Eosinofilt granulom - behandling

Hej kloge mennesker.

Jeg har denne skønne skønne kat, fra 2011.
For en måned siden var vi hos dyrlæge med en masse sår på ryggen.
Han fik noget steroid-noget, depo medrol, og clavubactin tabletter.
Og det virkede, i de tre uger, dyrlægen sagde.
Nu er sårene kommet retur, så vi er 90% sikre på at det er eosinofilt granulom komplex.
Der er endnu en lille bitte chance for at det KAN være lopper, men vi fandt ingen sidst, men jeg prøver at behandle og se om det virker.

Dyrlægen siger at behandlingen for det granulom-fis dér, er indsprøjtninger hver tredje uge, indtil han får for mange bivirkninger og skal aflives.
Hvor lang tid kan jeg forvente at han kan klare med de bivirkninger? Og hvad er bivirkningerne?
Kender i til nogen anden behandling? Råd? Noget?

Jeg vil jo forhelvede ikke af med min kat! Han er mors lille opflasket halv vildkat, meget højt spinnende, madglade, kyssende, menneskeelskende og legeglade kat.

Hjælp :vræle::vræle:

Hvad er det for noget foder?

Det billige fra Aldi…
Har før fodret med RC, men kom ud af rytme, og så var det billige bare nemmere.

[QUOTE=Sas;1258951]Hvad er det for noget foder?

Det billige fra Aldi…
Har før fodret med RC, men kom ud af rytme, og så var det billige bare nemmere.[/QUOTE]

Det vigtige ved foderet er, at det skal være et såkaldt monoproteinfoder. Dvs. at der ikke må være mere end en slags animalsk indhold. Det er fx meget svært at få foder, der ikke indeholder kylling i en eller anden form. Hvilket er problematisk, da det ofte er kylling, som dyrene ikke kan tåle. Der findes dog et par typer foder, du kan prøve - og lad mig bare sige med det samme, at de er dyrere end Aldis foder :slight_smile: Begge dele kan købes hos netdyrehandlen Zooplus.

Grau har en variant med kun lam: Kattemad og Kattefoder | Køb billigt på zooplus.dk

James Welbeloved har en variant med kun and: James Wellbeloved kattefoder billigt hos zooplus
(And og kylling er væsensforskellige i allergisammenhæng).

Du kan i øvrigt læse mere om lidelsen på Netdyredoktor. Det er ikke sikkert, det er foderet, katten reagerer på. Så om det hjælper på lige netop din kat, ved jeg selvfølgelig ikke, men det var måske forsøget værd?

Enig - skift til et foder af langt højere kvalitet. Og der er ingen grund til at græde over steroidbehandling af katte - din dyrlæge burde have et slag med en våd søndagsberlinger for at skræmme dig på den måde! Katte tåler binyrebarkbehandling LANGT bedre en mennesker, det kan slet ikke sammenlignes! Der er en lille risiko for akut diabetes ved overdosering, men det er en behandling mange katte tåler uden nogen problemer. Det kan ikke sidestilles med samme behandling hos mennesker, hvilket mange desværre overser. Hver tredie uge er endda nok overdrevet - depotbehandling holder i 4-6 uger, og nogle gange kan man faktisk trække den længere hvis man rammer en god periode (alt efter syndrom) - eller hvis problemet er løst. Men start med langt bedre foder - det kan løse mange problemer.
VH
Susanne

Jeg har læst om det, og kom ikke frem til noget jeg ikke allerede vidste.
Selvfølgelig er fodret værd at prøve! Men nu siger du kylling… Så må han heller ikke få rå kylling?

Han har jo fået depot. Jeg var der den 20 august, og den 19 september kom sårene igen.
Jeg vil bestemt prøve foderskift. Og så holde mig til det!
Så det i siger er: at min kat har gode fremtidsudsigter - og jeg skal ikke give mig til at sørge allerede nu?

Hvad er så de bivirkninger jeg kan støde ind i?
Jeg har lige nu givet dem begge loppebehandling, og gir hunden senere. Nu elsker jeg mig selv for at have skidtet på lager, for min pengepung er gabende tom. Og gudskelov for sygeforsikring!

Dyrlægen siger vi afventer loppebehandling i tre uger, og ser, såfremt der ikke er en forværring i sårene.
Hvad siger i til det?

Katten er ikke mærket af det, som sådan. Han er lidt morsyg, og vil gerne kløes. Men ingen ændret adfærd, eller andre tegn.

Jeg synes nu godt nok, at situationen er mere uheldig, end Susanne giver udtryk for.
Ja, det er korrekt at katte tåler binyrebarkhormon relativt godt.
Men når det allerede nu kun holder i 4 uger - så bliver tiden jo kortere og kortere for hver gang. Og så ender man altså med at give rigtig meget. Samt at Sas kan løbe ind i, at økonomien simpelthen ikke kan følge med, med alle de dyrlægebesøg.
At reaktionen er på ryggen, er ikke rigtig klassisk hverken foder- eller loppeallergi. Foderallergi er ofte hoved/hals. Lopperallergi er ofte på bagparten. Ved loppeallergi er bare et enkelt bid i øvrigt nok til en kraftig reaktion.
Men du har jo absolut heller ikke noget at tabe, ved at prøve, om et foderskifte kan hjælpe. Galath er kommet med nogle eksempler (det behøver ikke være dyrlægens dyre - det skal egentlig helst bare være monoprotein).
EG er jo ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på overreaktion fra immunforsvaret.
Så det bedste for både kattens velvære, dens levetid, og din økonomi, vil helt sikkert være, hvis du kan finde ud af, hvad det er han får de her reaktioner overfor.

Jeg har en kat, som har haft tilbagevendende kløe i huden, begyndende på bagpart og efterhånden på alle 4 ben, mave og bagpart/nederst på ryggen. Hun har vasket pelsen af sig i flere omgange.
For et par måneder siden blev jeg opmærksom på, at der stort set var fisk i alt kattenes mad, både tørt og vådt. Og begyndte så at give hende Hill’s d/d i første omgang og supplerede så med Happy Cat med lam, begge dele uden fisk. Af vådmad blev det Moments med kylling fra Maxizoo og Applaus med kylling. Nu har hun pels på hele kroppen igen.
Dette for at pointere, at det kan være andet end kylling, som er synderen, her var det altså fisk. Så giv ikke op, hvis det ikke hjælper at udelukke kylling. Prøv dig frem med foder, som kun indeholder en proteinkilde.
Og undgå også foder, der indeholder animalske biprodukter, det bliver sjældent deklareret nøjagtigt, hvad det består af.
Held og lykke med det.

[QUOTE=pivnu;1259012]Jeg synes nu godt nok, at situationen er mere uheldig, end Susanne giver udtryk for.
Ja, det er korrekt at katte tåler binyrebarkhormon relativt godt.
Men når det allerede nu kun holder i 4 uger - så bliver tiden jo kortere og kortere for hver gang. [/QUOTE]
Jeg er simpelthen ikke enig, på grundlag af flere årelange erfaringer med behandling af forskellige katte (under opsyn af anerkendt dyrehospital), men du får ret, og jeg får ro :wink:
VH
Susanne

Hov hov hov, nu skal ingen komme op og toppes.
Jeg hører gerne erfaringer fra alle, uanset hvilke.
Min økonomi er iorden, jeg har forsikring på ham, som er sparket ind.
Og desuden en specialpris med dyrlægen så det kun bliver 200-300kr pr indsprøjtning.
Med forsikring 60kr for mit vedkommende. Og der er snakket med forsikringen.

Jeg fik at vide at indsprøjtningen kun ville holde i tre uger, så at den har holdt i fire synes jeg da kun kan være positivt.
Når jeg så skifter foder, til et af de anbefalede, så er der ikke mere rå kylling, oksekød, kogt kylling med ris?
Alt andet end det tørkost og evt vådkost er udelukket?

[QUOTE=Sas;1259073]
Når jeg så skifter foder, til et af de anbefalede, så er der ikke mere rå kylling, oksekød, kogt kylling med ris?
Alt andet end det tørkost og evt vådkost er udelukket?[/QUOTE]

Nej, du kan sagtens give det - dog selvfølgelig ikke kylling/fjerkræ hvis det er det han ikke kan tåle, eller fisk hvis det er det etc. :slight_smile: Og faktisk kan rå kylling etc. være nemmere at håndtere end vådfoder og tørkost, da du der mere præcist ved hvad der er i. Det det handler om pt er at forsøge at kontrollere hvilke typer af protein han får i tilfælde af at det kan være det. Det kan dog også være så meget andet, men det er da en nem start at prøve at se ad efter. Jeg har selv haft en hunkat (min første kat, Mea) der fik et eosinufilt granulom sår på indersiden af overlæben da hun var ca. 2 år. Hun fik 1 behandling med binyrebarkhormon og det gik væk uden nogensinde at komme igen. Jeg tror absolut ikke det var foderrelateret for hende :slight_smile:

Nu er jeg bare nysgerrig, men hvis du kunne få taget et par billeder af hans sår vil jeg meget gerne se dem? :slight_smile:

Det lyder ikke som typisk foderallergi, men der er mange gode grunde til at at bruge et kvalitesfoder alligevel :slight_smile:
Det lyder umiddelbart som loppeallergi, også selv om I ikke umiddelbart har fundet lopper. Hos katte der er meget allergiske overfor loppebid skal der kun en enkelt strejfer til for at give voldsom kløe - jeg har pt. 1 (indtil tidligere på sommeren 2) der slår ud med eksem op og ned ad ryggen bare der “går en loppe gennem stuen” - de er sådan set vores bedste barometer på om vi har lopper eller ej, for de reagerer(de) med det samme.

Depo-Medrol virker normalt i 4-6 uger, og jeg har aldrig set eosinofil granulom vare en kats hele liv, sådan at den situation din dyrlæge ridser op opstår, hvor katten får så mange bivirkninger af at blive behandlet at den må aflives.

Eksempler? Kitty Hawk led af pemphigus, som er en modbydelig autoimmun sygdom. De lever ofte kun et årstid efter diagnosen er stillet. Slemt, slemt udslet som heldigvis kunne holdes helt nede med depo-medrol. Hun flyttede ud til et hold venner for at opleve så lidt stress i dagligdagen som muligt. Hun fik en sprøjte hver 4.-10. uge (indimelllem var der ro i sygdommen efter at sprøjten var “brændt ud”) Hun levede i næsten 3 år og oplevede kun 2 kiks: Første gang ville den nye dyrlæge lige være smart og skifte til tabletbehandling, selv om jeg havde advaret om at det ikke ville virke - det gjorde det heller ikke og hun fik udbrud ret hurtigt. Anden gang fik hun for høj dosis og fik akut diabetes, som gik over i løbet af et par uger. Samtidig udviklede hun bateriel hudinfektion, som blev slået ned med antibiotika. Hun havde det derudover fint på depo-medrol, og da hun blev aflivet var det ikke på grund af bivirkninger af medicinen; det var fordi sygdommen trods alt indhentede hende til sidst.
Mikkel-husmis blev en gammel dreng på 15½. De sidste 2 år i hans liv fik han depo-medrol fordi han var ved at være stiv af gigt. Ingen bivirkninger - da han blev aflivet var han bare en gammel dreng, hvis hjerte var ved at være brugt op. Det var længe inden man “opfandt” diverse kosttilskud mod gigt, så der var ikke så meget at vælge imellem. Det var også inden man lavede Metacam målrettet til kat, som han også fik hvis han nogle dage så mere stiv ud end ellers - gigt er jo ikke lige slem hver dag.

Men fordi din kas udslet sidder på ryggen ville jeg starte med at loppebehandle. Depo-medrolen vil tage den slemme kløe, men hvis der stadig dukker en srejfer op så fortsætter symptomerne - katte med loppeallergi behøver langt fra at være “levende af lopper” for at slå ud, tværtimod.
VH
Susanne

Det var da en underlig kommentar, kære Susanne.

Jeg håber vi kan være enige om, at det til enhver tid må være at foretrække, at løse kattens problem, frem for bare at fylde den med binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon må immervæk være den sidste mulighed, når man intet andet kan gøre.
Jeg kan tildels godt forstå, at dyrlægerne kan være lidt hurtige til bare at give binyrebarkhormon (og ordinere det “resten af kattens liv”), fordi det kan være et stort arbejde - som der ikke nødvendigvis er nogen løsning på - at prøve at finde årsagen til kattens gentagende reaktion. Og det er alle dyreejere nok ikke lige indstillede på.
Men hvis Sas er indstillet på at give det et skud, så håber jeg bare rigtig meget, at løsningen kan findes i loppebehandling eller foderskifte.
Ud over selve det at give binyrebarkhormonen, mener jeg ikke, at det heller kan være i ejers eller kats interesse at skulle rende til dyrlæge så hyppigt. Vil forsikringen virkelig livslangt blive ved med at tage så stor en del af indsprøjtningerne? Det er da trods alt opløftende, hvis det ender med at blive løsningen! :slight_smile:

Det er da dejligt med historier med katte, der har fået nogle gode (2-3) år med binyrebarkhormon, og at de er døde af andre årsager.
Men her snakker vi om en kat på kun 4 år, ikke om en gammel kat eller en kat med andre alvorlige lidelser, så den skulle da gerne have 10+ år endnu, hvis ikke andet indhenter den.

Er han i øvrigt fritløber?
For så kan det vel være en udfordring at beskytte helt imod lopper, når et enkelt bid er nok til reaktion? Jeg ved ærlig talt meget lidt om loppebehandling, men tænker at selvom man giver det løbende, så forhindrer det vel ikke lopperne i at forsøge?
Ligesom at der heller ikke er fuld kontrol over foderet. Jeg synes ikke, det skal stoppe dig i at prøve de ting, men du må i så fald selvfølgelig tage med, at usikkerheden på resultatet er større.

Puha, jeg ved ikke lige hvor jeg skal starte!

Jeg har nu loppebehandlet alle dyr. Og nu mangler jeg bare at støvsuge og sprøjte mod dem som kan være i omgivelserne.
For en måned siden hos dyrlægen, fandt man ingen tegn på lopper overhovedet, men min mor fandt en igår hos hende selv, og der er min hund og jeg tit. Det åbner lidt op for muligheden at jeg eller hunden kan have taget en loppe med hjem.

Forsikringen virkede meget villige, især da jeg har været kunde siden 2012 med alle dyr, og aldrig benyttet mig af dem før.
De vil heller ikke have “yderligere” beviser på EG, som en biopsi for at dække omkostningerne.

Som sagt er jeg mere end villig til at skifte foder, og begge katte har før fået RC. Det er simpelthen på grund af dårlig planlægning og dovenhed, at jeg skiftede. Og ÉR det løsningen, så sker det aldrig igen. Så fortsætter vi.

Min kat er 100% indekat med hans halvsøster, som er tre år ældre. De eneste i husstanden som kommer ud, er hunden, sjældent kaninen - men det hænder, og jeg selv.
Jeg vasker selvfølgelig hænder, hvis jeg har kælet med andre dyr, før jeg rører mine egne. Især hvis jeg har nusset med naboens, som er herre mega dejlig, og intakt og udekat.

Jeg synes egentligt generelt at der har været mange problemer med min hankat med hans hud. I forskellige former.
Måske det er værd at nævne at hans kuldsøster også får de sår på ryggen?

Vil forsøge at få et billede af sårene, senere idag. Kan intet love, dog. De er svære at se, og man mærker dem slet ikke, medmindre han kæler ham MOD hårene.

I skal bare lige vide at jeg virkelig virkelig sætter pris på jeres hjælp!

Jeg kan godt forsøge igen: Jeg er ikke enig med dig i det jeg har citeret; at der går kortere og kortere tid for hver gang. Det er ikke min erfaring, men hvis det er din erfaring så er det jo sådan.
VH
Susanne

Nu er canine versionen og feline versionen af granulom ikke ens, men jeg har det ved min hund pt. Og jeg kender derfor bivirkningerne alt for godt, og jeg synes derfor, jeg vil fortælle dig, at der sidder en virkelig dygtig hudspecialist i Århus, som ved ALT om det emne her hos begge arter. Jeg har kun hendes fornavn, så ring til Lise Svejgaard på Egelund Dyreklinik og spørg om hun vil give dig navn og nummer. Når hun kunne hele et dyr som Aslan op på så kort tid, så er jeg 110 % sikker på, at hun er din vej til superfaglig info og viden om din kats behandling med et middel, som man når man har set bivirkningerne i alvorlig version ikke tager let på. Jeg mener derfor du bør gå til en der ved noget om dette

Ang binyrebarkhormonen: Det svar jeg fik, og som jeg synes har givet fin mening og som måske kan forklare uenigheder i tråden her, er, at man ikke kan sige præcist, hvordan et individ reagere på de ofte meget høje doser, der skal til i starten især af en behandling. Der findes dog muligheder for at regulere og flere end en slags. Og gives det korrekt, så kiskstarter det helingsprocessen, hvorefter dosis kan sættes ned. Men tag og hør det fra hestens egen mund.

Depomedrol virker normalt kortere og kortere tid - og det er ikke saltvand …

Ham her blev aflivet da det stod på depomedrol hver 14 dag. Det er nok 20 år siden - så detaljerne er væk

Købt som avlshan med forældre der ikke havde problemet - HELE kuldet han var fra så ca ud som ham:-(

[QUOTE=Lis Dahlstrøm;1259260]Depomedrol virker normalt kortere og kortere tid - og det er ikke saltvand …

Ham her blev aflivet da det stod på depomedrol hver 14 dag. Det er nok 20 år siden - så detaljerne er væk

Købt som avlshan med forældre der ikke havde problemet - HELE kuldet han var fra så ca ud som ham:-([/QUOTE]
Men Lis, det er jo en usædvanligt agressiv form - normalt ser eosinofil granulom ikke sådan ud, og normalt heller ikke på samtlige killinger i et kuld. Det der går jo langt udover det typiske billede.
Sidespørgsmål: For en del år siden gjorde jeg en mental note, da jeg på en ABY opdrætters hjemmeside så at nogle katte i opdrættet var blevet neutraliseret pga. et hudproblem. (IKKE din hjemmeside) - det er ikke sikkert du ved det, men var det evt. det samme? Det er ren nysgerrighed, fordi jeg dengang bare gjorde en mental note og tænkte at en dag ville jeg nok huske at spørge nogen hvad det mon gik ud på, fordi det - trods alt - er relativt sjældent med arvelige hudproblemer på kat.
VH
Susanne

Er det arveligt hos katte? Det er hundeversionen ikke.

Jeg ved ikke hvem du taler om Susanne - måske bindestregerne …

Det sås ofte tidligere - og ja man kunne pege synderne ud på stamtavlen. I dag ser vi det stort set ikke mere - i hvert fald ikke i Danmark.

Det var voldsom aggressivt med hele det kuld - selv mindre accepterer jeg ikke på avlskatte.