Hjælp!!!
Min kæreste og jeg har en lille hunkat på 10 måneder, der (stadig) tisser i vores seng.
Vi fik hende ude fra en gård, hvor jeg rider, i oktober 2010. I sadelrummet hvor hun boede end til vi fik hende, var der en kattebakke som killingerne benyttede sig af. Første gang hun skulle på toilettet hjemme hos os, gik hun på bakke. Sener om aften synes hun så at sengen var bedre at bruge som toilet. De følgende dage både tissede og lavede hun lort et par gange i både vores seng og på sofaen. Vi begyndte så at holde døren lukkede, ind til vores soveværelse, og satte sofapuderne på skrå i sofaen så hun ikke havde mulighed for at være i den/der, når vi ikke selv var tilstede. Efter ca. 1-2 måneder stoppede hun helt med at tisse i sofaen, selvom sofapuderne ikke var slået op. Tisseriet i sengen, på dyner og vattæppe fortsatte dog.
Nu begyndte hun så efter noget tid, at tisse på gulvtæpperne, og hvis vi havde noget tøj liggende på gulvet (selv et par små sokker var nok).
Vi tog hende nu til dyrelæge for at finde ud af om årsagen var fysisk. Uheldigvis havde hun blærebetændelse, som hun højst sandssynlig havde fået fra det efterårskolde sadelrum hun kom fra. Hun blev herefter behandlet og hun holdte så op med at tisse på tæpper og tøj.
Da hun var gammel og stor nok (hun er lille, af en kat at være), blev hun steriliseret (24/03-2011), da dette forhåbentligt kunne stoppe tisseriet.
Vi holdte dog stadig døren lukkede til soveværelset, når vi ikke var hjemme, da vi ikke rigtig turde tage nogen chancer endnu. Vi prøvede dog lidt efter lidt at lade hende sove inde hos os om natten. Det fungerede rigtig godt, så vi troede problemet endelig havet løst sig. Desværre tissede hun så i sengen/dynen igen her den 6 maj, da vi begge lå i den.
Vi har flere gange oplevede at hun har rejst sig fra sengen, for at gå ud for at tisse i bakken på toilettet.
Hun kan både finde på at tisse i sengen når vi sidder/ligger i den, eller når vi er i samme rum, eller et andet. Før hun blev steriliseret kunne der godt gå et par uger eller længere tid, mellem hun gjorde det igen. Men det er første gang efter sterilisationen, at der er gået så lang tid i mellem tisseriet.
Der udover skal der siges at vi har prøvede forskelligt grus. Lige nu bruger vi “Ever Clean”, og har gjort det siden hun blev behandlet for blærebetændelse (var i slut november 2010).
Hun er lejligheds kat, men kommer regelmæssigt ud i sele.
Håber virkelig på at der er nogen der har et mirakel svar!
-Maja
Noget mirakelsvar har jeg nok ikke, men jeg kan forestille mig at hun har fået blærebetændelse igen. Da blærebetændelser KAN være gentagende, skal hun måske have en længere kur evt med et andet medikament…
Foderskifte i forbindelse med ny behandling kan også have en gavnlig effekt på sigt, da nogle katte ser ud til at få blærebetændelse i forbindelse med foderet - specielt hvis de spiser meget tørfoder.
Massere af vådfoder, råt kød, vand og atter vand, kan være med til at forebygge at hun ikke rammes af blærebetændelse igen - men få hende lige tjekket igen hos dyrlægen for blærebetændelse.
Jeg er ret enig med Helene, alt tyder på at hun igen har vrøvl med blæren. Nu ved jeg ikke hvordan du fodrer, jeg vil råde dig til at give hende MASSER af vådmad. De fleste katte som har problemer med nyrer/blære skyldes at de får for lidt væske, og katte som udlukkende lever af tørfoder går i risiko for at være konstant dehydreret, og dermed bliver blære og nyrer ikke skyllet igennem, og det skaber betændelse.
Mange tak for svarene! Så i vil mene at hun faktisk har gået med konstant blærebetændelse?
Da hun blev steriliseret blev hun jo også tjekkede igennem igen (almen sundhedstjeck) og fik vaccine. Så ved jeg så selvfølgelig bare ikke om vaccien forebygger blærebetændelse. Det som så bare undre mig, er hvorfor hun så “kun” tisser i sengen og på vores dyner?
Vi gav hende “Bio plan” til killinger, da vi fik hende. Det kunne hun så lige pludselig ikke tåle (hun gik med konstant tynd mave) efter hun havde været på antibiotika for blærebetændelsen, så vi måtte desvære gå over til Hill’s “Science plan” til killinger.
Hun drikker en del væske, da hun elsker at gå med ud til vasken og drikke fra hanen (: - men tørfoder gider hun ikke rigtig. Men vil da heller end gerne prøve igen, hvis det skulle være godt. Kender i evt nogen vegetariske alternativer?
Katte er ‘absolutte rovdyr’. Det betyder at katte er biologisk indrettet til at få deres næring fra animalsk baserede proteiner – dvs. kød/knogler/indmad.
Kattes ernærings behov dækkes i naturen af at spise små gnavere, fugle, krybdyr og insekter.
Katte er ikke fra naturens side indrettet til at spise plante baserede proteiner – så som korn, hvede, majs, soja, ris, grønsager og frugt. Katte mangler simpelthen fordøjelses enzymer til at drage nytte af energi fra plante baserede kilder. Det ender i kattebakken - og kan give mange forskellige mave og helbredsproblemer.
Fodre du din kat vegetarisk slår du den langsomt ihjel…den bliver syg af det. Du kan finde hjemmesider hvor det påstås at man kan fodre katte vegetarisk. Men det er dybt uansvarligt - og dyremishandling.
Det grundlæggende når man har et kæledyr er jo at sørge for at fodre rigtigt
Her kan du læse mere om hvordan man fodre katte:
og specielt her om urinvejsproblemer - de er ofte forårsaget af forkert fodring
giv evt de engelske sider en tur gennem google translate hvis nødvendigt
masser af god dåsemad kan du købe hos zooplus:
og her kan du finde råt kød. Her kan du også få vejledning om fodring http://www.prof-pet.dk/
problemer med blæren pga foder kan være en forklaring i sig selv men det kan også være det + adfærdsproblem. evt forårsaget af blærebetændelse (nogle misser forbinder smerten med at tisse med bakken). hvis katten syntes der er noget galt med bakken, hvor den står, grus, etc kan det også bidrage til problemet
se meget lang og grundig diskussion af det her:
på sigt er det meget træls med en urenlig kat - så gør alt hvad i kan nu for at få løst problemer.
få noget god mad på menuen, sæt flere kattebakke op - luk døren til soveværelset og gør som i har gjort med puder etc.
der findes også flere dygtige adfærdsspecialister som kunne være gode at få en snak med. de findes både i jylland, kbh og sjælland
[QUOTE=Musashi;593057]problemer med blæren pga foder kan være en forklaring i sig selv men det kan også være det + adfærdsproblem. evt forårsaget af blærebetændelse (nogle misser forbinder smerten med at tisse med bakken). hvis katten syntes der er noget galt med bakken, hvor den står, grus, etc kan det også bidrage til problemet
se meget lang og grundig diskussion af det her:
på sigt er det meget træls med en urenlig kat - så gør alt hvad i kan nu for at få løst problemer.
få noget god mad på menuen, sæt flere kattebakke op - luk døren til soveværelset og gør som i har gjort med puder etc.
der findes også flere dygtige adfærdsspecialister som kunne være gode at få en snak med. de findes både i jylland, kbh og sjælland[/QUOTE]
Hvilke specialister kan du anbefale i københavns området?
Tror det er rigtig godt med en adfærdsspecialist, men, få urinen tjekket først for blærebetændelse - specialisten vil nemlig spørge om det er gjort og om prøven er af ny dato.
Og bliver blærebetændelse udelukket, så HUSK at tjek priser med specialisten for de er hamrende dyre. Min veninde betalte over 1200 kr pr gang (ca 40 minutters varighed) og det blev vurderet hun skulle bruge mellem 8 og 10 ‘timer’. Altså omkring 9.600 - 12.000 kr på adfærdsbehandlingen. KAN være tisseri er billigere, men tjek det grundigt INDEN du får én ud, så i ikke får nogen overraskelser.
Og ER det blærebetændelse, jamen så er det jo bare fantastisk da rette penicillin kan fjerne problemet for næsten ingen penge:cool2:
[QUOTE=Helene;593234]Tror det er rigtig godt med en adfærdsspecialist, men, få urinen tjekket først for blærebetændelse - specialisten vil nemlig spørge om det er gjort og om prøven er af ny dato.
Og bliver blærebetændelse udelukket, så HUSK at tjek priser med specialisten for de er hamrende dyre. Min veninde betalte over 1200 kr pr gang (ca 40 minutters varighed) og det blev vurderet hun skulle bruge mellem 8 og 10 ‘timer’. Altså omkring 9.600 - 12.000 kr på adfærdsbehandlingen. KAN være tisseri er billigere, men tjek det grundigt INDEN du får én ud, så i ikke får nogen overraskelser.
Og ER det blærebetændelse, jamen så er det jo bare fantastisk da rette penicillin kan fjerne problemet for næsten ingen penge:cool2:[/QUOTE]
Puha, ja det er godt nok mange penge! - især nårman er på SU (og uden vaskemasine i hjemmet, gør det ikke nemmere).
Du kan jo prøve et par ting selv først. Selvfølgelig først og fremmest dyrlæge og få tjekket, om sygdommen er tilbage. Derefter kan du prøve med en ekstra bakke. Hvis den, du har, er åben, så prøv en lukket - og omvendt. Nu ved jeg ikke, hvor hendes bakke står, men måske det kunne hjælpe hende at have en i soveværelset?
Du kan også evt. prøve at kontakte Helle Lenschouw (lenschouw) herinde fra. Hun kan muligvis give dig et par tips på pb til, hvordan man kan træne katten til altid at bruge bakken ved at belønne og forstærke ønsket adfærd.
Som andre har nævnt, er vådfoder godt for at forebygge blæresygdomme. Når du er på SU, kan du evt. prøve Lux fra Aldi. Det er billigt, men samtidig ganske udmærket vådfoder. Der er fire varianter, to paté og to med bidder i gelé. Nogle katte kan kun lide den ene slags, så giv ikke op, hvis den afviser den første dåse.
Så har jeg snakkede med vores dyrelæge. Hun mener IKKE vores kat blærebetændelse. Hvis katten har blærebetændelse ville den tisse i små “potioner”. Tissen ville være krystal agtig, og hun ville selvfølgelig vise ubehag ved at tisse, og gør det gerne flere steder, for at finde et sted i lejligheden, hvor det ikke gør ondt at urinere. Det hele passer jo rigtig godt på da hun havde blærebetændelse, da hun jo tissede på nærmest alt i hele lejligheden!
Da hun her sidst tissede i vores seng, var det meget bevidst - og en ordentlig potion! Dyrelægen mener så efter at hører en længere forklaring på episoden, at hun var stresset. Da jeg så tænker ordentlig efter, husker jeg at hun samme dag da hun tissede, blev skræmt nede i gården, da hun væltede et lille bitte grantræ som hun viklede snoren ind i, der sad i hendes sele.
Videre herfra ryger begge vores dyner og undermadrassen i en maskine, sammen med noget desinfikserede der fjerner evt lugte der behager og “inviterer” hende på det bløde toilet. Evt ville vi prøve Feliway, og holde godt øje med yderlige stress faktore. HVIS dette ikke hjælper, er en urinprøvle det næste forsøg på listen.
Er hun indekat? Hvor gammel var hun, da I fik hende?
Din historie lyder næsten som en kopi af min med min allerførste kat. Set i bakspejlet, skulle jeg aldrig have fået hende hjem.
Opvokset i en stald med fri adgang til livet, og med forældre - sikkert i generationer - der var gennemført udekatte.
En sådan kat tager man ikke med i lejlighed - i hvert fald ikke uden, der kan opstå en del problemer.
Jeg tror ikke problemet har noget med grus, blærebetændelse eller andet at gøre, men simpelthen at katten er drønfrustreret over det liv hun har.
[QUOTE=Vivi_Fletcher;593436]Er hun indekat? Hvor gammel var hun, da I fik hende?
Din historie lyder næsten som en kopi af min med min allerførste kat. Set i bakspejlet, skulle jeg aldrig have fået hende hjem.
Opvokset i en stald med fri adgang til livet, og med forældre - sikkert i generationer - der var gennemført udekatte.
En sådan kat tager man ikke med i lejlighed - i hvert fald ikke uden, der kan opstå en del problemer.
Jeg tror ikke problemet har noget med grus, blærebetændelse eller andet at gøre, men simpelthen at katten er drønfrustreret over det liv hun har.[/QUOTE]
Hun er indekat, men kommer regelmssigt ud i sele. Vi fik hende da hun var ca 2-3 måneder gammel. Fødselsdatoen er ikke 100% sikker. Hun er født i et saddelrum (bemærk ikke hele stalden) og havde ikke adgang til resten af gården/stalden. Moderne (der var 2 kuld af 2 forskellige stald-huskatte mødre, hvoraf de skiftevis passede på killingerne og hjalp hinanden). Hun har været MEGET i hænder, da gården også fungerer som rideskole, og mange børn og voksne har været inde og nusse og se til killingerne i rummet.
Har du stadig din "stald"kat endu, og er det gjort noget ved urenligheden?
Jeg synes nu ikke at Pia skriver angribende til dig :-). Der ER himmelvid forskel på om killingen var 2 eller 3 måneder da den kom fra sin mor. Killinger lærer af deres mor til de er mindst 12 uger, og uheldig adfærd skyldes ofte at killinger er kommet for tidlig fra deres missemor. Sikkert osse derfor at der nu det er blevet lovfæstet at killinger skal være MINDST 12 uger inden de må skifte hjem.
[QUOTE=Tutter;593442]Hun er indekat, men kommer regelmssigt ud i sele. Vi fik hende da hun var ca 2-3 måneder gammel. Fødselsdatoen er ikke 100% sikker. Hun er født i et saddelrum (bemærk ikke hele stalden) og havde ikke adgang til resten af gården/stalden. Moderne (der var 2 kuld af 2 forskellige stald-huskatte mødre, hvoraf de skiftevis passede på killingerne og hjalp hinanden). Hun har været MEGET i hænder, da gården også fungerer som rideskole, og mange børn og voksne har været inde og nusse og se til killingerne i rummet.
Har du stadig din "stald"kat endu, og er det gjort noget ved urenligheden?[/QUOTE]
Personligt tror jeg genetikken spiller rigtig meget ind. Naturligvis også prægningen på mennesker, men ikke hvad angår “udetrangen” hos en kat.
Derudover bliver killinger ofte urenlige, hvis de fratages moren, når de er under 12 uger.
Mht min egen kat, gav jeg op. Hun endte med at ødelægge hele gulvet i lejligheden, fordi det jo ikke altid blev tørret op med det samme (når jeg ikke var hjemme). Og et trægulv kommer ikke bare af med den lugt.
Jeg valgte at give hende væk til nogle søde mennesker med hus og have. Hun levede et godt liv og var rigtig glad i knap 3 år, før hun så desværre blev kørt ned.