Hvide katte og døvhed

Herinde på Kattegale er der nogle opdrættere der jo er mere end almindelige specialister i at opdrætte hvide katte…

Hvide katte er skønne - de er uforligneligt smukke… men mange hvide katte er jo desværre døve… så derfor håber jeg at nogle af jer hvid-katte-specialister kan svare på noget som jeg har ret svært ved at få literaturen til at blive enig om…

hvordan hænger døvheden og genetikken sammen ? og kan man avle døvheden væk fra de hvide med fokuseret avlsarbejde?

hvordan er genetikken bag døvheden ifht den hvide farve - her menes… hvad er dominant og hvad er vigende og hvordan vil det se ud i stamtræer ud i 2-3 led og har det noget at sige når man blander andre farver ind…

hvordan er hvid dominant/vigende kontra alle de andre farver… jeg har et farveskema som jeg kigger på men den hvide mangler helt i det skema og det vil jo være super at få ind…

Jeg synes det er utrolig svært at finde rundt i literaturen omkring emnet - dels grundet forkortelserne og termerne men også fordi det første genetikkursus jeg skal på først er d. 10 august og der er jo ligesom nu spørgsmålene brænder…

Nogen der kender svarene ? håber spørgsmålene giver mening

Knus og -pote kram

hejsa

tak for linket… jeg har dog haft denne artikel inde over min læsning og jeg har ikke rigtig fundet svar på det jeg leder efter. Den fortæller meget lige til om genetikken og manglen på melanocytter, men ikke så meget om det hvorvidt avlsarbejde kan modvirke dette idet kun 40-50% bliver døve… når kun 50% bliver det må der jo være andre faktorer inde over og det synes jeg ikke rigtig jeg kan finde så meget om som jeg gerne ville…

Den fortæller endvidere om de 3 forskellige typer hvid og W der giver helt hvide misser, men da jeg endnu ikke har set den hvide i en farvetabel, så kunne det jo være super at se hvordan det opfører sig i forhold til de andre dominante farver - er der nogen forskel eller er systematikken præcis den samme ?

det farveskema jeg bruger når jeg kigger farver som jeg først har fået for nyligt ser sådan her ud

er der nogen der kan give en opdateret version med hvid inde over også ?

Mange hilsner fra en meget nysgerrig not-so-soon-but-absolutely-breeder-to-be [bigloony]

Altså der er tre former for hvidt:

Hvidplettet (skrives S i genotype-kode)
Helhvid (skrives W i genotype-kode)
Albino (skrives c i genotype-kode)

  1. Hvidplettet er når farven, som starter oppe imellem skulderbladene på en kat, bliver hindret, og dermed ikke når helt ud over hele katten. Det kan være alt fra en lille hvid plet på brystet til hvid på det meste af kroppen. Det kræver at mindst een af forældrene bærer hvidplettethed, desværre er mange hvidplettede katte med små pletter ikke registreret som det (med hvidt), så derfor har der været lidt forvirring, har jeg hørt. Det ses oftest som hvide poter og bryst, men i teorien kan en kat vel godt se næsten helt hvid ud pga hvidplettehed, jeg har aldrig set/vidst at det en sådan i virkeligheden. Se her eller s. 149 i Robinson Genetics for et billede af det. Men ellers kan man godt regne med at forældrenes grad af hvidplettehed vil blive givet videre til deres killinger.

  2. Helhvid derimod er et dominant gen som stopper farve og gør katten hvid over hele kroppen, så bærer den hvilken som helst farve “indenunder den hvide frakke”, og kan give det videre til sine killinger.

  3. Og så er der albinokatte, men det er sygeligt, og det ses kun meget meget sjældent.

Det med døvhed ved jeg ikke så meget om, tror den er svær. Det er vist nok associeret med helhvid (W). Men det undrer mig, for jeg ved også at f.eks. Dalmatinere har problemer med døvhed, og de er jo ikke helhvide. Så jeg ved ikke om hvidplettethed (S) også kan forårsage døvhed, hvis der er meget hvidt, f.eks. måske omkring ørerne?

Det her skema er lidt små-dårligt efter min mening. Det giver et overblik over sort/rød “grundfarverne”, og over sort/rød fortynding = blå/creme. Jeg synes det er en måde at gøre stor ståhej ud af meget lidt. Skemaet viser jo også at mange tilfælde er usikre, hvilket de ikke behøver at være, hvis man kigger lidt længere bagud i stamtræet end blot forældrene.

Det korte og det lange er: En hunkat kan blive tortie, den kan en han ikke (pånær i nogle sjældne tilfælde hvor to fostre er smeltet sammen), han bliver enten rød eller sort. Og katte kan være med eller uden fortynding, afhængigt af hvad forældrene bærer, så bliver de hhv blå/creme eller sort/rød.

Skemaet siger intet om mønstre, hvid eller hvidplettehed. For mønstre og evt. hvidplettethed tilføjes nemlig farverne, og tilfældet helhvid (W) skjules hele molevitten (altså farver + mønstre og evt. hvidplettehed) “under den hvide frakke”.

Jeg er så også meget ny i opdrætterverdenen, tag derfor ikke dette som facts, men jeg mener at have læst at døvhed hænger sammen med blå øjne, alstå odd-eyed kan godt være døvt på det ene øre… hvor jeg lige har læst det, ja det husker jeg desværre ikke.

Der er noget om at det ofte - hvis en kat er hvid, døv på det ene øre og odd-eyed - at det døve øre ofte sidder udfor det blå øje. Men dermed ingen “garanti” for at odd-eyed eller blå-øjede hvide katte er døve, hverken på eet eller begge ører.

Det dominante gen W, som giver epistatisk hvid pelsfarve, er koblet til døvhed.

Hvide katte er ikke altid døve, forskellige statistikker oplyser forskellige tal, i reglen mellem 10% og 40% af hvide katte. Man troede tidligere, at der var en yderligere kobling til blå øjenfarve, men guløjede hvide er i nogle statistikker ligeså hyppigt døve som blåøjede hvide, så den teori er muligvis ikke helt gangbar. Man kan ihvertfald ikke slutte sig til kattens hørestatus ved at kigge på øjenfarven.

Man kan ikke avle sig ud af problematikken. Hørende hvide katte kan sagtens få døve hvide killinger - ja, og døve hvide katte kan få hørende hvide killinger, for den sags skyld.

takker for info… det er jo med at suge viden til sig hvor man kan

Der er jo ikke mange der går ud og Audiotester deres farvede katte -høhø

Men du kan sagtens have en lad os sige tortie kat der er døv på enten det ene eller begge ører, men man tænker ikke i de baner.

Jeg avler på Hvide og det har været meget meget få døve vi har fået, og jeg vil også sige at når vi audiotester så er vi for det første sikker på vi bruger hørende katte i avl, men vi kan også se at dem vi måske ville betegne som døve, har hørelse på et øre.

Vi har tested alle vores i Odder, og han har været rigtig god til at sammenligne resultater fra vores katte, og katte og hunde hvor der kun er hørelse på det ene øre, og vi får slet ikke samme mængde døve som dem der bruger dyr som ikke har fuld hørelse. så jeg tror helt sikker på, at en fuld hørende der parres med en fuldt hørende, har bedre chancer en det andet. men det er stadig ikke dokumenteret, men vi er i fuld sving med dette. -jegkrydser -jegkrydser

Vi har fuldt hørende Blå øjede katte, Fuldt hørende odd eyed så skulle den være skudt i sænk. -love

Det sidste rygte der går med øjenfarven skulle være at de grøn øjede slet ikke har lavet døve .

Selvfølgelig kan en farvet kat være døv, medfødt eller erhvervet, men der er såvidt jeg ved ingen evidens for, at der findes arvelig døvhed blandt farvede, sådan som det ses med katte der udviser epistatisk hvid? Hvis der gør, vil jeg meget gerne bede om kilder. [smilie=hate-smile.gif]

Nej jeg siger ikke der findes arvelig døvhed blandt de farvede, -øøøvvvs men hvis du som jeg har en hvid dreng, ja så er det en rigtig god ide at være sikker på at de hunkatte jeg bruger har deres fulde hørelse [smilie=hate-smile.gif]

Pil, - er der så noget om snakken, at døve genet også kan sidde på alm. grundfarvede katte?
Jeg mener nu godt, at man til deles kan udavle døvegenet, ved at selektere lidt i de hvide katte.
Med selektion mener jeg, at en kat som giver en del døve killinger fra sig burde frasoteres, men er jeg gal på den, på det punkt?

For udfra det du skriver, så kan døve give hørende og hørende give døve, så gælder min teori jo ikke, eller…??

Det er en påstand, som jeg har set fremsat flere gange på et andet katteforum. Men jeg har endnu ikke set en trevl af evidens for det nogen steder, og hvis der ingen kilder findes, tror jeg ærligt talt, at det må være en and.

Det er velkendt og veldokumenteret, at døve hvide forældre kan få hørende hvide killinger, og vice versa.

Der er masser af opdrættere, som føler, at netop deres selektion giver dem netop de resultater de ønsker sig. Hvordan synes du, at din selektion virker, og hvad er dit grundlag?

Jeg mener ikke, at man kan påvise nogensomhelst forskel i frekvensen af døve i avlsprogrammer, som frasorterer de døve - kunne man det, burde døvheden jo logisk set være udryddet, eller ihvertfald signifikant nedbragt, efter 10 år uden avl på de døve, og det er som bekendt ikke tilfældet.

Hvorfor det? Hvis vi er enige om, at de farvede hunkattes hørestatus ikke er arveligt betinget, så er der vel heller intet grundlag for at tro, at deres hørestatus får konsekvenser for afkommet?

Hvorfor det? Hvis vi er enige om, at de farvede hunkattes hørestatus ikke er arveligt betinget, så er der vel heller intet grundlag for at tro, at deres hørestatus får konsekvenser for afkommet?[/quote]

Vi er skam ikke enige -sorry Min totie hunkat der havde nedsat hørelse sammen med min hvide dreng gav døve -ked

Mine piger med alm god hørelse med min hvide dreng giver hørende killinger og ingen døve. -høhø

Andre klienter hos Dyrlægen, med samme problemer giver meget ofte samme resultater -thumbs

Men det er jo ikke dokumentation, nej det er almindelige konklusioner som jeg har gjort. Og som ikke ennu kan bruges som dokumentation. -jegkrydser men vi har da lov at håbe hen af vejen.

Og her i landet er det jo ikke almindeligt at Audioteste, da der er så mange fortalere for at det ikke er nødvendigt -sorry

Så her er der ikke så stor mulighed for at hente mangeårig viden. -bleg

Hvorfor det? Hvis vi er enige om, at de farvede hunkattes hørestatus ikke er arveligt betinget, så er der vel heller intet grundlag for at tro, at deres hørestatus får konsekvenser for afkommet?[/quote]

Vi er skam ikke enige -sorry [/quote:gdktisap]

OK. Nu bliver jeg lidt forvirret, jvf. tidligere indlæg. Men du mener så, at der findes arvelig døvhed blandt de farvede katte? Eller hvad?

Hvad er dit grundlag for at antage, at denne udspaltning af døve vs. hørende baserede sig på den farvede forælders hørestatus?

Og hvad er grundlaget: Hvor mange kuld er der avlet i alt, over hvor lang en periode, hvor mange killinger var hvide, hvor mange var farvede, hvor mange var hørende og hvor mange var døve, og har der været problemer med døve, farvede killinger i nogen af kuldene?

Hvorfor det? Hvis vi er enige om, at de farvede hunkattes hørestatus ikke er arveligt betinget, så er der vel heller intet grundlag for at tro, at deres hørestatus får konsekvenser for afkommet?[/quote]

Vi er skam ikke enige -sorry [/quote]

OK. Nu bliver jeg lidt forvirret, jvf. tidligere indlæg. Men du mener så, at der findes arvelig døvhed blandt de farvede katte? Eller hvad?

Det jeg prøver at sige Pil er, at jeg skal ikke udtale mig om det er arveligt hos de fuldfarvede, jeg siger at min erfarring, er begyndt at vise et sammenfald mellem fuldt hørende og svagt hørende. Men så længe det ikke er fuldt bevist så skal jeg ikke have noget af at påstå at der beviseligt er noget om det. -uha -uha

Hvad er dit grundlag for at antage, at denne udspaltning af døve vs. hørende baserede sig på den farvede forælders hørestatus?

Mit grundlag er, såmænd kun at ud af ca 11 kuld med hvide er det kun fra de 2 piger der også havde problemer med hørelsen at der kom hvide døve. -ked

Og hvad er grundlaget: Hvor mange kuld er der avlet i alt, over hvor lang en periode, hvor mange killinger var hvide, hvor mange var farvede, hvor mange var hørende og hvor mange var døve, og har der været problemer med døve, farvede killinger i nogen af kuldene?[/quote:lmvflve7]

Nej der har ikke været døve farvede killinger, men jeg har jo så også valgt ikke at bruge lige de piger igen
Jeg har lavet en del kuld, Og der er ikke kommet ret mange med farve på, det er hovedsageligt hvide der kommer fra min dreng.

Det er velkendt og veldokumenteret, at døve hvide forældre kan få hørende hvide killinger, og vice versa.

Der er masser af opdrættere, som føler, at netop deres selektion giver dem netop de resultater de ønsker sig. Hvordan synes du, at din selektion virker, og hvad er dit grundlag?
[/quote]

Det jeg mener med selektion er, at frasotere de hvide som giver mange døve, vil det ikke hjælpe på antal døve?
Vi er enige om, at døvegenet ligger på de hvide katte, og en hvid kat som viser sig i avl, at give et stort antal døve fra sig er i mine øjne dårligere end en hvid kat som ikke laver så mange døve… eller er det helt hen i vejret at mene sådan?
Men hvis det forholder sig anderledes, at uanset om en hvid kat ikke har lavet døve killinger, så arver de hvide killinger fra denne stadigvæk døve genet og kan give mange døve fra sig.
Hvis det forholder sig sådan, duer min teori om selektion jo ikke.

Noget helt andet er så, hvorfor man har valgt at lave avlsforbud på hvide katte, når nu det er dokumenteret, at døve kan lave hørende, det virker jo lidt dumt.

Okey-dokey. Så vil jeg forbeholde mig retten til en vis skepsis, indtil der foreligger mere solide data. [smilie=hate-smile.gif]

Selvom 11 kuld er en god og bred erfaring at have med sig som opdrætter, så er det jo ud fra et statistisk synspunkt ikke ret meget. Hvis man fx prøver at slå plat & krone 11 gange, og se, om det falder ud med 5 til den ene side og 6 til den anden, og så gør det igen og igen, så vil fordelingen i langt de fleste tilfælde ikke blive jævn. Og alligevel kan de fleste vel blive enige om, at der er 50/50, når man slår plat & krone.

Jeg kender omvendt til en del kuld efter 2 hørende forældre, hvori der har været døve killinger. Og til kuld efter døve, med hørende killinger. Og til gentagelser af den selv samme kombination, som den ene gang giver lutter hørende og den anden gang lutter døve hvide killinger. Konklusionen er, at der er ret arbitrært, hvornår koblingen mellem W og døvhed slår igennem og hvornår den ikke gør.

At der kommer flere hvide end farvede, er faktisk et godt eksempel på de samme statistiske udsving som ovenfor med plat & krone-eksemplet. En heterozygot hvid kat burde jo statistisk set give W til halvdelen af sit afkom og w til den anden halvdel - alligevel vil mange opdrættere kunne nikke genkendende til, at der kommer en overvægt af den ene eller den anden slags. Tilsvarende hører man jævnligt om opdrættere, som hævder, at netop deres linje af hvide ikke giver døve killinger - ja, den påstand kommer selvfølgelig ikke fra dig, Karen, men du har garanteret også hørt den, har du ikke?

Mit svar er, at de sandsynligvis bare har været heldige - og som oftest kommer der jo så også døve i næste generation, og så er man lige vidt med de såkaldt “døvefri” hvide linjer. Tjah. Hvis man antager, at det statistisk set er 20-30% af de hvide killinger, som bliver døve, betyder det jo faktisk “kun” 2-3 ud af 10 hvide killinger - de 7-8 andre bliver hørende. Så skal der ikke ret store udsving til, førend det kan se ud som om der er signifikante forskelle fra den ene kat til den anden, eller den ene kombination til den anden, så jeg kan sagtens forstå, at der anekdotisk opstår forskellige teorier, når man ser på udfaldet af de forskellige kombinationer. Men jeg har som sagt aldrig set det godtgjort, og indtil det er tilfældet, vil jeg nok foreslå, at man farer med lempe med teorierne. [smilie=hate-smile.gif]

Det forholder sig netop således. Og nej, jeg mener ikke at din selektionsteori duer til noget i forhold til avlen med hvide katte. -sorry

Jeps, det er faktisk ret dumt. Men reglen blev vedtaget af politiske grunde, ikke af dyrevelfærdsmæssige årsager, og den var udtryk for et kompromis. Alternativt risikerede vi nemlig, at lovgiverne helt ville forbyde avl på alle epistatisk hvide katte, og så var løsningen om at forbyde avl på de døve alligevel nemmere at acceptere.

FIFe er mig bekendt også det eneste forbund, som har vedtaget denne regel - den gælder altså ikke i GCCF, WCF, CFA, TICA, ACFA, ACA eller i de store australske, newzealandske og sydafrikanske forbund. Tjah.