At børste tænder på katte

Er der nogen af jer, der har erfaring med det og kan smide nogle gode råd om, hvordan man griber det an?

Ja du kan klikkertræne katten til det.

Men spørgsmålet er om den indsats du skal lægge for dagen for at indlære det er værd i den løn du får retur - hvis du forstår.

Nemo havde dårlige tænder - han var trænet med klikker, men jeg valgte alligevel at lægge ham i narkose og få det ordnet med en tandrensning en gang årligt.

Den sidste tid fik kan desuden Immunocare - og det holdt faktisk hans tænder fine. Sammen med Plaque-off. Jeg var temmelig imponeret over resultatet.

Alternativt kan du måske give din kat råt kød af en slags. Fx daggamle kyllinger eller andet som kan rense tænderne a naturlig vej?

MVH Helle

Næh, det kan da godt være, at det ikke er besværet værd, men vi vil nu gerne give det en chance, så han forhåbentlig kan bevare sine sidste kindtænder i overmunden. Som dyrlægen sagde, så er en smule tandbørstning bedre end ingen tandbørstning.

Vi giver allerede daggamle kyllinger engang imellem, og så har vi købt t/d, som skulle være godt til at få renset tænderne. Vi spurgte dyrlægen, om hun kunne anbefale Plaque-off, men hun havde ikke set, at det havde nogen effekt - oplever du rent faktisk en effekt med det?

Ja bestemt. Nemo gik fra helt gule klumper til fine delvis hvide tænder pga P.O og Immunocare. Det sidste hjalp på hans røde gummer.

Jeg synes bestemt der var en stor effekt… og Nemo gad aldrig kyllingerne, så det var ikke dem, der gav ham effekten.

mvh Helle

Immunocare - er det noget dyrlægen skal ordinere?

Ja jeg fik det hos dyrlægen. Det var ham tandspecialisten (Jens Ruhnau? husker ikke navnet), der anbefalede Nemo denne behandling i stedet for tandbørstning

mvh Helle

Det er meget sjældent jeg børster Bamses tænder, mest fordi jeg tror egentligt ikke der er nogen stor grund til det, hvis intet er galt.

Men jeg tager ham op på min arm, som man tager en baby og så tager jeg tandbørsten og sætter ind i siden af munden og så åbner han munden og jeg kan børste. Men han er altså også utrolig med sådan noget, han bliver næsten aldrig sur over sådan noget.

Og det er det bedste faktisk… at vænne dem til det gradvist fra små.

MVH

[quote=lenschow;88773]Og det er det bedste faktisk… at vænne dem til det gradvist fra små.

MVH[/quote]

Jah, det er nok nemmest, men nu var han 2 år, da vi fik ham, så det har vi slet ikke haft mulighed for :wink:

Var Nemos tandproblemer også “bare” tendens til tandkødsbetændelse og tandsten?

Ja det havde han samt mundhulebetændelse og - ja hele munden var bare et morads af elendighed:-)

Nemo var en vild kat som kom herhjem via en formidling. Han var født med dårlige tænder.

Du kunne prøve at kontakte Ruhnau… jeg skrev ham en mail og han var yderst venlig og hurtig til at svare.

Så prøvede jeg de ting, som han sagde. Hvis de ikke virkede, så ville han se katten. Men de nåede at virke.

MVH

Jeg har købt en lille babytandbørste som vi leger med og de tygger i i legen.
Så har jeg købt noget gnaverlegetøj som er gulerødder og div lavet af sisal som de leger med og bider i og derved får renset tænderne lidt. Desuden kan man i matas købe “svampe” som er ekstremt hårde med små stive hår på som de også kan bide i og lege med og kradse på som også renser bisserne.
Ellers når jeg synes at nu skal vi rense kindtænderne, så har jeg på apoteket købt en pakke med 100 stk gazekompresser, til ingen penge, som er små klude i ca 10*10 cm hvor jeg vikler 1 om min finger og forsøger så længe jeg må -høhø at rense inde bagved.

Det hele bliver brugt forebyggende og jeg forsøger at gøre det til en leg når det er :smiley:

Jeg børster tænder (næsten) dagligt på min Annabel. Da jeg startede, kunne jeg se mærkbar forskel i løbet af ca. 14 dage, hvor hendes tandkød gik fra at være rødt, nogen steder småblødende, til naturligt i farven.

Jeg har forsøgt mig med de der tandbørster til at sætte på fingeren - dur ikke væk. De er alt for store og klosede til, at i hvert fald jeg kunne styre sådan en i munden på hende. Jeg er endt med at bruge en babytandbørste - det fungerer rigtig fint. Jeg bruger desuden en tandpasta, der hedder Petosan, som jeg har købt i dyrehandleren til ca. 50 kr. Den har vistnok leversmag, og kattene kommer farende, når de ser tuben, så det er ikke noget med at skulle fange en kat under sengen for at børste tænderne :slight_smile:

Jeg har også hørt om sådan nogen fingerhætter til at børste med, men Celinas forslag om gaze lyder også fint.

Uhh hvis de ligefrem komme løbende Charlotte så tror jeg da at jeg må teste den på mine også… :ok: Thanks!

Jeg fik også først Bamse da han var ca. 2 år, så det kan godt komme til at fungere. Det lyder som en rigtig god ide med det gaze-bind! - meget nemmere ikke også at skulle have en tandbørste i hånden!

Ja - den fås vist både med pebermyntesmag og leversmag. Jeg ved godt, hvad jeg ville foretrække -høhø, men købte heldigvis den med leversmag :slight_smile:

Ja og man kan jo, hvis man har lidt tørret catnip, nuldre gazen lidt i det så den kommer til at dufte dejligt hvis ens katte er til den duft ellers… :stuck_out_tongue:

Jeg børster også tænder pga. rødt tandkød hos min lille Amira i en alder af 6,5 måned. Det er vist heldigvis “kun” pga. at hun har en dårlig vane med at sluge sit tørfoder, men nu må vi se…

Men her hjælpes min kæreste og jeg ad. Een holder missen (liggende, da hun er for meget i hopla siddende) og en anden børster tænder. Altså, det er dog ikke værre, end at jeg faktisk godt kan klare det selv, men det er nemmere at være to. Så kan “holderen” også trøste lidt samtidig :slight_smile:
Når tandkødet er rødt og lettere blødende, så synes hun aldeles ikke det er sjovt, men fortænderne og den forreste kindtand tager hun helt roligt, da det efterhånden er blevet konstant fint lyserødt. Men altså, det er jo det røde, der trænger, så vi tager det stille og roligt - men dog rimelig konsekvent.
Tandbørstning skal gøres hver dag eller næsten hver dag for at have en effekt. Vi bruger indtil videre fortyndet klorhexidin, da det er eminent til tandkødsbetændelse, men vil dog finde noget, der smager lidt bedre, når der er bedre styr på situationen.
Fortænderne børster vi med en babytandbørste, men sådan een kan slet ikke nærme sig kindtænderne endnu. Både fordi der ikke er uendeligt meget plads imellem kindtænder og kind, men også fordi, at tandkødet ved kindtænderne er for følsomt endnu. Man skal passe på med ikke at skade tandkødet, da det på sigt kan gøre situationen værre (dybere tandkødslommer). Derfor bruger vi i stedet vatpinde til kindtænderne. Jeg har dog ellers læst, at det er en dårlig idé, hvis katten skulle bide i dem, men det har vi nu overhoved ingen problemer med, og det er meget nemmere at komme til.
Det vigtigste - og heldigvis også nemmeste - er at børste på ydersiden af tænderne. Vi er heller ikke nået til andet, men da hun er fuldstændig lyserød på indersiden er det nok næppe heller en kamp, jeg vil tage.

Jeg har godt læst om godbidstræningen, men har dog valgt at tage konsekvensen af, at vi har et akut problem (der i første omgang blev mistænkt for at være calici/kronisk mundhulebetændelse), og derfor holder vi hende venligt med konsekvent og får alle tænderne børstet på ydersiden hver dag. Det er så nok også nemmere at få så ung en kat til at acceptere sådan en omgang.
Missen er i øvrigt efterhånden vant til at blive kigget i munden i tide og utide, og så nusser og hygger vi bagefter :slight_smile:
En sidste ting, kom jeg lige i tanke om; jeg tager tænderne i følgende rækkefølge: forreste kindtand og fortsætter bagud, det samme i den anden side og så afslutning med fortænderne. Derved starter jeg et sted, der ikke er så ømt, tager derefter det ømme, gentager i den anden side og slutter til sidst af med det nemmeste/rareste. Derved håber jeg, at hun ikke husker oplevelsen som værende alt for negativ. Hun bliver da som oftest faktisk også siddende og nusser lidt bagefter.

Mht. kampen vs. resultatet, så sagde veterinærsygeplejerste det samme til mig - at det nok næppe var kampen værd.
Men nu hvor vi har trænet et par uger, så tager det altså ikke mange minutter hver dag.
Og resultatet ses -meget- hurtigt!
Jeg spurgte en kattejer til råds, der desværre havde temmelig god erfaring med calici/kronisk mundhulebetændelse, og hun var også helt overbevist om, at det havde en gavnlig effekt til at holde sygdommen lidt i ro.
Men altså, nu har jeg så også kun erfaring med at min Amira er rimelig nem at håndtere (omend hun aldeles ikke er vild med det!). Jeg kunne helt sikkert forestille mig, at ikke alle katte er så nemme, og så kan spørgsmålet vedr. kamp vs. resultat muligvis være aktuelt.
Der er jo ikke rigtig andet at gøre end at prøve.

Zilaz bør ha’ børstet tænder, men jeg kan ikke komme til det, men vil gerne.
Hmmm så jeg ved ikke lige hvad jeg skal med ham for daggamle kyllinger gider han ikke.

PiaH: Generelt noget, hvor han skal bruge tænderne.
Får han Hill’s t/d eller lignende tørfoder?
Og kan han lide et reelt stykke (rådt) oksekød? Tænderne er jo lavet til at rive rådt kød i stykker.