Underbid - erfaringer med/uden operation please

Hej

Vores “lille” Aslan (ikke så lille mere, da han nu er den største kat i huset) har en lille smule underbid og stor hage. Dyrlægen sagde dengang at underbid ikke virkede så stort, men der skulle kigges på det når han var vokset fuldt og udviklet alle tænderne (med andre ord; næste gang han skal til dyrlægen ser vi på det).

Har I erfaringer med katte med underbid?
Aslan har lidt en stor underkæbe, men alt er jo alligevel stort på ham (poter, ekstra tæer, krop, hale, som folk har bemærket - alt er stort på ham)…så underbid / en større underhage ser næsten naturligt ud, da han blot har en stor hage…(lidt ekstra “wild look”).
Det virker ikke som om Aslan har store gener ved det, han spiser og drikker normalt og tygger normalt…hans underlæbe stikker bare lidt ud fordi han har lidt underbid tror jeg.

Men vil gerne høre erfaringer med operation, hvis det skulle vise sig at være relevant. Fjerner de tænder eller hvad kan man forvente?

Hvor mange mm er underbidet nu her? :slight_smile:

Min Coonpige Niggi har underbid og hun har ingen gener overhovedet - faktisk tygger hun bedre end hendes onkel Junior der ikke har hverken over- eller underbid :wink:

Mit bedst råd til dig ville være at tage en tur forbi tanddyreklinikken for at få deres vudering :slight_smile:

Underbid kender jeg ikke til men skævt bid kender jeg da, og det lever katten fint med :slight_smile:

Ikke meget, det ser ud til at være ca. 2mm når man blot ser på hans bisser fra siden…

Okay… Min gamle coon har så mindre, da han er under de der 2 mm… Men han har også underbid, og har aldrig haft nogle problemer med det… Han spiser fint, og kyller forsvinder på 0,5 :tihi:

[QUOTE=cæsar;779508]Mit bedst råd til dig ville være at tage en tur forbi tanddyreklinikken for at få deres vudering :slight_smile:
[/QUOTE]

Helt enig - jeg ville ikke begynde at udsætte hverken min kat eller min pengepung for sådan en operation, før en specialist havde set på det og foretaget en vurdering og det er helt klart et område, Jens Ruhnau ved noget om :slight_smile:

Tak for input. Aslan virker som om han ingen gener har - bider ikke mærkeligt, men jeg er nu heller ikke sikker på, om det er 1,5 eller 2 mm…Svært med det blotte øje…

Hvem er han? Vi har været til KBHs dyrehospital i sydhavnen til vaccine og sundhedstjek, det er det eneste. Rart med ekspertise input ang. underbid og tænder, hvis du kan anbefale en.:slight_smile: Han er 9 mdr nu, er hans tænder nu vokset ud til at han kan kigges på allerede?

Jens Ruhnau er Tanddyreklinikken :slight_smile: Kig på www.tanddyreklinikken.dk og tag kontakt til ham - han kan med det samme sige, om det kan betale sig at vente med at kigge eller I ligeså godt kan få set på det nu. Samtidig har jeg absolut ikke erfaring med, at han opererer et dyr bare for at tjene penge, tværtimod fjernede han færre tænder på Galliano sidst end jeg havde tænkt, han skulle.

Mht. alder så kan jeg for øvrigt sige, at jeg har haft både Fanny og Ana ude hos ham til check omkring ved 6 måneders alderen og det synes han er et helt perfekt tidspunkt at tage “normale” tandproblemer i opløbet, fordi tandskiftet så bør være overstået.

[QUOTE=Temple Bar;779532]Jens Ruhnau er Tanddyreklinikken :slight_smile: Kig på www.tanddyreklinikken.dk og tag kontakt til ham - han kan med det samme sige, om det kan betale sig at vente med at kigge eller I ligeså godt kan få set på det nu. Samtidig har jeg absolut ikke erfaring med, at han opererer et dyr bare for at tjene penge, tværtimod fjernede han færre tænder på Galliano sidst end jeg havde tænkt, han skulle.

Mht. alder så kan jeg for øvrigt sige, at jeg har haft både Fanny og Ana ude hos ham til check omkring ved 6 måneders alderen og det synes han er et helt perfekt tidspunkt at tage “normale” tandproblemer i opløbet, fordi tandskiftet så bør være overstået.[/QUOTE]

Mange tak!!:slight_smile: Jeg håber vi kan undgå en operation…:kryds:

Kom pludselig til at tænke på: Er der egentligt tand-bøjler til katte? Kunne det være en mulighed for at undgå operation?

Når han - som du skriver - spiser og drikker helt normalt, ville jeg INTET foretage mig.

Jeg har aldrig hørt om tandbøjler til dyr, og kan ikke forestille mig at det bruges.

Jeg har selv gået med bøjle, og det er smertefyldt og besværligt. Der tror jeg altså det er langt lettere og mindre traumatisk for en kat, med en operation. :slight_smile:

[QUOTE=Apollo;779522]
Vi har været til KBHs dyrehospital i sydhavnen til vaccine og sundhedstjek, det er det eneste. Rart med ekspertise input ang. underbid og tænder, hvis du kan anbefale en.:slight_smile: Han er 9 mdr nu, er hans tænder nu vokset ud til at han kan kigges på allerede?[/QUOTE]

KBHs dyrehospital på Poppelstykket?
Hvis ja, så vil jeg virkelig anbefale jer at finde en anden dyrlæge - også til de helt almindelige ting…
Fasanvejens dyreklinik vil være det oplagte alternativ…

[QUOTE=Apollo;779522]
Vi har været til KBHs dyrehospital i sydhavnen til vaccine og sundhedstjek, det er det eneste. Rart med ekspertise input ang. underbid og tænder, hvis du kan anbefale en.:slight_smile: Han er 9 mdr nu, er hans tænder nu vokset ud til at han kan kigges på allerede?[/QUOTE]

KBHs dyrehospital på Poppelstykket?
Hvis ja, så vil jeg virkelig anbefale jer at finde en anden dyrlæge - også til de helt almindelige ting…
Fasanvejens dyreklinik vil være det oplagte alternativ…

Vil lige for en sikkerheds skyld gøre opmærksom på, at INGEN dyrlæger i Danmark må foretage indgreb af kosmetiske grunde - kun, hvis problemet er til gene for dyret, hvilket ikke er tilfældet her.

Jeg tror ikke, der er grund til bekymring, hvis han fungerer helt normalt. :slight_smile:

2 mm underbid er nu ikke noget at skrive hjem om :slight_smile: Det skal du ikke være nervøs for. Og så længe han ikke er færdigudvokset, så giv tid. Overkæbe og underkæbe vokser uafhængigt af hinanden, så giv tid endnu.
VH
Susanne

Det findes skam, og blev brugt før i tiden på hunde. Krævede dog operation, da den blev opereret ind i gane og/eller undermund for, at blive fastholdt i den periode bøjlen skulle være i munden, og ja det er helt sikkert smertefuldt. Det har været kendt herhjemme helt tilbage til 1995 og sikkert tidligere. Hvorvidt det har været anvendt til katte ved jeg intet om.

Såfremt man stadigvæk ikke er kommet længere end til, at en eventuel bøjle, stadigvæk skal fastopereres i gane/undermund - ville jeg aldrig underkaste mit dyr en sådan løsning. Så skal årsagen være livstruende efter min mening.

Dog vil jeg nævne, at hvalpetænder der pga. for lille under/overkæbe med tendens til over/underbid, vokser indad og direkte op i tandkøddet er smertefuldt, og kan påvirke de blivende hjørnetænders vokseretning.

Der vælger man ofte, at trække den/de hjørnetænder ud i tide, så de blivende hjørnetænder får optimale vækstvilkår, og kæberne ikke hæmmes i vækst af de i tandkøddet fastholdende hvalpehjørnetænder.

De blivende hjørnetænder kommer som regel fint ud på plads ved det lille indgreb - det er, at trække en hvalpetand ud, og kæberne vokser som andre nævner i lang tid, men kan hæmmes i væksten, af tænder der sidder fast ned i tandkødet ovenpå kæberne, hvorved et evt. under/overbid kan blive fastholdt i forhold til naturligt, at kunne forsvinde, hvis kæben har fri og naturlig vækst. Det var ihvert fald den læring jeg fik tilbage i 1995 om hundes tand/kæbeudvikling.

Så er der ikke noget der direkte hindrer (tænder der går op/ned i tandkødet) kæbernes naturlige vækstrate, så ville jeg heller ikke gøre noget. Men som andre siger, hellere få en specialist på området med ind over, også for kattens skyld. Har dog ikke forstand på tandskifte eller kattetænder/kæber overhovedet.

Mvh
Yvonne

Jeg vil også mene, at der skal tungtvejende grunde til at operere en kat for underbid. Gennem tiden har jeg set og hørt om mange katte med underbid (visse racer har det en del), men jeg mindes ikke at have hørt om, at der er opereret for det.

Og så må jeg være enig med Ann - Kbh Dyrehospital har absolut ikke det bedste ry - find en anden dyrlæge, der har forstand på katte.
Jeg vil anbefale dig www.skovlundedyreklinik.dk :slight_smile:

Jeg har gennem mine år med katte haft et par stykker med underbid og hverken jeg eller dyrlægen har nogensinde overvejet en operation. Jeg kan ikke forestille mig at en operation pga
underbid ville være nødvendigt med mindre underbidet handikapper katten - og det tror jeg hører til undtagelserne. Normalt gør man ingenting med underbid og katte er normalt overhovedet
ikke berørt af et underbid på et par millimeter ( det ER jo småting vi taler om her).
Engang imellem så hører man altså om dyrlæger der SKABER problemer hvor ingen problemer er. Små underbid er ikke så usædvanlige og skaber ingen problemer overhovedet. En rent
kosmetisk “fejl” - i.e. kan have betydning hvis katten skal udstilles - men ellers ikke.