Kattene nyser

I den sidste uges tid synes jeg, at mine katte er begyndt at nyse en hel del. Jeg kan dog ikke se, at de i øvrigt skulle være påvirket af det.

Cinnamon har lidt snotnæse (kan man vel kalde det), men ellers er der ingen fysiske symptomer på, at noget skulle være galt. Der er ikke noget med øjnene fx. De spiser og drikker og leger og er lige så aktive, som de plejer at være.

Så spørgsmålet er - kan de godt få sådan en lille, ufarlig forkølelse, eller skal jeg være bekymret?

Da hermie og sparta begyndte at nyse. Fik jeg afvide at katte ikke kan blive forkølet som os mennesker og der nok ligger noget bag det.

Så længe de ikke er sløje, synes jeg bare du skal se tiden an.
Sandsynligvis er det en virusinfektion af en slags.

Men så igen. Mine var helt klart påvirket af det. Hermie stoppede med at spise, hvor imod Sparta hostede lidt, nyste lidt og ellers virkede frisk. Kun hermie der var påvirket :slight_smile:
Håber selvfølgelig ikke at det er noget alvorligt, og bare en virus :smiley:

Kunne godt lyde som starten på en gang katteinfluenza… Men som allerede nævnt, så hold øje med dem, at det ikke bliver værre. Hvis det ikke går over eller det forværres, så kontakt dyrlægen.

Det er lidt det, jeg er bekymret for. Cinnamon har nemlig som lille killing haft katteinfluenza (så vidt jeg husker, mente dyrlægen, det var calici-virus), og jeg har siden lært, at hun derfor vil bære rundt på virussen resten af livet, og at den kan gå i udbrud, hvis hun bliver udsat for stress.

Det var netop efter en periode med stress (jeg var væk i fem dage, hvor de var alene hjemme, men fik besøg et par gange om dagen), at jeg først lagde mærke til det.

Det er mest Cinnamon, der nyser og nu også har fået noget med det ene øje, der løber lidt, men jeg har også hørt Magic nyse. Og da han er en internatskat - en tilløber, der er blevet indleveret - er det jo slet ikke umuligt, at han også har været udsat for influenza.

Men jeg ringede til dyrlægen i dag og forklarede situationen. Sygeplejersken mente, det lød sandsynligt med en opblussen af influenzaen, men så længe de bare spiste og drak og legede og var, som de plejer at være, så var der ikke andet at gøre end at vente, til det gik over igen. Med mindre, selvfølgelig, det bliver værre med Cinnamons øje.

Stakkels lille Cinnamon har det ikke rigtig godt. Det er blevet værre med øjet, som jeg forsøger - i det omfang jeg kan få lov at gøre det uden at brække halsen på hende - at dryppe med noget saltvand nogle gange om dagen.

I nat sov hun for første gang i al den tid, jeg har haft hende, under dynen hos mig. Det ville jo have været dejligt under normale omstændigheder, men jeg har en mistanke om, at det nok skyldes sygdommen. :S

Hun virker altså heller ikke helt så kvik, som hun plejer, så mon ikke hun også har feber. Hendes øjne ser lidt glasagtige ud, men det kan selvfølgelig også “bare” være betændelsen. Jeg har ikke noget termomenter, men tvivler også seriøst på, at hun ville lade mig tage hendes temperatur, selv om jeg havde.

Hun har dog både spist og drukket, men jeg er ikke helt sikker på, at hun har fået så meget, som hun plejer. Lige nu ligger hun og sover ved siden af mig. :hjerte:

Nu ser jeg, hvordan det udvikler sig i løbet af weekenden. Bliver det ikke bedre, må hun - hvor meget hun så end hader at køre bil - vist alligevel en tur på besøg hos dyrlægen. Om ikke andet så for morens sjælefreds skyld.

Synes også du skal tage et smut forbi dyrlægen på mandag - i hvert fald hvis det ikke bliver bedre i løbet af weekenden. Når først hendes almentbefindende er påvirket og hun ikke virker så kvik som hun plejer, kunne det godt tyde på hun har feber også.

Husk af få en masse mad og vand i hende. Det er meget vigtigt for at holde resten af kroppen i gang på hende, og kan rede an kat som startede ud med en lille “forkølelse”.

Som du selv siger så ydløses calici virus (som det lyder meget som) af stress (samt flere andre ting) og at savne dig kunne sikkert være udløsende.

Jeg håber hun kommer sig snart. Godt du har en masse tid til at give hende/dem en masse kærlighed og varme.

Dyrlægen kan ikke gøre noget ved hverken calici eller herpes. Dog kan du få antibiotika til at forhindre evt. sekundære bakterielle infektioner.
Og så noget til at rense øjet, som du gør med saltvand på :slight_smile:

God bedring til dem.

Det er så Herpesvirus og ikke Calici der ligger latent og venter på at bryde ud ved stress:)
Calici vil de fleste katte i løbet af en periode få udskilt af kroppen igen, kun omkring 30% vil resten af livet være raske smittebærere. Ved raske menes at katten ikke senere vil have gener af sygdommen, udover en mistanke om at en del tandkødbetændelser/røde tandkødsrande kan skyldes calici. Calici muterer konstant, og katten kan derfor resmittes.

Herpes derimod opfører sig, som hos mennesket, ved at udløses i stresssituationer hvor immunforsvaret dykker.

Det er derfor en god ting at få boostet deres immunforsvaret, især op til og efter stresssituationer.
Og som du selv nævner, et besøg hos dyrlægen så hun kan få noget til at slå feberen ned med og antibiotika til at undgå at der kommer mere til.

Marina

Marina - Jeg troede faktisk også at calici blev udløst af stress. Dvs. at jeg kan være sikker på at Basil også har herpesvirus når han får øjenbetændelse og nyser ved meget stress?

Ja, det lyder mere som herpes end calici.

Calici giver typisk raske smittebærere - hvor de ikke selv får symptomer på sygdommen efter udbrud, men kan smitte andre.

Jeg sørger altid for at kende mine kattes normal vægt - og straks der er tegn på noget sygdom, så bliver de vejet…det giver mig en rigtig god indikator på, om jeg skal akut til dyrlægen eller det kan vente. For taber de sig ikke, så får de vand og væske nok.

Vente, fordi er katten ikke så dårlig, at den ikke spiser og drikker, og ellers ikke er snasket i øjne mv så er det jo ikke akut - og ofte kommer katten sig jo selv igen.

God bedring

Heidi

Ja. Calici sidder normalt i mundhulen og giver læsioner på tunge, ganen og kan give sår på næsen. I forbindelse med udbruddet kan de nyse og have lidt vådt flåd, men ikke i samme omfang som Herpes der sidder i næseregionen og giver voldsommere nyseanfald, serienys.
Typsik for herpes er også at det sætter sig på øjnene, hvilket i voldsomme tilfælde kan give permanente øjenskader, det ses heller ikke ved calici.

Marina

Ahh, sikke meget uddybet viden jeg får lige nu… Og mig som troede jeg egentlig havde ok styr på det…

Også mig. Tak for de mange input. På Inges Kattehjems workshop i oktober holdt min dyrlæge foredrag om katteinfluenza, og jeg bildte mig ind at kunne huske, at det var både calici og herpes, der kunne bryde ud igen. Så det er godt nok at få det sat på plads.

Jeg ved godt, at dyrlægen ikke kan gøre noget ved selve herpes-udbruddet (og det jo nok sådan et så), da det er en virus. Men sidst fik hun antibiotika og noget antibakteriel salve for netop at bekæmpe den sekundære infektion i øjet, og det kunne hun godt have brug for igen, synes jeg. Det ser ikke så godt ud med især det højre øje.

Til gengæld virker hun kvik nok alligevel. Hvis ikke det bare var mig, der overfortolkede i går, så var det i hvert fald forbigående. I dag har hun spurtet rundt sammen med Magic, og hun har både ædt og drukket godt nok. Men derfor vil jeg nu alligevel se, om ikke jeg kan få en tid hos dyrlægen, så han kan se på hendes øjne i morgen.

Her er et billede af, hvordan hun så ud, første gang hun var syg, den lille stakkel. Så slemt er det altså ikke denne gang, heldigvis! Men det tog godt nok lang tid, før hun var ovre det.

Det er meget typisk, at første udbrud er langt være end de efterfølgende.

Så har lille Cinnamon været ved dyrlæge. Ja, faktisk er det en tilsnigelse at kalde hende lille. Hun blev nemlig også lige vejet. 3,9 kg -what Dermed har hun stort set fordoblet sin vægt, siden hun blev steriliseret for tre måneder siden. Dyrlægen mente, hun så okay ud, som hun er nu, men at jeg skulle passe på, at hun ikke nogensinde kom over 4 kg. Så vi skal vist til at have lidt mere styr på, hvad hun får at spise.

Men det var jo ikke det, vi kom for. Det var naturligvis øjnene - især det højre - dyrlægen skulle kigge på. Han mente, det var en virus, og vi fik noget salve, som hun skal have i øjnene mindst 3-4 gange dagligt, gerne seks! Det skal vi nok blive rigtig glade for begge to! Især når vi når til dag syv, otte, ni, ti… -surrender

Så tog han også et svab af øjet, som bliver sendt til Tyskland, så hun kan blive testet for herpes, calici, klamydia og en ting mere, jeg har glemt. Herpes er åbenbart lidt farligere, end jeg først troede. Jeg vidste ikke, det kunne angribe øjnene med fare for, at katten bliver blind. :S

Det blev godt nok en dyr omgang, men jeg synes, det bliver rart nok at få det bekræftet eller udelukket. Hvis det ER herpes, er der åbenbart andre måder at behandle det på. Forhåbentlig vil forsikringen også betale lidt af det.

Hvorfor er det i øvrigt, at alting bliver sendt til Tyskland for at blive testet? Er det forspecialiseret til, at man har kapacitet til det i DK? :?

[quote=galath;510954]Herpes er åbenbart lidt farligere, end jeg først troede. Jeg vidste ikke, det kunne angribe øjnene med fare for, at katten bliver blind. :S
[/quote]

Mjah … jeg har selv haft flere herpestilfælde gennem tiden og talt med rigtig mange andre, der har haft det indenfor dørene - og jeg har aldrig hørt om katte, der er blevet blinde af herpes.

Det, der kan ske er, at de kan få hornhindesår - og det kan kræve operation. Dog vil jeg klart anbefale dig, hvis katten får hornhindesår, at se tiden an.
Jeg havde en killing med hornhindesår, som min dyrlæge vurderede krævede operation. Da killingen stadig var snottet, valgte vi at vente og han var meget forbavset, da det viste sig, at det helbredte sig selv.
Det tog et stykke tid, men han kom igennem det helt uden operation.