Ung hankat og killing

Hej
jeg håber, at nogle af jer kan hjælpe…

Vi har Sofus (vores første kat), som vi har haft i et år. God kat med et roligt temperament. Han har været meget glad for de andre katte her i området, som flere gange er inviteret indefor til hans madskål.

Vi synes, Sofus’ venner var hyggelige, og ville da gerne have en kat mere. Men dem der kommer på besøg, er jo nogens andres og dem kan vi jo ikke nappe, unset hvor søde de nu er.

Derfor hentede vi Leo for 2 uger siden. En lille fin killing, som blev valgt ud fra kriterierne, at han var super kælen (Sofus er ikke den største kælepotte) og boede sammen med mange andre katte, så han kunne klarer mosten.

Da vi kom hjem med ham, blev de placeret i hver sin del af huset, hvor der var en vitrinedør i mellem, således at de kunne se hinanden. Det gik fint, de reagerede med nygerrighed på hinanden. Næste dag mødte de hinaden… hvor de snusede til hinanden, fik lidt vådkost (her valgte Leo skål først, Sofus kiggede bare forundret til), og faldt ellers i søvn hver sit sted. Der var en enkelt marking fra Sofus, var da Leo tog han ynglingstol. Senere gik Sofus ud. Det første møde gik bare SÅ godt!:hjertehop:
Næste dag var Sofus mere fremme i skoen. Leo fik nogle dask (var i tvivl om, det var leg eller markering og da vi synes, det blev for voldsomt fra Sofuss sdde, så delte vi dem. Sofus oplevede sidst på aften, at den kom hjem og var klar til en kæletur, men der lå Leo! Sofus var sur og Leo fik nogle dask og de blev skilt. Efterfølgende ville jeg kæle Sofus og så sad han i min arm! (hvilket ALDRIG er sket før).

Jeg tænkte, at Sofus nok bare skulle have lidt ro, så de var ikke sammen, men så og lugtede hinanden. Jeg har købt Feliway til stikkontakten, hvis det kunne hjælpe.

Nu i den sidste uge, så har de været sammen i mindre stunder. Sådan her har det foregået hver gang! De får vådkost, Sofus er færdig først og forsøger sig ved Leos skål, hvortil Leo knurre og Sofus venter… derefter så begynder de, at legeslås hvor det er klart at Sofus markerer sig. (Leo ligger på ryggen og Sofus sætter tandsættet lige rundt om den lille mave). Leo piver og gemmer sig og sofus sidder parat og er helt tændt. Vi afleder Sofus og leo kommer i de andet rum.

Jeg vil lige bemærke, at Leo ER meget lille, og da vi kom hjem med ham, blev vi i tvivl om, han virkelig var de 13 uger… dyrelægen sagde til undersøgelsen, at med lidt god vilje kunne han være 12 uger nu.

Det blev langt, men jeg er rimelig usikker, fordi jeg ikke kan læse kattenes sprog overfor hinanden, derfor har jeg skrevet meget i detaljer.
Skal vi lade være med at stoppe dem? vi er jo bange for, at sofus skader Leo (han er jo så lille). Eller gør vi overhoved noget godt ved at skille dem ad? Vi har jo ikke set nogen forandreíng i Sofus’ adfærd i den sidste uge. Sofus har i øvrigt være mere hjemme end han plejer og Leo virker ikke ikke bange et øjeblik efter, at vi har stoppet situationen.

Håber i kan give nogle råd…

Allerførst får I aftalt tid til afmontering af dingleværk hos begge katte :slight_smile:
Dernæst holder I op med at skilel de to ad… Det I reelt laver en en ny introduktion hver evig eneste dag og så skal der gå lang tid inden det lykkes :wink:
I stedet så afled, hvis I synes det bliver for voldsomt… leg evt med begge samtidig og det der med at give lækker gufmad til begge er altsi et godt udgangspunkt for at man opfatter hinanden som noget positivt og godt :slight_smile:
Jeg ville nok forsøge mig med at holde jeres gamle kat inde i et par dage, så han får tid til at vænne sig til at den nye er der og at den bliver… Et gammelt råd er altid at holde udekatte inde i ca 14 dage, når der sker store forandringer i deres tilværelse - og en legekammerat er altså en stor forandring! :slight_smile:

Introduktion af en selvsikker og venlig voksen med en nysgerrig og godt socialiseret killing plejer reelt ikke at tage mere end knap en uges tid… Men det kræver at kattene får mulighed for at være sammen og sæte grænser for hinanden :slight_smile:
Held og lykke…

Umiddelbart vil jeg mene, de ikke skal skilles ad. To unge katte burde kunne lære hinanden at kende rimeligt hurtigt uden for meget drama. Naturligvis vil der være noget kontakt mellem dem, da de jo skal lære hinanden at kende;) Så længe de respekterer hinandens signaler og ikke skader hinanden, skal de have lov at være sammen 24/7 - de skal jo trods alt lære at bo sammen 24/7 (det lærer de ikke ved at være adskilt noget af tiden):wink: Sofus skulle gerne give slip eller holde kort pause, når Leo siger fra - gør han det:?

Altså, vi spurgte kort vores dyrlæge over hvordan vi evt. kan sætte vores kat sammen med en killing når tiden er. Vi fik at vide, at vi skulle dele dem op, den ene i f.eks. stueafdelingen og den anden fra gangen, også bytte om en gang om dagen, også efter 1 uge (mener jeg), så skal de sættes sammen. Så har de vænnet sig til hinandens lugt. Men selvfølgelig, ved ikke om det er den bedste måde.

At skille dem ad og føre dem langsomt sammen er en vældig god metode ved sammenføring af voksne katte - men med ungkatte burde man kunne sætte dem sammen og lade dem selv finde ud af resten.

Hvis vi snakker en killing/voksen kat eller killing/killing, kan man som regel sagtens bare sætte dem sammen.
Dog vil jeg sige, at fertile hankatte godt kan være “utilregnelige”, så er jeres voksne kat ikke neutraliseret, så få det gjort ASAP.

Jeg er så en af dem, der sagtens kan finde på at skille katte ad, hvis jeg synes de trænger til ro - det betyder ikke ny introduktion til hinanden - somme tider sover de jo også i hvert sit rum flere timer, princippet er det samme, selvom jeg så vælger at lukke døren :slight_smile:

Om det er alvor eller leg er utrolig svært at vurdere ud fra en beskrivelse. Hvordan er lyden hos kattene, når det sker?

Tak for jeres svar… Dem er jeg meget glade for.

Sofus blev kastereret, da han var lille og Leo skal til Januar. Så det er der da styr på.

Vi har haft åbne døre, siden vi læste jeres svar. Da ingen af jer er bekymret for, at Sofus kan skade Leo… og sådan set gået meget godt. Lidt larm de første 15 min og så lur i hver sin stol.

Jeg som ejer skal ok turde lidt mere…:gruble:

Så tak for rådene… og hvis i har flere, så ja tak…

hilsen Trine

HURRA…

Jeg har været meget glad for jeres hjælp!!!
I dag har Leo og Sofus ligget og sovet til middag sammen… og Leo fik lov til at ligge helt op ad Sofus. Det er håb i lygten lille mor.

De har gået sammen hele ugen. Leo fik nogle dask, men så opdagede jeg til min store forbavselse, at Leo opsøgte Sofus liiige bagefter. Så Sofus var åbenbar tikke for hård ved ham. De skændes stadig, men sofus virker meget mere rolig ved situationen… så som katteejer, er jeg altså meget glad!

hilsen Trine