Lukket tårerkanal

Jeg ved ikke om det er direkte en sygdom, men jeg søger info omkring lukket tårerkanaler :slight_smile:

Jeg ved, at fx perserkatte kan have tendens til det, men det kan os dukke op hos alm. “langnæsede” katte, men hvorn ser man på mht avl?

Jeg har et marsvin med en lukket tårerkanal, og jeg spurgte min dyrlæge om det var arveligt, og svaret, ja det var lidt fesent, for hun vidste ikke helt om det var arveligt…

En af mine veninder fortalte mig, at katte kan have tendes til det, så derfor tænkte jeg, at jeg ville spørge herinde hos jer kloge mennesker :slight_smile:

Såh, hvad kan i fortælle om det? Bruger i katte med lukket tårerkanal i avl? Oplever i, at nogen af killingerne os får det efter en forælder med det?

Hvis det ‘kun’ er en lukket tårekanal, så kan en øjenspecialist godt åbne den operativt. Min første avlspige er født med manglende nedre tårekanal, og det fik jeg garanti for at være ikke genetisk/arveligt. Hun fik et kuld på 4 dejlige killinger, og ingen af dem havde/har problemer med tårekanalerne. Jeg beholdte selv en pige efter hende, som nu er 4½ år, og ikke en eneste gang har jeg set øjenløb fra hende.

Jeg kan se du bor i ‘mit’ område, så jeg kan varmt anbefale Nelly Kamstrup fra Vordingborg dyrehospital. Hun er ekspert i øjenproblemer hos katte, og er utrolig dygtig, og har en fantastisk tag på katte :slight_smile:

Hejsa

Jamen det er et marsvin jeg har med en lukket tårerkanal, og ifølge min dyrlæge er det for lille et dyr til og opererer med henblik på det, desværre…

Men det lyder godt at det ikke er arvelig, for jeg vil super gerne bruge min dreng i avl :slight_smile:

jeg har en perserpige (fra internat) med lukke tårekanaler, men disse er sandsynligvis lukket pga øjenbetændelse, hun har meget kraftig tåreflåd, bliver behandlet dagligt med Optimmune Vet i resten af hendes liv.
Dette forringer på ingen måde hendes liv, dog kan hendes tårekanaler ikke åbnes operativ

Mit marsvins øje løber en del i vand og der sætter sig snask rundt om øjet, men han render jo os og graver i spåner hvor der godt kan være lidt støv i…

Vi har prøvet med div. betændelsespræparater, men intet har hjulpet, derfor fik han diagnosen lukket tårerkanal…

Jeg vil så mene, at tendensen til lukkede tårekanaler er arveligt.
Det ses jo hyppigt hos visse racer og kun ekstremt sjældent hos andre - ergo må der være en arvelighed indblandet - ellers havde alle racer været ramt nogenlunde jævnt.

Jeg tror det ses oftere hos racer, med korte næser - og dermed også anderledes (korte?) tårekanaler … jeg har selv haft en ret kortnæset burmeser med lukkede tårekanaler, sandsynligvis opstået pga. en øjenbetændelse, der ikke blev behandlet hurtigt/godt nok.

I så fald kan arveligheden jo ligeså godt skyldes næselængden, som at selve fænomenet ‘lukkede tårekanaler’ kan være arveligt …

[quote=Vivi_Fletcher;521702]Jeg vil så mene, at tendensen til lukkede tårekanaler er arveligt.
Det ses jo hyppigt hos visse racer og kun ekstremt sjældent hos andre - ergo må der være en arvelighed indblandet - ellers havde alle racer været ramt nogenlunde jævnt.[/quote]

Nu fik Pretty jo kun det ene kuld, så klart at jeg ikke kan borge for nogen statistik :-). Nelly Kamstrup garanterede at det ikke ville være noget hun kunne give videre til hendes afkom, og ingen af de 4 killinger hun nåede at få inden hun blev lukket, har nogen former for defekt i tårekanalerne.

Hvordan kunne hun garantere det :?
Kender man da arvegangen?

Nu i nævner en betændelsestilstand, så havde Shy Boy noget betændelse i øjet efter en rift på hornhinden, men selv efter den var helet havde han lidt betændelse…

Så vil i mene, at pga den betændelse, så har han fået den lukket tårerkanal, og at det så ikke er arveligt?

[quote=Lunte;521721]Nu i nævner en betændelsestilstand, så havde Shy Boy noget betændelse i øjet efter en rift på hornhinden, men selv efter den var helet havde han lidt betændelse…

Så vil i mene, at pga den betændelse, så har han fået den lukket tårerkanal, og at det så ikke er arveligt?[/quote]

Mig bekendt, kender man ikke arvegangen på lukkede tårekanaler, så det er der nok ingen, der kan sige noget om.

Visse racer har tendens til det og som Camilla skriver, er det de kortnæsede, så jeg vil formode, at det er de “anderledes” tårekanaler, der har tendens til at stoppe til.
Men eftersom de “anderledes” tårekanaler jo i høj grad er arvelige, synes jeg man skal have det i baghovedet, når man opdrætter.

Jeg kan ikke mindes “langnæsede” katte, der har fået ødelagt tårekanaler af alm øjenbetændelse.
Til gengæld har jeg set et par stykker, der fik løbeøjne af herpesvirus.

[quote=Vivi_Fletcher;521713]Hvordan kunne hun garantere det :?
Kender man da arvegangen?[/quote]

Nu er der nok lidt forskel i Pretty’s situation, da hun er født UDEN de nedre tårekanaler, så her er der ikke tale om noget tilstoppet. Nelly sagde, at det var aldeles utænkeligt at det kunne være noget arveligt, men i Pretty’s tilfælde en medfødt skønhedsfejl …Desuden fortalte hun, at hun tidligere kun havde set et tilfælde hvor en kat var født uden disse tårekanaler, hvorimod hun havde set MASSER af tilfælder på tilstoppede tårekanaler.

lukket tårekanaler pga betændelse i øje ses også på langnæset katte

Devisen må være, at med mindre dyret har en stor betydning for racens videreførsel, så skal man ikke avle på dyr med medfødte problemer/skavanker, for det er aldrig helt til at sige, om de er arvelige. Og i så fald at videreførslen vurderes vigtig, så nøje at udvælge en partner uden samme problemer, ej heller bagud i familien.

Er marsvinet født med lukket tårekanal?

Jeg tror ikke han er født med det, det har avler ihvertfald ikke oplyst noget om… :slight_smile:

Ja, der er ingen tvivl om, at hvis man ikke behandler en øjenbetændelse, kan det få varige følger.

Hvis vi undtager ovenstående, har jeg ikke set langnæsede katte med lukkede tårekanaler efter øjenbetændelse. Men naturligvis findes de - ligesom der findes mange kortnæsede katte, der ikke har disse problemer :slight_smile:

Min Amira (‘langnæset’ Cornish Rex) havde en lukket tårekanal, da jeg fik hende som killing, men det var uden tvivl pga. en betændelsestilstand, og hun voksede heldigvis fra det. Hun er så kastrat og har aldrig været planlagt til andet.

Shy Boy har været forsøgt behandlet mod den betændelse han nu havde, men jeg ved ikke om han er 100% ovre det…

Det burde han være da han har prøvet 2 præparater, og såret på hornhinden er helet…

Han har så stadig lettere vådt øje pga den lukkede kanal, men jeg tror, efter og have læst jeres gode svar, at han har en lukket kanal pga. den betændelse han nu har haft…

Ellers bude avler jo have sagt noget… :slight_smile:

Lige præcis det skal man aldrig regne med :wink:

Men bortset fra det, når nu han har haft problemer med betændelse, så er det jo en ret nærliggende årsag.

Altså jeg vil gerne prøve og avle på ham, og de unger der så skal sælges kunne man oplyse om i salgstråden, at far har en lukket tårerkanal, og det er uvist om det er arveligt, eller grundet en betændelsestilstand…

Og så oplyser man os om, at man gerne vil beholde kontakten med køber for og finde ud af om ungerne får samme problem som farmand har…

Jeg må lige hive fat i avler og høre om han altid har haft vådt øje, det er os indsunket, han trækker det ind i kraniet fordi han har ondt i det siger dr.dyr… Stakkels lille mand :frowning: