Da der blev samlet ind til indhegning

Jo jo Frode :slight_smile: har skam dit link :slight_smile: Men det var for at se, hvor det var materialerne var købt, det kunne jeg huske fra billederne at man kunne se :slight_smile: Der er jo ingen grund til at gøre det dyrt for sig selv :slight_smile:

Jeg regnede også med. at du kendte det, men jeg benytter jo aldeles skamløst enhver lejlighed til at reklamere for min hjemmeside. :smiley:

Det kan være nødvendigt at prøve sig frem :wink: Og så kommer det nok f.eks. an på, om der f.eks. er noget lige neden under, de kan stå på. Der vil nok altid være steder i en have, der er mere usikre end andre, så personligt ville jeg aldrig “nøjes” med udhæng, jeg ville også have strøm på. Det har mine respekt for - mens andre har katte, der gladeligt tager smældet og så smutter over alligevel.

[QUOTE=Jenny;789691]Strøm lyder bare så voldsomt… :uha:
[/QUOTE]

Det lyder værre end det er :slight_smile: Men du kunne jo tage på besøg hos nogen, der har strøm i deres indhegning, før du selv skal igang med det. Det kan nok afdramatisere det lidt :slight_smile:

Finn - Jeg linker også til din samling hver gang snakken falder på katteindhegninger :smiley:

Tak, Eva. Jeg skal bare huske, at få systematiseret det lidt - når tiden er til det. :slight_smile:

Man har naturligvis mest gavn af de sider, der har meget grundige beskrivelser med materialepriser og det hele, men jeg har da også fået mange idéer bare ved at kigge på billeder af, hvordan folk har løst de forskellige udfordringer.

Ja, det ser ud til at være meget forskelligt, hvad de forskellige katte kan finde på. Jeg valgte en høj grad af sikkerhed i forventning om, at sådan en Somali jo var en atletisk kat. Det er Rags da også, men han er ingen klatremus, så han kunne såmænd nok have nøjedes med et lige-op og-ned hegn. :slight_smile:

[QUOTE=Jenny;789691]Strøm lyder bare så voldsomt… :uha:

Men jeg må jo undersøge det, når jeg engang får den mulighed :smiley: Lige nu må de nøjes med at være indekatte på 2. sal :høhø:[/QUOTE]

Som Mette (Temple Bar) også skriver, så lyder det langt mere voldsomt end det er :slight_smile:
Det strøm man sætter op i en katteindhegning er jo ikke heste-strømstyrke. Det er en strømstyrke, som er lav og beregnet også til bl.a. hønse- og hundegårde. Jeg tester dagligt strømmen i min strømtråd ved at gå hen og sætte min pegefinger på tråden - og her kan jeg netop mærke et ganske minimalt smæld betydende at der er strøm i. Så for mig mærkes det ikke engang rigtigt som stød.

Jeg har et par katte, som har fået en pote eller snuden mod tråden, ifm de har klatret i hegnet eller (for den størstes vedkommende) strakt sig op på bagbenene. De får lige smældet den ene gang - og så udfordrer de ikke tråden igen. Jeg har også klart fornemmelsen af, at kattene fra jorden af, ved at der er strøm i tråden - også selvom de aldrig har haft poten imod.
Jeg ser det undertiden ved, at min den største MCO godt nogle gange kan rejse sig på bagbenene op af hegnet og kigge efter noget i hækken. Når han så kommer i øjenhøjde med den nederste strømtråd, så er det tydeligt at hans øjne lige fokuserer på strømtråden (uden at han på nogen måde har rørt den), og så stopper han der og går ikke videre.

Jeg kører faktisk med hegn af kun 115 cm højde sat ved hæk - med 2 strømtråde øverst - og det holder min flok fint inde. Og er meget diskret ift naboer.
Så jeg kan kun anbefale det med strømtråde :ok:

Tak, Lone. Jeg tror, det er et af de laveste hegn, jeg har set, men det må være den måde, strømtrådene er placeret på, der gør, at det virker. Der ser ud til at være ca. 30 cm mellem dem, hvilket må gøre det meget vanskeligere bare at hoppe forbi.
Hovedsagen er, at dine katte respekterer det - at det så tillige er diskret, er blot et ekstra plus. :).

[QUOTE=FinnFrode;790039]Tak, Lone. Jeg tror, det er et af de laveste hegn, jeg har set, men det må være den måde, strømtrådene er placeret på, der gør, at det virker. Der ser ud til at være ca. 30 cm mellem dem, hvilket må gøre det meget vanskeligere bare at hoppe forbi.
Hovedsagen er, at dine katte respekterer det - at det så tillige er diskret, er blot et ekstra plus. :).[/QUOTE]

Du har et ret godt øjemål :wink: Jeg mener de er sat med 25 cm’s afstand. De afstandsholdere de er sat på er lidt kortere end dem man normalt ser i handlen - nemlig kun 16 cm (mod normalt 21 cm). Det gør, at en kat ikke kan smyge sig indenfor strømtråden uden at få hovedet eller en del af kroppen imod. Og de kan på ingen måde smyge sig uden om begge 2.
Desuden er hegnet gravet 5 cm i jorden - så der er sikker jordforbindelse via selve hegnet.

Jeg har kørt med denne løsning i snart 4 år. Og haft en kat over hegnet en eneste gang - der var der ingen strøm i hegnet (strømtråden var knækket), fandt jeg ud af.

Nej, det var ikke øjemålet - jeg talte bare masker i hegnet. :tihi:

Jeg tror, du har ramt den helt rigtige afstand, hvor katten hverken kan smyge sig indenom eller udenom. Skulle den komme forbi den første, bliver den jo bare mødt af en mere… :ok:

Hejsa. Jeg kan se, at dine indlæg omkring indhegning af have er tilbage til 2012, men jeg synes, det ser rigtig interessant ud, at din løsning ikke er særlig høj og alligevel virker effektiv. Hvor har du købt, det der skal bruges til strømmen? Og hvad skal bruges? Jeg håber, at du kan hjælpe mig :blush:
P.S. Er du stadig tilfreds med løsningen?
Mange hilsner
Karina

Hej Karina

Det er korrekt, at min indhegning er lidt anderledes end andres, nemlig en noget lavere løsning. Det er væsentligt nemmere at sætte op selv (jeg har selv sat hegnet op). Det er udfra betragtningen, at en kat sjældent hopper direkte over noget af denne højde, men vil hoppe op på det. Og fjerner man muligheden for landing på hegnet og at de kan kravle over (strøm), så holder det dem inde.

Jeg har haft hegn af denne højde (115 cm) siden primo 2008, jeg har haft en af mine katte over hegnet én eneste gang på 12 år, og det var fordi strømtråden var knækket efter en vinter med hård frost, så der var ikke strøm i hegnet. Det er vel omkring 10 år siden det skete. Kattene respekterer hegnet, enkelte har været oppe og snuse til strømtråden (en stor maine coon kat kan nå den nederste strømtråd når de rejser sig på bagbenene), det gør de normalt kun en enkelt gang og herefter ikke igen.

Hegnet er sat på pæle 5 cm i omkreds, 150 cm lange, som er banket 30 cm i jorden (med en muggent eller en pælehammer).

Hegnet er galvaniseret havehegn 120 cm i højden, maskestørrelse 5x10 cm. Det er gravet 5 cm i jorden for at sikre jordforbindelsen.
Det er vigtigt at det er galvaniseret og ikke plastbelagt (for det plastbelagte giver ikke jordforbindelse, og så vil strømmen ikke virke, hvis katten klatrer op i hegnet og rører strømtråden). Katte bryder sig generelt ikke om at klatre i denne maskestørrelse og på denne type lidt crepede hegnsmasker.

Det er også den type hegn som kaldes “delfinhegn”.

I haven derhjemme står hegnet op af en hæk, som er noget højere.

Idet det står op af en hæk, så er det vigtigt at strømtråden går rimeligt fri af grene fra hækken. Tråden er derfor sat på afstandsisolatorer, så der er lidt afstand mellem hegn og strømtråd. Jeg klipper jævnligt tråden fri fra grene.
Mine afstandsisolatorer er 16 cm lange, det er svært at opdrive længere. Det nærmeste jeg kan finde nu er 18 cm lange.

Dette er nærbilleder af strømtrådene:

I foråret måtte noget af hækken fjernes idet den var død og der skulle plantes nyt. Hegnet står fortsat, dog med lidt justering af strømtråden, så jeg er sikker på at der ikke kan krybe kat under tråden:

Løsning af kombi med udhæng hvor hegnet går over i højere træhegn (udhænget har forbindelse ned til delfinhegnet, således at udhænget giver jordforbindelse såfremt katten rører strømtråden og udhæng samtidigt hvis de skulle forsøge at forcere træhegnet).

Jeg har samme højde af hegn i sommerhuset, hvor der ikke er hæk, men kun træer/buskads rundt om grunden. Her står hegnet frit, noget mere synligt indefra haven (ikke udefra når der er bladet på træerne), men det virker.
Idet det her står frit er der sat almindelige isolatorer på 5 cm på her, så tråden sidder tættere på hegnet:

Her er de godt igang med at fange en mus.

Jeg har denne type strømgiver i sommerhuset:

Den strømgiver er lidt kraftigere end den jeg har i mit almindelige hus (den jeg har der er udgået af handel for en del år siden), betinget også af at hegnet står frit.
Når den strømgiver jeg har i mit almindelige hus på et tidspunkt står af, så bliver den nye enten en magen til den viste eller alternativt denne:

Ved opsætning af elhegn skal du endvidere bruge et jordspyd
https://danishagroshoppen.dk/landliv/hegnsartikler/corral-jordspyd-1-m

Et jordkabel som forbindelse mellem jordspyd og strømgiver:
https://danishagroshoppen.dk/landliv/hegnsartikler/corral-jordkabel-1-6-mm-25m
Jordkablet (et andet stykke) kan også bruges som forbindelse mellem strømgiver og strømtråd, hvis det fx skal passere et stykke inden hegnet begynder.

Forbindelsesled mellem jordkabel og strømtråd (som fx sådan nogle her):

Strømtråd:

Jeg tester strømtråden dagligt for at sikre at strømmen virker korrekt. Der er lidt vap i stødet i styrken på strømgiveren i sommerhuset, så der bruger jeg en tester (som ikke kræver jordforbindelse samtidigt):

Det er løsning, som til trods for lav højde på hegnet, altid har fungeret upåklageligt herhjemme. Kattene er dog ikke i haven når jeg ikke er hjemme og ej heller om natten.
Den eneste reelle ulempe ved det lave hegn er dog, at man altid skal være opmærksom på ikke at placere noget klods op af hegnet, som kattene kan bruge som springbræt.

1 Synes om

Ole Amstrup havde via samme princip med op på vs over en hegn kun en meter i højden med strøm øverst til sine siatalere i mange år :slight_smile:

Ja, det er nemlig fra ham ideen kommer. Tak, jeg kunne simpelthen ikke huske hvad han hed.

Hejsa :blush:
Tusind tusind tak for din enorm udførlige beskrivelse af din indhegning. Den har virkelig givet mig mod på selv at kaste mig ud i et lignende projekt. Alle dine links til indkøb er en kæmpe hjælp i processen.
Et (forhåbentlig) sidste spørgsmål: Hvor lang afstand har du imellem pælene?
Endnu engang tak!!!
Mange hilsner
Karina

Der er 1,5 meter mellem pælene. Hvis pælene skal stå frit (og ikke i hæk) så skal hjørnepælene afstives.

Held og lykke med dit projekt :blush:

Og du mener ikke, at man kan have længere afstand? Har du låger nogen steder i dine haver? Og hvad har du i givet fald gjort der i forhold til strømmen?

Vi har låge. Vi har ført strømmen under via en ledning gravet ned (vi har hus på den 4 side, så kunne ikke føre den “modsatte vej” ift strømgiver), og over på lågen via en ledning mellem de to strømtråde, så lågen kan åbnes uden problemer :slight_smile:

Hej Eva
Det lyder som en god løsning, men hvordan sikrer I jer så, at katten ikke kan komme ud over lågen? :thinking:

Der er jo strømtråd på lågen også? Føres over med en lille ledning. Kan prøve at tage et billede af det i morgen :slight_smile: