Tritrichomonas Foetus (TF)

TF er kendt som en parasit, der er almindeligt forekommende i kvæg. Hvordan parasitten er blevet overført til katten vides ikke.

En abyssinier opdrætter i USA kæmpede en sej kamp med at hans katte havde meget ildelugtende tynd til halvtynd afføring, ofte nærmest kokasseagtig, uden en påviselig klinisk årsag kunne findes. Heldigvis var opdrætteren stædig, og da han fik kontakt med Dr. Gookin, forskede hun i problemet og fandt parasitten.

Da der er stor udveksling af katte over landegrænser, er problemet med TF ikke isoleret til kun USA, måske vi endda har haft det hele tiden, uden at vide det.

I mikroskop forvekles TF ofte med Giardia, da symptomerne ligner hinanden meget. Derfor er mange katte behandlet for at have Giardia uden succes, da de faktisk havde TF. Snaptesten for Giardia og testmulighederne for TF gør det muligt at stille en korrekt diagnose i dag. Der er dog som med alle andre laboratorietests risiko for forkerte testresultater.

TF er en parasit som for nylig er fundet hos katte. Det er en enkeltcellet protozo, som trives fint i de varme iltmanglende forhold der er i kattens tarm.

Parasitten trives bedst i et fugtigt miljø, altså er levetiden udenfor tarmen kort. Smitte fra kat til kat kan ske via den våde afføring i bakken og ved at det forekommer at katte med TF drypper afføring, som en anden kan få på poten og slikke i sig, og så…….

Katten trives normalt godt og er ikke klinisk syg. Ofte vil problemet eliminere sig selv i løbet af et til to år, så for enkeltkatfamilien er det på lang sigt ikke et stort problem. Problemet er størst i katterier, hvor killinger og ungdyr med ikke færdig udviklet immunforsvar kan være medvirkende til at holde parasitten i “live” i katteriet. Muligheden for raske smittebærere er til tilstede.

Der er i dag to testmuligheder, den ene er PCR test som p.t. kun foretages i USA, så er der Pouch TM TF Culture system kits (også fra USA). Der skrabes med en vatpind i kattens endetarm, hvilket er den sikreste metode for udtagning af prøvemateriale. Materiale kan også tages fra våd afføring, gerne fra midten af udtørret afføring. Prøven der er udtaget kommes i testkittet og prøven analyseres i mikroskop, hvor parasittens bevægelsesmønster er genkendeligt.

Vi du vide mere om TF, anbefales det at kigge nærmere på linkene på Dr. Gookin’s hjemmeside:
http://www.cvm.ncsu.edu/docs/jody_gookin.html

Behandling er ikke nævnt, da den ikke findes i Danmark. Jeg har forfattet teksten, min dyrlæge har sagt god for det der står ovenfor hvor linken angives

Uha - lad dem endelig bare beholde parasitten Over There -mai

Helt enig.