Birma masker.... Hvordan ser I forskel

Nu går jeg jo spændt og venter på de får farver. Faren er rødmasket og moren er blåmasket. Så de har jo rigtig mange maske muligheder… De bliver i hvert fald ikke røde. For de er begyndt at få lidt grå farve på ørene. Men hvilke tegn kommer der så… De kan jo både blive chokolade, brune og blå. De fik 2 killinger sammen sidst, og de blev chokolademaskede.

Det er helt umuligt, at du kan få rødmaskede ud af det - og hvis der er hunner i kuldet, så bliver de med sikkerhed tortie. Og hvis chokolade, brun og blå er en mulighed, så er lilla også en mulighed. Men vent til de er 2-3 uger gamle, så vil du sandsynligvis kunne se det med sikkerhed :slight_smile:
VH
Susanne

Jeg ved godt hunnerne bliver tortie. Men det er 3 drenge. Hende jeg købte hankatten af, var ellers sikker på der ville komme røde killinger :smiley: Hun har været opdrætter i flere år. Så hvis hun ikke kan finde ud af det, ja så er der da ikke noget at sige til jeg synes det er svært med de masker :smiley:

Det røde gen driller tit - det er kønsbundet og derfor er genetikken ikke som med de andre farver :slight_smile: Men den røde farve sidder på X-kromosomet, og nu holder du lige tungen lige i munden, så skal du få en forklaring og blive forvirret på et højere plan :slight_smile:
Man arver et kromosom fra hver sin forælder. Hvis man er en pige, er man en XX - et X fra begge forældre. Hvis man er en dreng, er man en XY - X fra mor, og Y fra far. Hvis far er rød (og mor IKKE er), så kommer det røde gen ikke med - det ligger jo på X, og når mor ikke har rødt på sig, så kan hun ikke give det til afkommet. Og når far giver sit Y til drengene, så kommer det heller ikke med. Til gengæld vil hans døtre altid blive tortie fordi hans X jo altid vil have den røde farve med sig.
VH
Susanne

Hold da op. Så lærte jeg også lidt idag. Den må jeg lige have sendt videre til hende jeg købte hankatten af. For hun var overbevist om killingerne ville blive røde. Og hun kunne ikke forstå de blev choko sidst.

Halløjsa

ja røde eller creme drenge får du jo ikke ;O) - så meget ved jeg da om det røde gen…så ja 8 farver kan du få med mindre en af dem er tabby, så er der 16 forskellige muligheder.

Jeg forsøgte at finde farvevejledning via. birma.dk - men så havde jeg den på min egen site - så lure her http://conmeo.dk/Standard.htm - der er lidt spændende læsning…ps du må ikke tage pointgivningen for korret, for det er den ikke…den er ikke ajourført, men nederst kan du se et super godt farveskema

Jeg vil desuden anbefale dig, at få en erfaren opdrætter til at farvebestemme dine børn, så de ikke bliver registreret forkert - det kan være svært, og da særlig når det er første gang.
Jeg hører desværre indimellem om killingekøbere, som er vældig kede af, at de troede de købte en blå men fik en lilla eller anden forkert farvebestemmelse…og det er da lidt ærgeligt, hvis det er vigtigt for en

Held og lykke

Hilsen Heidi og birmabanden

Jeg fik meget hjælp herinde med mit sidste kuld. Og søgte først stamtavle da vi var sikker på maskerne. Jeg har set det der farveskema på birmas hjemmeside, hvor de skriver de farver der kan komme, når man parrer de forskellige. Jeg er bare imporneret over mange af jer kan se maskefarverne allerede mens killingerne er meget små.

På den anden side… hvis ikke man er i stand til selv at se forskel, så er det nok ikke sååååå vigtigt for én i den sidste ende. Hvis man virkelig brændende ønsker sig en bestemt farve, så er det vel fordi man er i stand til at genkende den…?
VH
Susanne

Hvis der stadig er nogen er jer Birma eksperter der kigger i den her tråd, så ville jeg gerne vide hvad det vil sige/hvordan det ser ud, når en næse er sådan her (birma standard der udelukker certifikat: “Ufuldstændig farvning af næsespejlet (pigmentering)” - ved i det? Vil det sige at næsen ikke må være hvid? eller plettet? Eller noget andet?

Det gælder alle maskede katte at næsespejlet skal være fuldstændigt pigmenteret, læberne ligeså (og trædepuder på racer uden hvidt, f.ex. SIA!). På en fuldfarvet (ikke tabby!) skal hele næsespejlet være pointfarvet - hvis der dukker små lyserøde pletter op er det en fejl, ligesom manglende pigment på læberne er en fejl. Hvis nu katten er rød- eller crememasket, så kan man selvfølgelig ikke se det, fordi deres pointfarve på næsespejlet og læberne netop er rosa; og en tortiemaskets næsespejl kan derfor også have rosa pletter som en del af den røde eller creme farve og er derfor også tilladt.
Citatet du henviser til er en del af SBI standarden; de regler jeg henviser til er fra den generelle standard der gælder alle racer (og dermed også SBI).
VH
Susanne

Super, tusind tak :hjerte: - dvs en tabby birma må godt være lidt plettet over næsen uden at være udelukket fra certifikat. Det er jo fordi jeg kigger på en lille bimse ting som lover den er showegnet så eh…:høhø:. Jeg fandt også den anden tråd her "Bedste Birma, hvordan ser den ud"

som jeg netop har læst igennem og blev lidt mere klog på bla. kiler. Den killing jeg har kig på er tabby, den er blå-tortie-tabby-point, og jeg synes den ligner sine bedstemødre lidt mere end forældrene. Har kigget SÅ mange billeder af killinger og forløb fra killingetid til voksen, og hold da op hvor de forander sig meget. Synes det er svært at gætte på hvordan den bliver at se på.

Det er det også. Jeg sælger ALDRIG en killing og lover at den er til udstilling! Jeg kan finde på at sælge en killing som jeg tror måske kan blive en pæn kat og give folk lov til at udstille den, men i mine kontrakter står der altid kælekat…! Det er nemlig rigtigt svært at se hvordan en killing udvikler sig.
VH
Susanne

Skal man have opdrætters tilladelse for at udstille? Altså kan godt se at i sidste ende er det nok ikke noget opdrætter KAN bestemme, men er det normalt at have tilladelse?

(Ikke at jeg skal udstille, blev bare nysgerrig)

[QUOTE=PivC;767537]Skal man have opdrætters tilladelse for at udstille? Altså kan godt se at i sidste ende er det nok ikke noget opdrætter KAN bestemme, men er det normalt at have tilladelse?

(Ikke at jeg skal udstille, blev bare nysgerrig)[/QUOTE]
Næh, det tror jeg såmænd ikke - men jeg gør det helt klart for folk om de forventes at blive hjemme med katten eller om de “må” have lov at udstille, så der ikke er nogen tvivl om hvad det er, de har købt.
VH
Susanne

[QUOTE=PivC;767537]Skal man have opdrætters tilladelse for at udstille? Altså kan godt se at i sidste ende er det nok ikke noget opdrætter KAN bestemme, men er det normalt at have tilladelse?
[/QUOTE]

Nej, og det kan opdrætter netop ikke bestemme, hvis du spørger mig (selvom enkelte opdrættere er af den opfattelse … suk). Men der er nogle killinger/katte, der bestemt ikke egner sig til udstilling pga. skønhedsfejl, og så forventer jeg da at opdrætteren fortæller køberen det :slight_smile: Jeg tror generelt de fleste opdrættere vil være glade for at se deres killinger på udstillinger!

jeg er lidt chokket over at man kan finde på at sælge en fertil dreng ud med henblik på avl hvis man ved SÅ lidt om genetik…

men ifht masker : en 3-4 uger, der kan man typisk se det hos siam killinger.

[QUOTE=Susanne W;767519]Det er det også. Jeg sælger ALDRIG en killing og lover at den er til udstilling! Jeg kan finde på at sælge en killing som jeg tror måske kan blive en pæn kat og give folk lov til at udstille den, men i mine kontrakter står der altid kælekat…! Det er nemlig rigtigt svært at se hvordan en killing udvikler sig.
VH
Susanne[/QUOTE]

Jeg tror slet ikke der er descideret løfte om show potentiale i det her tilfælde. Opdrætter har listet hende til salg som show/avl og i samtalen sagde hun “ja det vil jeg tro hun har potentiale til”… Nu tager jeg op og kigger på mini-herligheden i morgen hos Backkara’s - det er denne lille søde dame her - hun skulle efter sigende være både kælen OG vant til børn, de to ting som kommer før showkvaliteten på prioriteringslisten her!

Skulle jeg komme til at putte hende i lommen, og hun bagefter dumper i show bigtime, tager jeg selv ansvaret for det 100%…, af samme grund som du nævner. Jeg kan slet ikke begribe hvordan man nogensinde skulle kunne se på en Birma killing hvordan den kommer til at se ud. Det overgår min forstand efter at terpet billeder i snart 24 timer!

Det der med show er nu også mest for min Noa’s skyld, men hun ved slet ingenting om hvad titler (eller show) er (og det gør jeg jo egentlig heller ikke, så eh… :høhø:), på udstillingen i København ville hun så gerne have haft en kokarde med hjem fordi de er så fine :stuck_out_tongue: - Og selvfølgelig ville det være dejligt at kunne have bamsen med en gang imellem.

Når det så er sagt,… bliver detektiven helt sikkert aktiveret når jeg skal have penge op ad lommen. Vil gerne tro jeg har købt det bedste der fås i pågældende segment…, men bagefter er vi jo bare glade for det vi har fået…, uanset.

Hvis det er for kokkardens skyld, så vil jeg tro, der er rigtigt mange om budet blandt bimserne. En lille race i en usædvanlig farve er nok den sikreste vej til kokkarden. :slight_smile:

Det er så en anden snak. Det er bare så hyggeligt at udstille. :slight_smile:

[QUOTE=housecoat;768178]Det der med show er nu også mest for min Noa’s skyld, men hun ved slet ingenting om hvad titler (eller show) er (og det gør jeg jo egentlig heller ikke, så eh… :høhø:), på udstillingen i København ville hun så gerne have haft en kokarde med hjem fordi de er så fine :stuck_out_tongue: - Og selvfølgelig ville det være dejligt at kunne have bamsen med en gang imellem.
[/QUOTE]

[QUOTE=FinnFrode;768208]Hvis det er for kokkardens skyld, så vil jeg tro, der er rigtigt mange om budet blandt bimserne. En lille race i en usædvanlig farve er nok den sikreste vej til kokkarden. :slight_smile:
[/QUOTE]

Kokarderne kan man selv købe :slight_smile: Dvs. hvis bimse pigen skulle blive Ex2, så kan I også købe en fin kokarde til Noa med Ex2 på…
Vinde dem - det er Best In Show eller Supreme-titlen man skal have for at få det… :slight_smile:

Købe-kokarder er helt fint til os :slight_smile: