Burde han blive aflivet? :-(

Hej med jer, jeg har lige oprettet en bruger herinde da jeg har et par spørgsmål. :slight_smile:

Vi købte en Norsk Skovkat, Pjevs, hos en opdrætter her for lidt over et halvt års tid siden (med stamtavle) og han var 1 år gammel da vi fik ham.

Vores egen kat, Fluffy (alm. huskat) har der aldrig været nogle problemer med.
Så kom Pjevs ind i vores lille familie, hvor hurtigt fik han øjenbetændelse, bagefter fik Fluffy det. Sådan skiftede det frem og tilbage, hvor vi havde købt øjensalve, fået lægen til at kigge på dem, men det blev ved.
Så gik vi til en anden dyrelæge, hvor hun fortalte at de havde chlamydia efter de tog en prøve, så i dag er de startet på medicin. Da vi fik taget prøven, fandt vi ud af at lille Fluffy havde tandkødsbetændelse og havde et par dårlige tænder, så dem fik han fjernet og nu er han i helings processen, men var til kontrol i dag og det var gået perfekt. Samtidig fik vi Pjevs tjekket da han så ud til at have lidt rødt tandkød og der fik vi af vide at han havde Forl Necklesions. :?
Dyrelægen forklarede at det var en genetisk sygdom og at det måtte have irriteret ham i et stykke tid, da han allerede havde fået en dårlig tand. Så tænkte jeg jo at så kunne vi gøre det samme med Fluffy for nu har han det jo godt, men nej, man kunne ikke gøre noget ved det. Man kunne holde det lidt tilbage med antibiotika, smertestillende, specielt klorhexidin i vandet, men han vil altid gå rundt med smerter. Så fik også af vide at hvis det forværrede sig, så kunne vi ende med at alle tænderne skulle fjernes og han skulle leve af vådfoder, men det kunne resultere i forstoppelse og det ville også være synd i den lange ende for så skulle han også på medicin imod dét.

Dyrelægen sluttede så af med at sige at hvis det var hendes kat, havde hun aflivet ham, da man snart kommer derud hvor man ikke længere gør det for kattens skyld. Lige pt har han en dårlig tand og har været på smertestillende siden d. 21 december, hvor hun fortalte at han havde den sygdom. :S

Kender I andre noget til den? Og er dét det mest humane at aflive ham, så han ikke skal leve uden tænder, smerter og være på smertestillende?

Håber at I kan hjælpe :brist:

Vores første maine coon som vi købte til kælekat fik også FORL sidste år.
Han er i dag 8 år.
Han fik trukket alle sine tænder ud, på nær hans hjørnetænder.
Han var rigtig dårlig før han fik det gjort.
I dag…knap et år efter har han det så godt…er tyk og fed og æder alt…både tørfoder, råt kød og dåsemad.
Og er igen vores glade Merlin :hjerte:
Der er mange katte som får trukket tænder ud og de stortrives bagefter :slight_smile:

Først og fremmest - Øv, hvor er I da uheldige! Man bliver så ked af at have syge dyr, og så er det jo heller ikke billigt…

Jeg kender flere katte der har fået fjernet flere/alle tænder pga FORL, og som lever gode liv idag… Hvor de både spiser tørkost og vådfoder :slight_smile:

Jeg har i øvrigt aldrig hørt om en kat der har fået forstoppelse af vådfoder (dermed ikke sagt at det ikke kan ske), men jeg kender da flere der lever af rent vådfoder. Vi har bl.a. et par stykker her på kattegale :slight_smile:

Så HVIS han ellers har det godt, så ville jeg ikke tøve med at få fjernet en eller flere tænder - MEN jeg ville tage ham forbi en dyrlæge med ekspertise i tænder først. Må jeg evt. spørge hvilke dyrlæge i har konsulteret i jeres kattes sygdoms forløb?

Det er noget eklatant ÆVL at katte får forstoppelse af VÅDfoder. Om noget, så kan de da få det af de der tørre “dimser” - men selvfølgelig… det er jo dem dyrlægerne lever af at sælge :thumbdown:

Der er flere herinde der har katte som har fået ryddet munden i større eller mindre grad, og som STORtrives, nu hvor de ikke længere har tandpine.

En anden ting er så at det kan være vældig dyrt at få tandbehandlet en kat i den grad. Og selvom vi jo alle ville gøre alt for vore dyr… så kan der også komme tidspunkter hvor man ganske enkelt ikke har råd :frowning:

Hvorfor skulle man aflive en kat med FORL:? De dårlige tænder fjernes af en kompetent dyrlæge (hvor i landet bor du:?) - katten har ikke flere smerter og har et glimrende liv efterfølgende:) Indtil arrene er helet helt op, foretrækker katten muligvis vådfoder, men efterfølgende kan den sagtens spise tørfoder og kød, eller hvad den ellers kan lide:)
Du kan læse mere om FORL osv på www.tanddyreklinikken.dk

Jeg er ikke sikker på at jeg helt forstår? Huskatten har fået fjernet et par tænder, men har det fint…
Den norske skovkat vil dyrlægen aflive, fordi den har en tand der skal fjernes? Er det rigtigt forstået?

[QUOTE=Jasmin04;1009297]
Man kunne holde det lidt tilbage med antibiotika, smertestillende, specielt klorhexidin i vandet, men han vil altid gå rundt med smerter. [/QUOTE]

Hvad mener du med “specielt klorhexidin i vandet”? Klorhexidin skal fisme da ikke indtages, så det skal under ingen omstændigheder i drikke vandet…eller måske misforstår jeg noget?

Jeg kender også flere eksempler på katte, der ved FORL lever godt og smertefrit efter tandudtrækning :slight_smile: Men så vidt jeg har forstået, kan diagnosen kun stilles ved røntgen af kattens tænder, så jeg ville nok konsultere en tandspecialist før jeg træffer nogen afgørelse.

Hobro og Herning dyreklinikker samarbejder med Ruhnau - de kan også deres kram inden for tænder er min erfaring

Først og fremmest vil mit forslag være at få en dyrlæge med forstand på kattetænder til at vurdere din kat, som f.eks Jens Ruhnau på http://www.tanddyreklinikken.dk/
Jeg ved godt at man formoder enhver dyrlæge ved alt om katte og kattens mund, men i bund og grund går du heller ikke selv til lægen for at få checket dine tænder eller øjne. En alm dyrlæge har et udpluk af viden om forskellige arter og deres sygdomme, men de er ikke specialister. Hvis Jens Ruhnau (som jeg ved mange herinde fra anbefaler) ligger for langt væk i forhold til hvor du bor, så er jeg sikker på at det er muligt at få anbefalet en anden dyrlæge blot du fortæller os hvor i landet du kommer fra. Mange brugere herinde har katte der helt eller delvis har fået ryddet munden og efterfølgende fortæller om hvordan katten er levet op og blevet en helt lille killing igen. At din nuværende dyrlæge anbefaler aflivning siger ret meget om din dyrlæge i betragtning af den pågældende kat kun er et år gammel.

Min personlige reaktion:
Jeg ville bede dyrlægen om at få en kopi af din kats journal og opsøge Jens Ruhnau eller en anden dyrlæge med speciale i kat og få en 2nd opinion hurtigst muligt. Desuden tror jeg at jeg ville overveje en udskiftning af dyrlæge. Tandpine = aflivning ?

Me dden viden vi har i dag så havde vi aldrig udsat Tuller for den behandling vores daværende dyrlæge anbefalede(det er ca 10 år siden og tog hans ord for gode varer).
En gang om måneden fik hun et skud af steorider og pencilin(mener det var sådan en kombi) men det var alt for skrap kost for hende så vi mistede hende som 7 årig efter flere år på den nævnte behandling.
Efterfølgende har vi hørt og anbefalet tandudtrækning da det som mange nævner vil give en mere harmonisk og glad kat da den ikke længere har smerter

Skynd dig at fortælle, hvor i landet du bor, så du kan få anbefalet en dyrlæge - og skift så omgående! Den dyrlæge, du har nu, er ikke god nok. Ikke til tænder, i hvert fald.

Og tag så en dyb indånding, kys din kat og smil :slight_smile: Med mindre der er noget andet alvorligt i vejen med katten - og det ved jeg selvfølgelig ikke - så skulle han kunne leve mange gode år endnu. Uden tænder :slight_smile:

Okay tak for alle jeres svar. :slight_smile:

Vi tog hen til Kongelundens Dyreklinik, jeg synes at de virker meget flinke. Da det er min første kat der fejler noget slemt og jeg har ikke har hørt om FORL hos mine andre katte og gik i panik, spurgte jeg hende hvad hun ville og hun sagde en aflivning hvis det var hendes kat, men hvis jeg fortræk at få hevet alle tænderne ud med tiden, så ville hun også anbefale en tandspecialist.

Når han så får hevet alle tænderne ud, hvilken kost skal man så give ham? Og ville der være nogle problemer efterfølgende? Nu tænker jeg på netop forstoppelse eller lign? :slight_smile:

(Det med klorhexidin var specielt til katte, for at rense tandkødet - jeg giver bare informationen videre. :tihi: )

Noget blødt som vådmad til munden er helet, derefter må han få alt igen, selv tørkost. Jeg vil dem der har haft en sådan tur anbefale foder, da jeg ikke ved om det skal være special kost lige efter operationen.
S’følig kan der være nogle små ting indtil din kats mund er helet ordenligt op og trådene fjernet. I tiden efter kan katte godt være øm i munden, men det vil gå over med tiden.

Du har ikke svaret på hvor i landet du kommer fra så du kan få anbefalet en dyrlæge med kattespeciale. Du bør lade brugerene herinde anbefale en i nærheden af dig istedet for blindt stole på din nuværende “ikke ret dygtige” dyrlæge.

Jeg ved man kan få noget klorhexidin som mundskyllemiddel, men det skal jo spyttes ud igen, tror jeg ikke ville turde at lade min kat drikke det, for ved det mundskylle middel skal de jo holdes i munden i 1-2 min for at det virker, det tror jeg ikke man får en kat til.

Men flere nævner at katte sagtens kan leve på måde, våd tørt og råt foder selv efter tandudtrækninger, så der kan du vidst være helt rolig :slight_smile:

Men synes da bestemt du skal overveje en tand specialist, for det lyder ret drabeligt at aflive blot pga en dårlig tand.

Kan se at trådstarter skriver de har brugt Kongelundens Dyreklinik som ligger i Kastrup(Sjælland) :slight_smile:

Jeg vil gætte på hun er fra KBH området, eftersom hun har brugt en dyrlæge ved Kastrup. :wink:

Ja og sikke noget pjat at de ikke kan spise tørfoder. De af vores bamser som har fået fjernet tænder, går altid direkte i tørfoderet når de kommer hjem efter tandfjernelse hihi
Men ja gå til en ordentlig tandspecialist og tag endelig imod råd herinde fra :slight_smile:

Håber du har bil, da der er flere andre og helt sikkert bedre dyrlæger, du kan bruge, når nu du befinder dig i Københavnsområdet :slight_smile:

Som almindelig dagligdyrlæge, der aldrig vil komme med sådan en omgang eklatant VRØVL, som du desværre er blevet skræmt med, vil jeg gerne anbefale Jagtvejens Dyreklinik - det er muligt for dig at komme til den med offentlig transport, selv om det naturligvis vil tage tid…
Der er også en dyrlæge faktisk på Amager inde omkring Bryggen, som skulle være ganske god… men kan selvfølgelig ikke huske hvad vedkommende hedder…
Til tænder er Jens Ruhnau eksperten - men han har travlt og i nogle perioder, KAN der være ekstra ventetid… Da min skovkat fik fjernet 9 (!!!) tænder pgr FORL, brugte jeg derfor Brønshøj Dyreklinik, hvor dyrlægen er uddannet af Ruhnau. Det var godt og dygtigt arbejde og min skovkat trives uden alle de der modbydelige tandsmerter :slight_smile:

En rigtig god artikel ang FORL KLIK

Ang forstoppelse hos kat… Det kommer altså ikke af vådfoder :slight_smile:
Som regel skyldes det en hårbolle, der ikke kan komme op eller måske at katten har fået spist et eller andet uhensigtsmæssigt… Det forekommer hos alle katte uanaset, hvad de får at spise…
Faktisk anbefaler en del at man forsøger sig med en smule Whiskas, hvis katten har træg mave - mange har erfaring for at netop det mærke giver deres katte ræsermave :wink: eller i hvert fald at det kan hjælpe på en let forstoppelse…
Hvis du tager dig tid til at søge og læse lidt i forum omkring ernæring og sygdom, vil du også se, at rigtig mange herinde fodrer med en kostplan, hvor det våde ( form af dåsemad og/eller råt kød) udgør den største mængde af kosten. Katte er notorisk kendte for at være dårlige til at drikke nok vand, så vådmad er en måde at få ekstra væske i dem :slight_smile:

Håber du får noget ordentlig vejledning hos en dygtig dyrlæge… det har både du og dine katte fortjent :slight_smile:

Det, dyrlægen har omtalt som “klorhexidin i vandet” er det blå stads, man kan købe på flaske til en hulens masse penge og som næsten garanteret vil sikre, at katten ikke vil drikke vandet (min erfaring - delt med Ruhnau, som har hørt det ofte).

Jeg ville ikke røre den dyrlæge med en ildtang til noget som helst og helt klart anbefale dig at finde en dagligdyrlæge længere inde mod centrum (jeg ved mange amagerkanere, der ikke vil bruge dyrlæge på Amager overhovedet) og til seriøse tandproblemer vil jeg aldrig bruge en dyrlæge, der ikke har tandrøntgen.

Min FORL kat lever i bedste velgående. Han har så kun fået fjernet 3-4 tænder (hos Ruhnau) og ikke hele munden, men han spiser tørfoder med største fornøjelse. Det er for øvrigt også noget pjat at rydde hele munden straks, man behøver ikke fjerne flere end de angrebne tænder - til gengæld skal alle, der på nogen måde ser ud til at være angrebne, ud med det samme for de bliver kun værre med tiden :frowning:

For 9 mdr siden fik min Caesar paa 10 aar fjernet naesten alle taender, saa han kun har tre hjoernetaender tilbage. Han spiser helt normalt og er bare blevet saa glad og aktiv igen. :slight_smile: Saa at aflive er ekstremt overdrevet - men en tandfjerning kan goere undervaerker. :slight_smile: