Foder og urinvejsproblemer

Kan man få andet end hills prescription diet c/d der tilgodeser katte med særligt udsatte urinveje? Hvordan er Acana og Orijen på det område?

Er urinvejsproblemer lige udbredt mellem kønnene?

Ja og nej

Urinvejsproblemer udtrykkes oftest hos hankatte, da de har et langt og smalt urinrør.

Hunkatte har et kortere og bredere urinrør, hvilket gør at mange krystaller etc. nemmere kan passere, men det gør jo ikke at problemer ikke er der, bare fordi det ikke bliver opdaget.

Animonda, Royal Canin og garanteret et væld af alle andre mærker har produkter der forebygger urinvejsproblemer.
Jeg ved ikke hvordan de mærker du foreslår er mod urinvejsproblemer, men jeg ville nok bruge et produkt der er rettet specifikt mod problemet til en kat der har problener ned urinvejene. Det er specielt pH-værdien og mineralindholdet der er væsentligt - og specielt samspillet mellem disse 2.

Magnesiumindholdet skal være lavt, under 0,05xx per (?), så vidt jeg husker.

Og så er det en god ide at give mis lidt vådfoder hver dag, hvis det er en han. Det er ofte de kastrerede hankatte, som får urinvejsproblemer.

[quote=Sheer;353565]Magnesiumindholdet skal være lavt, under 0,05xx per (?), så vidt jeg husker.

Og så er det en god ide at give mis lidt vådfoder hver dag, hvis det er en han. Det er ofte de kastrerede hankatte, som får urinvejsproblemer.[/quote]

Magnesium hedder 0,08 (jeg har heller aldrig set noget under 0,07, så det andet ville være svært).

Jo mere vådfoder, katten får, jo bedre bliver urinvejene skyllet igennem hver dag og det er rigtig sundt for en kat med urinvejsproblemer :slight_smile:

Når der tales urinvejsproblemer i den her tråd - går jeg ud fra der menes struvitter?

Katte kan faktisk få stressrelateret problemer - ingen struvtitter - ingen bakterier

Det tror jeg ikke, du skal tage for givet. De fleste får meldingen “urinvejsproblemer” eller “blærebetændelse” fra deres dyrlæge og forsøger så at sikre, at det ikke gentager sig.

Så det kan være alt fra ikke-bakterielt (som ikke behøver være stressfremkaldt) til struvitter :slight_smile:

Læs denne gode artikel om urinvejs problemer. (Nederst på side er specielt afsnit om krystaller i urin)
http://www.catinfo.org/feline_urinary_tract_health.htm

Katte er absolutte rovdyr og de er fra naturens side specialiseret til at få alt næring fra animalske proteiner, dvs. kød, knogler & indmad.

Det betyder bla. at:

Katte drikker meget lidt vand. Et byttedyr vil typisk bestå 75-80% væske, så det er ikke nødvendigt for katten at drikke særlig meget. Katte har derfor ikke en ’naturlig tørst’, da de er designet til at få deres væskebehov dækket gennem maden.

Fodres katten som et absolut rovdyr (=kun med kød/animalsk protein) vil katten have en ’acid’/syrlig urin med pH under 7.4 – og ikke basisk over 7.4

Det der kan ske, når en kat kun fodres med tørfoder er:

  1. katten får for lidt væske – katte på 100% tørfoder kan være mere eller mindre kronisk dehydrerede = koncentreret urin

  2. katten får for lidt animalsk protein = urin kan blive meget basisk. Planteprotein gør kattens urin basisk. Kattens blære er ikke ’designet’ til basisk urin hvorfor forskellige typer af inflammation/urinvejs problemer kan opstå.

I kombination kan det betyde at; koncentreret urin + basisk urin = urinvejsproblemer for katten

Dette kan løses meget nemt og billigt (i forhold til dyrlægeregninger, smerte og ubehag for katten og alverdens ‘special dieter’) ved at fodre med vådfoder med højt kød indhold (naturligvis helst 100%) - dåse og/eller råt.

Jeg kan også anbefale at læse denne bog: (kap 23 specielt om urinvejsproblemer)

Your Cat: A Revolutionary Approach to Feline Health and Happiness af Elizabeth M. Hodgkins:
[ame=“http://www.amazon.co.uk/Your-Cat-Revolutionary-Approach-Happiness/dp/0312358016/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1266943632&sr=8-1”]Your Cat: A Revolutionary Approach to Feline Health and Happiness: Amazon.co.uk: Elizabeth M. Hodgkins: Books[/ame]

Her er lidt info på svensk også

[quote=Musashi;353572]1. katten får for lidt væske – katte på 100% tørfoder kan være mere eller mindre kronisk dehydrerede = koncentreret urin

Klip - Klip - Klip

Dette kan løses meget nemt og billigt (i forhold til dyrlægeregninger, smerte og ubehag for katten og alverdens ‘special dieter’) ved at fodre med vådfoder med højt kød indhold (naturligvis helst 100%) - dåse og/eller råt.[/quote]

Galliano har netop haft 1 års jubilæum uden urinvejsproblemer - efter at have overstået 7 gange “blærebetændelse” på nogenlunde samme antal måneder og den sidste gang blev der taget røntgen, fordi hans blære var hård som en sten (blærevæggen var 3 gange så tyk som normalt) og de kunne næsten ikke lægge kateter - selv ikke under narkose - fordi urinrøret var voldsomt hævet.

Han havde ingen bakterier, ingen krystaller, ingen struvitter - men anså til gengæld heller ikke vådfoder for at være spiseligt…

Regningen lød på 3.400 kroner, alt inklusive. Heldigvis for min pengepung havde jeg netop været hurtig og “fanget” en måned, hvor han var rask og derfor ikke løjet for forsikringsselskabet, da jeg tegnede forsikring og karensperioden var netop overstået, så de dækkede en stor del af den.

Så kom der andre boller på suppen, for den omgang skulle han ikke igennem igen og nu er “vi” da nået til, at visse mærker spiser han gerne, mens andre bliver der rynket på næsen af, men han får vådfoder hver dag uden undtagelse og gerne i større mængder :slight_smile:

Temple bar - hvordan har han det med tørkost opblødt i vand? (varmt vand i, stå et par min., røre rundt og servér) Det får mine når de ikke får vådt eller rådt :slight_smile:

Jeg har en hankat, som tidligere har haft massive problemer med urinvejene. Han har flere gange været akut hos dyrlæge pga krystaller/struvit.

Siden jeg skiftede til Acana tørfoder, har han ikke haft skyggen af problemer. Magnesiumindholdet er i øvrigt de anbefalede max 0,08%.

Jeg har desuden fået ham til at drikke mere vand efter at have anskaffet en “kattevander” (Drinkwell Pet Fountain), så det trækker jo også i den rigtige retning :slight_smile:

AD bad - æv :thumbdown:

Men han spiser fint Animonda Carny, så det har jeg altid i huset og sidste weekend var jeg en tur i Sverige og købte godt ind af Mjau. Det er også guf - og ovenikøbet billigt :thumbup:

P.S. Jeg glemte for øvrigt tidligere at nævne, at regningen også inkluderede en blodprøve for at se, om hans nyrer havde taget skade. Det havde de heldigvis ikke :yah:

Det er nu hankatte, der oftest får problemerne - om de er kastrerede eller ej :slight_smile:
I sagens natur er der flest, der er kastrerede - netop fordi der ikke går særlig mange fertile hankatte rundt.

Der er mange foderproducenter som laver foder specielt til kastrerede hankatte, da disse jo skulle have større risiko for at få urinvejsproblemer. Royal Canin laver den som hedder Young Male og Young Female, til kastrerede han- og hunkatte og Hills har varianten “Neutered Cat”. Så er der selvfølgelig Hills Prescription Diet C/D og Royal Canin Urinary, men det vælger man vel først når “skaden er sket”, mens de andre skal virke forebyggende.

Ja, og det meste af det er bare reklamegejl, selv om det er beklageligt at producenterne gør sådan noget på bekostning af dyrenes helbred.

Det er ikke så meget hvilken slags tørfoder der er problemet…det er tørfoder i det hele taget der er problemet ,-)))))

Mine katte får Acana Grasslands og Acana Wild Prarie jeg blander indholdet. Victor har virkelig haft urinvejsproblemer, men trives rigtig godt på dette foder :slight_smile:

Hold da op der kom mange svar:) Jeg var ellers helt sikker på at det var hunkatte der var mest ramt…men det er også fordi at ud af 4 katte - 2 hunner og 2 hanner var det de to hunner der havde problemer…

Planen var i forvejen at skifte til Acana så det lyder til at det kan jeg godt holde ved:)

Min hunkat fik taget en urin prøve da hun var begyndt at tisse i den ene hundekurv. Den indeholdt ikke krystaller, men var MEGET koncentreret - så dyrlægen sagde det var en god ide at gå efter foder der kunne forebygge problemer af den slags.

Men grunden til at hun tissede ved siden af blev diagnosticeret som muligvis stress. Lige pt ser vi tiden an om hun begynder igen - i så fald vil hun flytte hjem til min bror hvor hun kan være alene kat.

Begge kattene drikker jævnligt…helst af hundenes store vandskål. Men jeg vil da helt klart begynde at fodre delvis med godt vådfoder.

Og det kan også være der falder lidt rå kanin af til sommer :slight_smile:

[quote=Felis;353650]Ja, og det meste af det er bare reklamegejl, selv om det er beklageligt at producenterne gør sådan noget på bekostning af dyrenes helbred.

Det er ikke så meget hvilken slags tørfoder der er problemet…det er tørfoder i det hele taget der er problemet ,-)))))[/quote]

Jamen jeg kender skam godt din holdning til tørfoder - den har du vist gjort rede for omkring 100 gange… Jeg er så bare ikke enig med dig. Nu er jeg ikke dyrlæge, men det skulle da undre mig enormt meget hvis katte ikke havde et tørstcenter i hjernen, som gjorde at de blev tørstige og drak når de ikke fik væske med føden. Ude i naturen dør katte måske af tørst, hvis de ikke kan fange mus et par dage?

Og desuden, hvis svaret på urinvejsproblemer hos katte var så enkelt og ligetil som du foreslår, så var der nok ikke dyrlæger og forskere som brugte et helt liv på at forske og undersøge det - uden stadig at have noget svar!

Men du må jo være et rent orakel i forhold til alverdens veterinærer :wink: :stuck_out_tongue:

kan kun sige lav den blandning jeg har med applaws, acana og orijen …

er meget overrasket over dette foder

Der er skam masser af forskere, der har et svar - de har ca. ét for hvert firma, de er ansat i :slight_smile:

Både Hills, Royal Canin, Sanabelle og hvad de ellers hedder mener da helt klart at have opfundet den dybe tallerken. De er ikke 100% enige, men det skulle da også undre, for hvordan filen skulle de alle kunne sælge deres foder, hvis det var helt ens :?

Elizabeth Hodgins, som nævnes i Musashis indlæg var skam ansat hos Hills i en årrække, før hun fik nok og begyndte at anbefale fodring, der svarer til kattens oprindelige behov.

Og nej - katte har ikke noget tørstcenter i hjernen. De er utroligt dårlige til at drikke nok væske. Galliano drak skam hver dag og i hvad der lignede fornuftige mængder - men det var bare ikke nær nok i forhold til den mængde tørfoder, han indtog :frowning:

[quote=Camilla;353693]Jamen jeg kender skam godt din holdning til tørfoder - den har du vist gjort rede for omkring 100 gange… Jeg er så bare ikke enig med dig.

Næ, men det bli’r du måske engang, om ikke andet så for dine kattes skyld ;-)))))

Nu er jeg ikke dyrlæge, men det skulle da undre mig enormt meget hvis katte ikke havde et tørstcenter i hjernen, som gjorde at de blev tørstige og drak når de ikke fik væske med føden.

Det har de netop ikke nej ;-)))

Ude i naturen dør katte måske af tørst, hvis de ikke kan fange mus et par dage?

Og desuden, hvis svaret på urinvejsproblemer hos katte var så enkelt og ligetil som du foreslår, så var der nok ikke dyrlæger og forskere som brugte et helt liv på at forske og undersøge det - uden stadig at have noget svar!

Svaret findes nu nok, og der er jo ikke nogen tvivl om, at urinvejslidelserne og krystaldannelserne skyldes en kombination af meget koncentreret tørfoder og for lidt væske til i det mindste at skylle systemet ordentligt igennem i stedet for stofferne lagrer sig og danner krystaller …men se lige netop der har dyrlægerne jo et dilemma…eftersom ca 50 % af klinikkernes omsætning kommer af at sælge det skadelige tørfoder…så deeet ,-)))))

Men du må jo være et rent orakel i forhold til alverdens veterinærer
:wink: :p[/quote]

ja, så er det noget i den retning…eller også er det bare mere end 50 års erfaring med at fodre katte ;-)))))