Kat bider ved kæl - nye katteejere søger råd

Hej alle sammen.

Vi fik for en uge siden, en sød kat der var blevet efterladt i en lade ved et tomt hus. Vi var ude og hilse på ham inden vi tog ham med hjem og han var meget kælen og snaksagelig. Den første aften, var der ingen problemer. Vi skulle lære ham bedre at kende og han skulle lære os bedre at kende. Han var dog meget kontanktsøgende og havde intet imod at blive kælet.
Men som dagene efterhånden er gået, er han blevet lidt underlig i forhold til at blive kælet. Han hopper stadig selv op til os - både i sofa og i sengen, men ligeså snart vi aer ham (lige meget hvor) griber han ud efter hænderne og vil bide. Det er ikke voldsomt, men ubehageligt.

Her til aften har det f.eks slet ikke været muligt at få lov at ae ham. Vi har efterhånden forsøgt at læse mange tråde omkring emnet, men de fleste omhandler bid når man aer katten på maven og i vores tilfælde, er det stort set lige så snart det første a finder sted.

Vi ved ikke hvad hans alder præcis er, men dyrlægen skød ham til at være omkring 1 år - max 2 år.

Når han “bider” ud efter os, siger vi højt av og sætter ham ned på gulvet og ignorer ham. Men vi kunne faktisk godt tænke os lidt hjælp omkring hvorfor han gør det og om det er noget han holder op med ?

Så hvis du lige ved hvorfor osv, ville vi blive meget glade for et svar / godt råd :slight_smile: Mange tak.

Jeg har 2 birmaer som begge praktiserer “kærlighedsbid”.

Bastian er meget forsigtig, man kan mærke det, men det gør ikke ondt på nogen måde.

Frederik gør det samme. Det er tilgengæld lidt blandet om det gør ondt eller ej. De gange hvor det kommer til at gøre ondt er det som regel fordi han er helt vildt oppe og køre, og er glad og han ved næsten ikke alt det gode han gerne vil gøre, han stanger på livet løs og han spinner i vildens sky. Efterhånden har han lært at når jeg siger “AV” eller “STOP” så gør han det for hårdt. Det efterfølges så enten af at jeg ignorerer ham, det er hvis han bliver ved. Andre gange kommer han med et lille forsigtigt bid som godt kan mærkes, sådan lidt i stil med “okay, det gjorde ondt, men kan vi ikke godt stadigvæk være gode venner”, også kæler/nusser vi videre.

Det er muligt at jeres bid kan forklares på andre måder. Men der må vi håbe på at der er nogen af de mere erfarne herinde der evt. har et bud på hvad det så kan være, for så meget ved jeg ikke endnu :slight_smile:

Hej med jer - og velkommen til :slight_smile:

Jeg synes ikke umiddelbart det lyder som om jeres kat har en typisk 'kæle-aggression, som typisk kommer når man har kæler katten et stykke tid og måske har overset et af de små signaler, katten kommer med om at ‘nu er det nok’ (det kan være et svirp med halen, ørerne der lige tippes osv.) - men måske snarere at det er hans måde at kommunikere på. I ved naturligvis ikke hvordan han er vokset op og er blevet socialiseret, men killinger skal jo socialiseres og lære at blive kælet for fra ganske små. Deres naturlige adfærd er, at de putter med hinanden og bider/tygger i hinanden, når de vil lege.

Så jeg tror faktisk at han fortæller jer, at han gerne vil lege - for det er den adfærd han ville have overfor en anden kat. Ved I i øvrigt om der var andre katte i området? Hvis han var vant til at være sammen med andre, kan han også ret let komme til at kede sig når han er flyttet hjem til jer og ikke har andre katte at være sammen med - uanset hvor gerne vil vil, så kan vi ikke gøre det ud for en anden kats selskab.

Han kan sikkert godt ‘opdrages’ til lade være med at snappe efter jer, men det kommer nok til at tage lang tid. I gør det rigtige - sige av/nej etc. og ignorere ham et stykke tid - men prøv så også at lege med ham med et stykke legetøj efter et kort stykke tid (katte glemmer ret hurtigt, så I behøver ikke at vente 10 minutter i håb om at han så fattede budskabet - der har han forlængst glemt at han er blevet skældt ud, og i hvert fald hvorfor). Og hvis han ikke allerede er kastreret, så er det selvfølgelig også en god idé, for det vil tage evt. hankatteadfærd, som også kan være ‘voldsom’ og gøre at de fx kan snappe ud.

Håber I får mange år sammen med jeres nye kat! :slight_smile:

Tak for svarene begge 2.

Det som vi synes virker mærkeligt er at han er blevet værre til det, i starten gjorde han det stort set aldrig. Og ja, så tænkte vi selvfølgelig også at det var når han ville lege at han gjorde det, men han gør det stort set hver gang nu.
Lige nu lå han og sov i sofaen ved siden af mig, og han har haft leget en del inden han lagde sig til at sove.
Så var han lige vågnet lidt og kiggede på mig.
Jeg tog så min hånd ned til ham og lod ham snuse til den, det gjorde han så i 2 sekunder hvorefter han bed mig i fingeren, og så sov videre. han bed ikke voldsomt, men det er stadig mærkelig at det bliver oftere og oftere.

Det virker efterhånden som om at man slet ikke kan kæle ham medmindre han er i dyb søvn.

Når han gør det virker han ikke til at være sur, han har aldrig hvæset eller lagt ørerne tilbage, men han får store pupiller. Hvilket han også gør ved leg, men det kan jo også være et tegn på at han er utryg?

Han er også blevet kastreret for 3 dage siden.

En anden ting som også undrer os lidt er at han er stoppet med at spinde, og “ælte” når han hyggede sig. Det gjorde han også rigtig meget i starten, og næsten slet ikke nu.

Vi er selv blevet lidt nervøse for om det var forkert at bringe denne forladte kat hjem til vores lejlighed, selvom vi prøver at gøre alt for at gøre ham glad.
Kunne det være livet som indekat der får ham til at reagere sådan?

Jeg havde en kat der bed da hun var isoleret (pga sygdom) - det holdt op da hun kom tilbage i gruppen.

Kedsomhed kunne være et bud

Jeg tænker, at han måske bliver “overstimuleret” :gruble:
Har I prøvet helt at lade ham være? At lade ham komme til jer uden at I rører ham? I skal tale meget til ham - men helt undlade at røre ved ham.

Ja det frygtede vi også lidt, at det kunne være.
Vi leger ellers med ham flere gange om dagen,og har også lavet nogen til hvor han selv aktiverede sig ved at skulle grave noget mad ud af nogen rør osv. Det som vi selv begynder at tro, er at det er fordi at han ikke kan komme ud og blive stimuleret på en anden måde en vi kan tilbyde, selvom lejligheden har en del plads “110Kvm”.
Ellers så havde han måske andre katte som han havde kontakt med, selvom huset han var ved, lå helt øde ude på landet.
Og vi har desværre ikke mulighed for at få en kat mere da man kun må have et husdyr her.

Vi tog selvfølgelig katten til os i bedste mening,men vi begynder at blive nervøse for at den ikke ligefrem har fået det bedre.
(Hvis det selvfølgelig er nogen af disse grunde der gør at den bider mere og mere)

Vi har ikke givet op endnu, men det er frustrerende at det bliver værre.

Jeg tror der er sket alt for meget for ham på for kort tid - det gør ham usikker.

Prøv at lade ham være og lad ham selv komme til jer. Jeg er helt sikker på, at han har det bedre hos jer fremfor som fertil hankat, der skal slås for sit territorie, mad osv :slight_smile:

Ja vi må give ham noget tid, det virker bare mærkeligt at bideriet bliver værre.
Ofte kommer han også selv gående hen til os i sofaen og ligger sig hos/på os, men begynder man at kæle så tages der fat med negle og der bides. ikke meget voldeligt, men der er da rifter på hænderne efterhånden.

I kender ikke hans baggrund, så der kan være mange årsager.
Utrolig mange katte siger pludseligt fra, når der kæles. Med tiden vil I lære at læse hans signaler, så I kan se når han gør optræk til det.

Jeg er ikke så forundret over, at han de første dage var mere kælen. Han har været utrolig usikker på jer og situationen og så angriber en fornuftig kat ikke - den er såååå søøøød, for den skal jo opnå noget.

Nu er han ved at falde til og slapper mere af, så ser I bedre hvordan han egentlig er.

Umiddelbart tænker jeg, at han næppe har været meget i menneskekontakt. Derfor skal han lære at kæle.
Jeg ville gøre som med helt små killinger. Tag det i meget små etaper. Stryg ham fx 2-3 gange og stop så. Det skal gøres talrige gange hver dag og man kan så udvide når man kan mærke han ikke har tendenserne længere.

Den ene af vores tilløbere tog vi til os i foråret og han agerede ligesom jeres. Meget kælen til at starte med, men det var som om at han var forvirret og kunne også finde på at bide, meget pludselig, men ikke hårdt. Der var oplevelser hvor han lå i fodenden af sengen og vis man bevægede sig lidt, blev han sur og skræmt, som om vi ville gøre ham fortræd. Det tog uger og han blev mere og mere rolig og ikke så skræmt. Han er tryg ved os nu og en rigtig puttegøj.
Det kræver tålmodighed og at være rolig og ikke presse på, det skal foregå i hans tempo.

Hejsa Sparson. Jeg vil bare sige Velkommen til Kattegale - og så også lige sende jer en stor tak for at have taget jer af den efterladte kat. :ok:
Der skal nok en del tålmodighed til, men når det lykkes, vil der komme en ganske særlig kat ud af det. Held og lykke med ham. :slight_smile:

Kære alle sammen.

Tusind tak fordi I har taget jer tid til at hjælpe os - det er vi meget glade for :slight_smile:
Vi vil forsøge os med de råd I har givet os - og hvis vi bliver i tvivl om noget igen, er det helt sikkert her vi vil spørge igen :wink:

Det virker som om jeres kat ikke er så glad for at blive kælet med, mens ellers er kontaktsøgende nok.

Hvad med at teste det i en uges tid og se hvordan det går hvis den bare får lov til at ligge på jer? Så kan det jo være at den selv synes den mangler mere opmærksomhed og så også opsøger det at blive kælet med?

De fleste ønsker sig jo nok en kælen kat og så kan man jo forsøge at vænne den til at blive kælet med og fra at udvise agressivitet, men katte er forskellige og det er ikke sikkert at den bliver den kat i gerne vil have.

En anden teori: har den måske ondt eller er syg på en eller anden måde?

En sidste mulighed er at snakke med en professionel omkring muligheder for at ændre dens adfærd.

Se iøvrigt også: http://www.bluewhite.dk/askme/biderhandtering.shtml

[QUOTE=Lumen;803008]…De fleste ønsker sig jo nok en kælen kat og så kan man jo forsøge at vænne den til at blive kælet med og fra at udvise agressivitet, men katte er forskellige og det er ikke sikkert at den bliver den kat i gerne vil have…

En anden teori: har den måske ondt eller er syg på en eller anden måde?

En sidste mulighed er at snakke med en professionel omkring muligheder for at ændre dens adfærd. [/QUOTE]

En adfærdskonsultation kan jeg klart anbefale. Jeg brugte Ayoe Hoff (Kbh). Hvis I bor i Jylland er der også Helle Lenschow. Jeg havde to katte som var uvenner, det er de ikke mere. Men det har taget mig et ½ års træning med dem hver dag for at få dem til at blive gode venner. Jeg synes helt sikkert det har været pengene værd og adfærdskonsulenten vil også kunne fortæller jer hvad det er for nogle små signaler I skal holde øje med fx. i forhold til at han ikke gider kæle mere.

Held og lykke :slight_smile:

Han har været fertil for ganske nyligt, I skal regne med det tager et stykke tid 1-3 måneder efter katration førl hormonerne er faldet helt til ro, især her i foråret hvor fertiliteten virkelig “blomstrer”.
Sådan nogle drenge skal man give tid og tålmodighed til at blive de afslappede kælekastraterr de normalt ender ud i:)

Marina

Hej igen.

Det går faktisk rigtig fint :slight_smile: Vi har lært at tyde hans signaler for når han ikke rigtig gider at kæle mere - men hellere vil lege. Vi gav ham masser af ro og tid til at falde på plads :slight_smile: Og nu må vi gerne ae ham når han ligger hos os - hvis altså ikke han hellere vil lege :stuck_out_tongue:
Men mange tak for jeres gode svar :slight_smile:

Herligt, at kunne læse, at det går godt! :slight_smile:

Knus Gitte

Jeg vil bare lige knytte en kommentar til det manglende spinderi.
Jeg forstår godt, at I tolker spinderi som en tilkendegivelse for tilfredshed, men jeg oplever selv, at det er vidt forskelligt for katte, om de spinder.
Nogle spinder, bare man kigger på dem, og nogle spinder aldrig.
Den ene af mine katte spinder veltilfreds, når jeg klapper den, når den undersøger noget med iver, og når den bliver stresset.
Stress kan f.eks. være, når et lille barn ivrigt gerne vil klappe mine katte.
Den anden kat jeg har spinder stort set ikke.
Hvis den er meget afslappet og selv vil snakke, så kan den godt spinde et par minutter, men ellers nøjes den med at smile.
Katte har flere måder at signalere positivt på, og en af måderne er sammenknebne øjne.
Det er en tillidserklæring, da katten ikke er agtsom, men viser tillid.
Den kan også gnide mundvigen på især hænderne, som er kattens måde at markere dig med sin duft.
En kat der lægger sig på ryggen er også positiv, for det er en sårbar position.
Når katte spinder, og det faktisk er pga. stress, har jeg fået en teori forklaret, at det er fordi katten bruger spinderiet til at berolige sig selv,
men jeg har også indtryk af, at det ikke er videnskabeligt bevist, hvordan og hvorfor katte kan spinde.

Til Miau:
Tak for din kommentar. Han er begyndt at spinde igen :slight_smile: Og det med at ligge på ryggen foran os, har vi også oplevet mange gange efterhånden.

Vi vil endnu engang sige tak til alle sammen for jeres hjælp. Det går rigtig godt med ham. Han er stort set holdt op med at bide i hænder - en gang imellem går det lidt ud over fødderne (Ikke aggressivt) men det er hvis han meget gerne vil lege :slight_smile: