuldstændig i smadder som det er i meget tørfoder, men det er jo ikke formålet med en diabeteskat. Men du skal ikke være bange for at han får for lidt kalorier fordi det er et foder uden kulhydrater. Hvis han vil spise det du sætter foran ham så bør han kunne holde vægten, men så skal du nok overveje at give ham muligheden for at spise flere gange i løbet af dagen i stedet for kun at servere 2 store måltider

1 Synes om

Tak du hjælper mig…

Og er bange for kun give ham det da det jo kan sænke hans blodsukker sammen med insulin …?

Og hvorfor tænker du flere gange ? Er det får han ikke får lavt blodsukker ?

Hver gang han spiser stiger hans blodsukker jo yderligere og han er ikke reguleret i insulin men har højt blodsukker…han får ikke tørfoder kun vådfoder

Tak igen :hugs:

I gamle dage var mange små måltider god latin i forhold til diabetes for at holde blodsukkeret mere stabilt. (Undgå for stor stigning pga for meget madindtag og for stort drop pga for lang tid mellem måltiderne) Og ikke mindst er det mere naturligt for katten at småspise mange gange i løbet af dagen. Den har ikke nogen specielt stor mavesæk og relativt kort tarmsystem. Løver er åbenbart lavet til at spise store måltider ad gangen, og så slå mave i mange timer derefter - men tamkatten er jo en helt anden art :slight_smile:
VH
Susanne

1 Synes om

Det her er en af de varianter der er i den pakke du køber til ham. Der er nærmet ikke noget kulhydrat i denne variant, kun 0.5 %. Du kan selv nemt regne ud hvor meget kulhydrat der er i et givent foder ved at kigge på nedenstående tørstofanalyse som Zooplus stort set altid oplyser:

image

Kulhydrat i foderet findes ved at lave følgende regnestykke:

% kulhydrat = 100 % - (% fugt + % protein + % fedt + % fibre + % aske).

Jeg tror hans krop selv laver kulhydrat (det kan den godt) eller også er det nedbrydt fra evt. kulhydratlagre i hans krop. Når der ikke er mere kulhydrat i hans foder end den smule der er i ovenstående, tror jeg ikke på at det er det der forklarer en høj stigning i blodsukker - det lyder mærkeligt

… også er jeg ellers enig med Susanne i det hun skriver i indlægget lige over mit

1 Synes om