Hugos underlige sygdomme

For et par uger siden skrev jeg i en tråd om Hugo, der pludseligt var blevet vag.

Han havde i et par uger gået lidt sjovt, når han rejste sig op, så vi ville have ham til dyrlæge. Pludseligt begyndte han at hvæse, hvis han strakte sig efter en lur. Allerede senere på dagen begyndte han at halte på venstre forben.

Jeg mærkede lidt på ham, og det viste sig, at han var blevet helt benet at mærke på. Hugo er altid slank - der er en grund til, vi kalder ham semitaleren - men han var blevet helt pigget.

Han kom til dyrlæge dagen efter (fredag). Han havde tabt sig til 3,4 kg. Det er næsten et kg fra hans normale vægt. Han ville IKKE have taget blodprøver, så vi fik en aftale mandag morgen.

Hen over weekenden virkede han bare træt, og blev mere og mere pjusket/slidt at se på.

Mandag blev han bedøvet og fik taget prøven. Onsdag var der svar på den store blodprofil, og han havde tegn på FIP. Ikke klare tegn, men noget, der kunne hælde begge veje. Det var samme vurdering fra dyrlægen og Susanne.

Samtidigt så dyrlægen mandag, at Hugo har mundhulebetændelse i hele munden. Så hans tænder skal ud, men det var bedst at vente til vi ved mere.

Hugo fik antibiotika og smertestillende i 10 dage. Efter den tur virkede han på vej til at blive sig selv igen. For en halvanden uges tid siden begyndte han endda at snakke igen og springe i højden.

Søndag gik han så pludseligt ikke længere på sin venstre forpote igen. Og jeg måtte ikke pille ved ‘håndleddet’.

Mandag var vi så ved dyrlægen igen. Han haltede ud af kassen, så han har helt sikkert ondt. Hun kunne få lov til at manipulere med hele benet og alle led, men når hun masserede på hans skulder/nakke, så skød han ryg. Hun mener hans halten kommer derfra. Måske en diskusprolaps.

Tirsdag var han i røntgen. Dyrlægen fandt intet. En lille smule forandring på højre knæ, men slet ikke nok til, det kan kaldes gigt - og forklarer intet på det andet ben.

Vi har fået noget nervesmertestillende med hjem til Hugo, som vi skal give hen over julen. Vi håber, det måske kan give ham ro til at løsne op og ellers må vi afsted igen efter jul.

Samtidigt mener dyrlægen, at tør FIP godt kan være meget længe om at udvikle sig. Så han er ikke udenfor fare endnu.

Det her ender helt sikkert med at blive en hel følgeton…

10 Synes om

Åh, det er træls, Lykke. At I ikke kan finde ud af, hvad det er. Stakkels lille Hugo :ked:

2 Synes om

Åh nej stakkel Hugo og stakkels jer :gruppekram: :ked:. Håber det hjælper ham

1 Synes om

Øv jeg håbede sådan at intet nyt var godt nyt! Håber FIP holder sig langt væk, og det andet kan løses og han snart er sit normale jeg. :kryds: :hjerte: :kram:

1 Synes om

Jeg håber simpelthen det bedste for Hugo :kram:
Står selv med en lidt ældre kat med besynderlige symptomer, har kæmpet i snart 3 uger. Intetsigende blodprøver, vi er ikke blevet klogere, suk. Men dyrlægen nævnte at de havde set flere tilfælde her i efteråret, som tydede på at “der er noget”, som nogle bliver sølle af, men heldigvis kommer over igen. Vi kørte først med en uge på bredspektret antibiotika til ingen nytte. Så løb vi med en bold, der hedder det KAN være bugspytkirtebetændelse (kan være vanskeligt at diagnosticere med sikkerhed) - det ville ikke være den første birma, der havde fået det. Lige lidt hjalp det :confused: Skiftede for god ordens skyld lige til et andet par øjne, da der dukkede lidt bekymrende neurologiske symptomer op. Ny grundig undersøgelse - vi blev ikke klogere. Lidt skidt lugt fra munden og en dårlig tand. Tandrøntgen viste ikke rigtigt noget, men da først hun sov for at få fjernet den ene tand, var der flere løse?? Det blev en større omgang… ! Men humøret var endelig lidt bedre dagen efter. Hun spiser nu bedre end de sidste 3 uger, omend hun ikke imponerer nogen. Stadig lidt usikker gang, og hun har jo også tabt sig. Men spinder i det mindste glad, når vi tager hende op. Det meste af tiden putter hun i en varm kurv, jeg har stillet frem til hende lige ved siden af sengen. Suk - hold nu op det er svært, når de er syge og man ikke ved hvad det er, der driller :frowning: Nå, undskyld sidesporet - det var ikke for at kapre din tråd. Jeg håber sådan at han retter sig.
VH
Susanne

10 Synes om

:kram:

1 Synes om

Øv - der er ikke noget værre, end at ha’ syge dyr… :worried:

Kan man forestille sig, at tand/mundbetændelse kan være root cause, snarere end symptom - det tales der jo i hvert fald om hos mennesker…? :thinking:

4 Synes om

:kryds: for både Hugo og jeres @Susanne_W kommer godt ovenpå igen :kryds:

1 Synes om

:kram:

1 Synes om

Det er jeg ked af at læse @Lykke, som skrevet andetsteds det er helt og aldeles forfærdeligt når de fejler noget og man ikke kan finde ud af hvad det er. Tak fordi du deler, jeg er en stor fortaler for videns- og erfaringsdeling.

Nu skriver jeg lige nogle forslag velvidende at du sandsynligvis har Susanne W med på sidelinjen og jeg er endnu ikke helt så hardcore som hende :wink:

Anyway ift. ledproblemer så ved jeg fra egen dyrlæge og egen gigtsygdom at røntgen ikke altid viser hele historien. Jeg ved ikke om det overhovedet er en mulighed hos alm. dyrlæger (eller hvad det koster), men en MRI scanning viser ofte mere end røntgen. Hos mennesker kan den også vise fx. inflammation i led, den kan helt sikkert også vise diskusprolapser. En avanceret ultralydsscanning kan i hænderne på den rigtige person også afsløre hvis der er problemer med muskler, ledbånd og sener. Hvis der foregår noget med hans sener, muskler el. ledbånd, så er en dybdegående laserbehandling for smerter muligvis også en måde at finde ud af om der foregår noget der. Jeg har fået kæmpestor respekt for nutidens smertebehandling med laser - jeg kan ikke selv fungere uden laserbehandling på egne led når de er værst.

Hvad siger hans blodprøver ift. hvor de (måske) er udenfor grænserne?

6 Synes om

Det er altså noget hø med ham Hugo og hans underlige symptomer - :kryds: for at han enten bliver tiptop af sig selv snart, eller at dyrlægen kan få fundet en diagnose, og hjulpet ham

3 Synes om

:kram: og :kryds: til jer @Lykke og Hugo for at i finder en diagnose der kan behandles :kryds: :kram:

:kram: og :kryds: til Jer @Susanne_W for at I også finder årsag og behandling :kryds: :kram:

1 Synes om

Det behøver du ikke undskylde. Her er masser af plads til andre katte med diverse symptomer :heart: Det er mildest talt røv, når man står uden rigtigt at kunne finde det ene eller andet.

Og rigtig rigtig god bedring med jeres :heart:

Jeg ved det simpelthen ikke. Han har taget 200g på mens han fik antibiotika, så han kan i hvert fald godt få mad ned.

Men… Vi har ikke lige 5000+ at smide i munden på en kat, der måske har FIP, for lige at se, om det virker.

Jeg aner ikke, hvor der findes den ‘rigtige person’ til en ultralydsscanning, og MRI lyder… Helt ekstremt dyrt.

Vores dyrlæge arbejder faktisk med laserbehandling, så vi kan da prøve at nævne det som et forsøg :thinking: Hun har bare slet ikke selv nævnt det, så tror ikke, hendes tanker er i den retning.

Jeg har ingen idé om det :see_no_evil: Hvis du sender din email i en PB, så må du skam gerne få dem tilsendt :slight_smile: Tror ikke det er læsbart herinde.

3 Synes om

Jeg krydser alle fingre for, at der findes en diagnose - og en helbredelse.
:kryds: :kryds: :kryds: :kryds: :kryds:

1 Synes om

Jeg ved ikke hvad det koster, men man kan da ringe til bygholm eller viborg og høre til deres MRI maskine og pris… det ser nemlig meget specialiceret ud og man kan da altid sige nej til et tilbud hvis prisen er for dyr kontra kattens livsduelighed (håber ikke det lyder forkert, men det er kun jer til at bestemme om ting giver mening)

Viborg har vist deres apperat frem i tv midtvest om arbejdspladsen, hvor en ret kendt bounty (ragdoll) var patient… jeg tror ikke det er en dårlig dyrlæge hvis det kommer der til

Hov må hellere rette mig selv det var center dyreklinik i viborg at de havde en udseendelse at de har en ct scanner. Så jeg ved ikke om den anden har mr

3 Synes om

Bygholm har ikke selv MRI, men samarbejder med en humanlæge i nabolaget, der gar i sin private klinik :slight_smile: Det er billigere end fx på Århus Dyrehospital - men stadig dyrt! Sidst jeg forsigtigt spurgte til pris, var den nord for 6K!
VH
Susanne

4 Synes om

Hvor er det nu Hugo er forsikret? For 10% af fx 7000 er jo da i nogen grad til at overskue jf. en evt MRI (de skal såvist godkendes af Agria inden, hvis I har dem), men kan godt forstå I tøver med hvor meget og hvor lidt der overhovedet skal gøres, hvis hsn er ved at udvikle FIP.
Hvornår er det jeres dyrlæge ville tage ny blodprøve for at teste udvikling?

2 Synes om

Så har jeg lidt opdatering… Både godt og skidt :confused:

Poten er fin. Den fik den bedre henover julen, og der har ikke været noget siden.

Det andet er mere meh.

Han har bragende mundhulebetændelse, og er nu kommet på smertestillende fast og antibiotika i 6 uger :blegne: Vores dyrlæge har fundet en artikel om det, som hun går ud fra… Bl.a. anbefaler hun, at han ikke længere får tørkost, så vi er ved at tænke på løsninger til opdeling.

Han skal selvfølgelig have ryddet munden, men…

De der skide tal i blodprøven. Der er lige kommet svar - de er ikke meget værre. Men de er ikke blevet bedre.

:argh:

4 Synes om

Øv en omgang I er ude i. :kram:

1 Synes om

Øv, men trods alt bedre end at famle i blinde.

Mht. det citerede, må jeg så ikke foreslå at I/din dyrlæge kunne høre Jens Ruhnau af hvad han gør ved sådan noget (eller hvis der er tilsvarende ekspert andetsteds i Jylland). Jeg ville ikke synes det var betryggende som ejer “at hun har en artikel som hun går udfra”. Har været til flere foredrag med Ruhnau hvor han også fortæller om mundhulebetændelse - han ved hvad han snakker om. Så det kunne jo godt være han ville sparre med din dyrlæge over mail/tlf

EDIT: jeg og min dyrlæge har tidligere gjort noget tilsvarende med en mave-tarm specialist da ene af mine katte havde nogle issues for nogle år tilbage - at min dyrlæge sparrede med vedkommende omkring behandlingen og hvad der ellers var af muligheder

7 Synes om