Obligatoriske gentests, hvad synes du?

Nå, den anden tråd blev åbenbart alt for forurenet af at blive perspektiveret til andre racer og andre oplevelser (og, gud forbyde det, humor!), så nu prøver jeg lige en ny, med mere allbreed-karakter. :slight_smile:

I lyset af, at der netop er blevet indført en obligatorisk dna-test for skovkatte for GSD4, hvad er dine tanker så? Er det en god eller en dårlig idé, og hvorfor? Hvis man skulle have tacklet det på anden vis, hvordan skulle det så have foregået?

Hvilke racespecifikke eller generelle lidelser findes der i din race, som man kan dna-teste for?

Er lidelserne dominante eller recessive?

Synes du, at det ville være godt med påbud om tests fra dit forbund, eller kan du forestille dig andre løsninger? Og i så fald hvilke?

Synes du, at alle kælekattekøbere skal have besked om killingernes status på de forskellige tests? Hvorfor eller hvorfor ikke?

Jeg kan selv lægge for: I min race, Maine Coon, kan man dna-teste for SMA, som er en recessiv muskeldegenerationslidelse, og for ét gen, som formentlig forårsager HCM, som er en dominant hjertemuskelsygdom.

Jeg synes, at det er en god idé at Maine Coon-opdrættere tester deres katte, og jeg synes, at det er en god idé at man bruger resultaterne i sit avls- og selektionsarbejde. Men jeg synes ikke, at forbundene skal begynde at påbyde tests, bl.a. fordi jeg mener, at de let kan føre til en falsk tryghed for både opdrættere og købere, og fordi jeg mener, at det sender et forkert signal, som kan være med til at sygeliggøre racen. Og så mener jeg også til syvende og sidst, at racernes sundhed er opdrætternes ansvar, for better or for worse.

Jeg mener, at man når længst med at udstede avlsanbefalinger, og det så jeg til gengæld gerne, at forbundene, specialklubberne og avlsrådene gjorde noget mere i. :slight_smile:

Spændende emne Pil, men lidt øv at du starter den op, med ironi eller humor fra en anden tråd.
Det fortjener denne tråd ikke.

[QUOTE=Lindvig;606233]Spændende emne Pil, men lidt øv at du starter den op, med ironi fra en anden tråd.
Det fortjener denne tråd ikke.[/QUOTE]

Nej, beklager. Jeg synes ikke, at jeg fortjente den medfart jeg fik i den anden tråd - sådan er verden så uretfærdig.

Men tråden her kan da starte forfra, så det hele ikke skal handle om én test og så alle indlæg ikke skal handle om én person eller én race, for det som IMHO går galt i den anden tråd er, at generelle betragtninger optages som personlige fornærmelser. Og dét kan man jo ikke stille ret meget op over for. :surrender1:

Hos abyssinieren kan man DNA-teste for PRA og PK. Begge sygdomme er almindeligt recessive.
Jeg synes at tvungne tests er et skråplan af flere årsager. Jeg føler at man behandler folk som 5-årige og går ud fra at de ikke selv kan finde ud af at teste - eller endnu værre, som suspekte eksistenser, der ikke vil teste, hvis ikke de får et påbud. Og så er det altid et spørgsmål om, hvor grænsen går. Skal det kun være sygdomme, man kan DNA-teste for? Hvad med andre sygdomme og lidelser, som der kan testes for på anden vis? Og tager man her højde for at det ikke er alle steder i verden at det er lige nemt at teste?

Pt. foregår det med selvjustits og det fungerer - and if it ain’t broke, don’t fix it. Faktisk synes jeg at det er rart at man ved hvad folk vil gøre, hvis de har et valg.

Killingekøbere har krav på alle de oplysninger, som kan have betydning for deres kat i fremtiden og den kategori falder bærere ikke ind under. Men hvis nogen direkte spørger til status, er det ikke en hemmelighed. Dengang vi ikke kunne DNA-teste for PRA, men kun øjenlyse, forklarede jeg altid folk at jeg ikke kunne give nogen garantier for denne sygdom, men at jeg hidtil ikke havde haft nogen PRA-ramte katte.

[QUOTE=holymoly;606226]

Hvilke racespecifikke eller generelle lidelser findes der i din race, som man kan dna-teste for?

Er lidelserne dominante eller recessive?

Synes du, at det ville være godt med påbud om tests fra dit forbund, eller kan du forestille dig andre løsninger? Og i så fald hvilke?

Synes du, at alle kælekattekøbere skal have besked om killingernes status på de forskellige tests? Hvorfor eller hvorfor ikke?[/QUOTE]

Vi har ikke kendskab til nogen hos européen. Men derfor kan de jo sagtens eksistere, vi har bare ikke set tilfælde nok af noget… HCM er jo ikke ualmindelig hos kat, så mon ikke også hos EUR, den kan vi bare ikke DNA teste for, kun scanne indimellem. Blodtype B, som jo ikke er en lidelse som sådan, men bare en genetisk uforligelighed har vi.

Genetik og avl er jo ikke statisk, og det ene kan opveje det andet, så jeg har det nok lidt svært ved meget stramme regler og forbud, og ser hellere oplysning og anbefalinger.

Ja, det synes jeg killingekøberne generelt skal have hvis det er relevant for dem at vide. Altså at en kælekat er blodtype A eller B ville jeg f.eks. ikke informere dem om. Ej heller om en negativ pkd test f.eks.
Men har killingen en status, der kan påvirke dens fremtid, så ja. Men kan også godt forstå problemet med sygelig gørelse. F.eks. en mutation som mybpc3 er godt nok svær, for den er så uafklaret…

Helle vil du skrive lidt om hvad PRA og PK er for nogle sygdomme?

Jeg er præget af at være NFO-opdrætter og kender ikke alle forkortelserne på sygdomme i andre racer,
men synes det er spændende at læse om.
Derfor vil jeg gerne vide, hvad de forskellige forkortelser står for.

[QUOTE=En forhenværende bruger;606242]
Jeg synes at tvungne tests er et skråplan af flere årsager. Jeg føler at man behandler folk som 5-årige og går ud fra at de ikke selv kan finde ud af at teste - eller endnu værre, som suspekte eksistenser, der ikke vil teste, hvis ikke de får et påbud. Og så er det altid et spørgsmål om, hvor grænsen går. Skal det kun være sygdomme, man kan DNA-teste for? Hvad med andre sygdomme og lidelser, som der kan testes for på anden vis? Og tager man her højde for at det ikke er alle steder i verden at det er lige nemt at teste?[/QUOTE]

Det er en interessant pointe. :thumbup:

Hvis vi virkelig skulle gøre en kattesundhedsmæssig forskel med de tvungne tests, så skulle vi IMHO nok starte med obligatorisk HCM-scanning af en lang række racer. Men det kan så ikke rigtig lade sig gøre at påbyde i praksis, dels fordi ikke alle har samme muligheder for at komme til specialist, dels fordi sygdommen jo erfaringsmæssigt kan udvikle sig ret sent, så hvor mange tests og hvor sent i kattens liv skulle man så påbyde? Det kunne hurtigt blive et ret omfattende regelarbejde - for slet ikke at tale om en ret besværlig administration. :slight_smile:

Men alligevel er det faktisk mit indtryk, at mange Maine Coon-opdrættere(og sikkert også mange opdrættere af andre racer) scanner, og scanner regelmæssigt, og scanner fortsat, så det kan måske godt lade sig gøre uden påbud, men blot med oplysning og anbefalinger. :slight_smile:

Hvor stor andel af blodtype B er der ca.? :slight_smile:

[QUOTE=Lindvig;606248]Helle vil du skrive lidt om hvad PRA og PK er for nogle sygdomme?

Jeg er præget af at være NFO-opdrætter og kender ikke alle forkortelserne på sygdomme i andre racer,
men synes det er spændende at læse om.
Derfor vil jeg gerne vide, hvad de forskellige forkortelser står for.[/QUOTE]

Nu er jeg godt nok ikke Helle, men kender da de sygdomme da de også er i somalien :slight_smile:

PRA er en øjensygdom der gør katten blind, og PK er arvelig anæmi.

Der er næsten ingen af mine killingekøbere, som nævner HCM, og så plejer jeg ikke selv at tage det op. Jeg valgte tidligt at udfase mine cMyBPC3-positive katte, så det er der heller ingen grund til at tale om, og scanninger er, hvad de er - det kan hurtigt blive noget værre rod at redegøre for. :wink:

Ingen køber har nogensinde spurgt til SMA, men der er faktisk mange, som spørger til tænder og tandkødsstatus, så jeg vil tro, at det p.t. er et af de mest omtalte sundhedsproblemer hos Maine Coonen. Om omtalen så er proportional med det faktiske antal tilfælde, det ved jeg ikke. :?

[QUOTE=Lindvig;606248]Helle vil du skrive lidt om hvad PRA og PK er for nogle sygdomme?

Jeg er præget af at være NFO-opdrætter og kender ikke alle forkortelserne på sygdomme i andre racer,
men synes det er spændende at læse om.
Derfor vil jeg gerne vide, hvad de forskellige forkortelser står for.[/QUOTE]

Ja da :slight_smile:

PRA står for Progressive Retinal Atrophy og er en øjensygdom, der gør katten tiltagende svagtsynet og til sidst blind over en årrække. Sygdommen kendes også fra hunde og de senere år, er man også blevet bekendt med at den ligger hos andre racer end abyssinieren, men vi har kendt den i mange år.

PK står for Pyruvate Kinase Deficiency og er en blodsygdom, som kan medføre døden. Pyruvate kinase er et enzym i de røde blodlegemer, som gør at de kan producere energi og dermed overleve. Hvis det mangler nedbrydes de røde blodlegemer og katten får alvorligt blodmangel.

Nada…! Både for EUR og SBI´s vedkommende…
Det eneste vi kan teste for er blodtypen, men det har jo ikke noget med sygdom at gøre. Der findes ganske få type B EUR - jeg gider ikke engang teste for det. Ca. 20% af SBI er type B - jeg tester alle avlsdyr medmindre den ene af forældrene i forvejen er testet til at være homozygot type A. Uanset om de er type A eller B har svaret ingen indflydelse på om jeg vil bruge dem eller ej. Jeg vil bare vide, hvad jeg arbejder med.

Og der findes skam racespecifikke sygdomme hos SBI - bare ikke noget man kan teste for, så man må i høj grad læne sig op at “gut feeling” og stambogsgranskning - og held! Vi ville skrækkeligt gerne vide hvorfor flere SBI dør af FIP end gennemsnitsracekatten, men det er SÅ svært at få folk til at få samlet noget DNA, når de har en FIP syg kat, og derfor er der så langt hjem endnu. Vi har et jævnligt forekommende syndrom, “rystekillinger” eller congenital tremors - til trods for at den er ret godt kendt af opdrætterne, er den alligevel så ukendt af forskerne, at den ikke engang har et navn! Arvegangen er dog kendt, den er simpel recessiv. “Syge” killinger helbredes spontant hver gang og det er et temperamentsspørgsmål, om man vil avle med dem. Det er vist en af de absolut få neurologiske sygdomme, der går over af sig slev, helt uden behandling. Så kan vi en gang imellem se juvenil cataract, portosystemisk lever shunt og dermoid cyster. HCM er et lillebitte problem - jeg kan erindre 2 linier, hvor det med usvigeligt sikkerhed opstod allerede når kattene var omkring et år gamle, men begge linier er for længst uddøde. Så ser vi en tendens til forhøjet urea/creatinin, som de dog lever udmærket med.
VH
Susanne

Principielt synes jeg, at det er bedre at lære folk at gøre tingene rigtigt end at lave regler og kontrol og straf. - En undtagelse er dyrlægekontrollen på udstillinger. Der går folks uforstand ikke kun ud over deres egne katte, men også over andres.

Hvis vi skal have tvangs-test, så er der flere forhold, der skal være på plads:

  • sygdommen skal have en vis udbredelse
  • konsekvensen af sygdommen skal være alvorlig
  • genetikken skal være klarlagt
  • det administrative apparat (stambogsdatabase, rubrikker i stamtavlerne, håndtering af import …) skal være klart.

vh

Andreas

Få. Jeg har ikke kendskab til nogen i DK (dermed ikke at de ikke er der), og ikke ret mange opdrættere i DK tester. I Sverige er der et par opdræt med B blodtypen i deres linier. EUR har det (vist primært) fra en hankat med brite-mor :slight_smile: (Arie). Sjovt nok er moderen med stamtavle et par generationer tilbage i EUR databasen, men ikke i brite databasen…

Noget af det vil oplevede indenfor feks. Somalien, da de to DNA teste kom frem ( i.e. for PRA og PK) var at pludselig blev der “run” på kuld hvor begge forældre var testet fri. Utrolig mange - især nye - opdrættere - stillede det krav når de skulle købe avlskat, at katten var negativ. Det var der en del opdrættere der tjente gode penge på…de lavede simpelthen den samme kombination igen og igen og igen - og solgte alle killinger til avl - for de var jo heldigvis fri for PK og PRA.

Og måske skulle jeg ikke skrive i datid - jeg får stadig ind imellem henvendelser fra opdrættere der gerne vil købe den der super udstillingskat som så også bare lige skal være testet negativ for 117 ting:argh:

Sundt for racen ? - NEJ.

Jeg tror årsagen til at folk ikke vil bruge bærere i høj grad er fordi det jo er nemmere at parre to negative sammen og så ikke skulle bruge penge og tid på at skulle teste afkommet. Men for nogen er det selvfølgelig også fordi de simpelthen ikke ved nok om genetik og om den specifikke sygdom.

Idag hører jeg stadig opdrættere prale med: Nu har vi et PK/PRA negativt opdræt!

For mig er det så ikke noget at prale af. Dels er det ikke sundt for en race, at man i så høj grad koncentrerer opdrættet på specifikke katte bare fordi de er testet negative for en sygdom MEN - det KAN jo være, at vi en dag finder ud af at NETOP bærere af denne eller hin sygdom er stærkere overfor andre sygdomme.

Det er faktisk sådan indenfor mennesker, at visse gener i heterozygot form ( som i homozygot form kan være farlige) beskytter mod ANDRE sygdomme. Hvad nu hvis det samme viser sig at være tilfældet hos katte ?

Jeg kan feks fortælle, at i den tid jeg har kendt PK status på mine katte så er de eneste katte vi har mistet til FIP været PK negative…:gruble:

Og man kan jo sige, at en heterozygot kat jo er mere “udavlet” - i.e. har en større genvariation - end en homozygot kat. Det har jo mange her på listen skrevet så meget om - at det er vigtigt at vi ikke indavler fordi så mister vi genvariationen. Tja - det gælder jo så også at vi måske ikke skal have ALT for travlt med at homozygotisere de gener der ikke giver sygdom.

Blot en tanke. Vi er stadig meget uvidende om hvad genetik er og hvordan det fungerer. Og så længe vi er det - så synes jeg vi skal være utrolig forsigtige med at skære ting ud i pap og lave hårde regler for hvad man skal og ikke skal gøre når det gælder opdræt.

Tænk hvis vi en dag fandt ud af, at en af de sygdomme vi havde “udryddet” faktisk i heterozygot form kunne beskytte katten mod en anden sygdom - som f.eks FIP eller kræft ?

En af de ting jeg tror er så sundt og vigtigt for katteopdræt generelt er at vi IKKE tænker ens eller gør tingene på samme måde. Det giver en chance for at hvis nogen skulle starte på noget dumt så er der forhåbentlig også nogen der ikke gør lige det samme :tihi:

og en af de ting jeg dårligst kan klare ved kattefolk sådan helt generelt, er den der fordømmende holdning ( hvis du ikke gør og siger og tænker som JEG gør så er du en dårlig/useriøs/frygtelig opdrætter.

Vi kan godt være uenige - det synes jeg som sagt er sundt. Og jeg ved da godt, at der er folk jeg ikke vil samarbejde med fordi jeg synes vi er for langt fra hinanden i vores ideer om opdræt f.eks. Men det betyder ikke at jeg synes de er useriøse opdrættere bare fordi de tager nogle andre valg end jeg gør.

Men måske har det også noget med alder og erfaring gør. Som andre har sagt - inden man starter opdræt har man mange idealiserede forestillinger om hvad man vil gøre og hvad man IKKE vil gøre. Når man så står i suppedasen så lærer man at opdræt - som resten af livet - består af valg og kompromiser. Og så lærer man at andre også må foretage de valg og gå på kompromiser og at andre ikke nødvendigvis tager de samme valg eller vil gå på kompromis samme sted.

Til racernes rigdom og velvære - tror jeg.
Teresa

Jeg tør jo næsten ikke skrive det - jeg tror vi nåede rigtig langt med katterier der var frie for: Stress, ringorm, parastitter, virus osv.

Det er ikke helt så håndgribeligt - men mon ikke det er et større problem end det vi tester for - både for katteriet og killingekøberne

Ja, jeg hælder nu også mere til frivillig omsorg for sine dyr end påbud oppefra, måske vedtaget af nogen der ikke helt formår at se helt herned… Tryk avler som bekendt modtryk, og man kan jo overveje hvad der sker hvis vi begynder at forlange at folk skal teste for…XX (find selv på en test) “bare” for at få lov at lave et kuld kattekillinger. Den ene side er den rent økonomiske - det bliver dyrere at lave et kuld kattekillinger for hver gang der opfindes et nyt påbud. Det bliver sværere at lave et kuld kattekillinger for hvert nyt påbud. Og hvis man langsomt men sikkert når dertil, at det er #1 er for dyrt med alle de tests og #2 for svært, så er der jo altid den mulighed at man fuldt lovligt kan opdrætte kattekillinger uden stamtavle - og vi kommer ikke udenom at der ER et ganske pænt marked for “ægte uden stamtavle” killinger er er et par tusinde billigere end dem med stamtavlen. Skeler vi til hundeverdenen, så er der jo flere alternativer til DKK, og de er vel ikke allesammen lige… seriøse på områder, hvor DKK har nogle kardinalpunkter.
DNA testning er som et tveægget sværd. Det kan være et praktisk redskab, som man kan arbejde med - eller det kan være et våben, der nærmest kan udradere en halv bestand fordi folk ikke ved hvad de skal bruge testresultatet til. Det kan jo hurtigt blive anstrengende at høre gamle krigshistorier fra dengang mor var dreng - men jeg vil gå ud fra, at der også er nogle få andre “gamle kattedamer” her som mig selv, der husker hvor udbredt perseren var i “gamle dage” - og hvor stort et dyk racen tog, da man “opfandt” PKD. Der udbrød nærmest massehysteri - jeg har ikke andre måder at beskrive det på! Masser af opdrættere tog sig ikke tid til at lave bare én generation mere for at få et negativt afkom, men snippede bare alt. Det dårlige rygte var langt, langt værre for bestanden end selve sygdommen! Det var ikke særligt opmuntrende at opleve udefra :frowning: man blev i FIFe aldrig enige om at gennemtvinge obligatorisk testning, og det var vel godt det samme, for langt fra alle medlemslande havde reel mulighed for at gennemføre det. Idag kan man DNA teste - i virkeligheden burde vi være langt forbi behovet for at teste for PKD nu, men skaden der skete på antallet af katte har været nærmest uopretteligt - til trods for at perseren faktisk er en både sund og robust kat. Én eneste arvelig sygdom, som katten i mange tilfælde kan leve fint med i mange år - og kæden røg af.
Jeg tror ikke på tvang - jeg tror på oplysning. Jeg tror mere på frivillighed end på påbud, fordi påbud og øgede omkostninger gør det mindre attraktivt at deltage i den organiserede del af katteopdræt. Velbegrundede vejledninger ville være fint - men i den sidste ende påhviler ansvaret for kattene den enkelte opdrætter. Der er SÅ mange ting man skal tage hensyn til, som vi med sindsro overlader til folk selv at administrere - de fleste behøver ikke blive styret af et moderskib. Jeg har ikke altid forstået FIFe´s H&WC, og nogle gange har jeg stille tænkt at det virker som om de har haft mere teoretisk viden end praktisk erfaring, når de er kommet med forslag.
Nå, men nu kan NFO opdrætterne så muntre sig med GSD4 testning i lang tid fremover. Jeg tror på, at de fleste sagtens selv kunne have fundet ud af det uden at det havde været nødvendigt at komme med påbud. De fleste opdrættere har jo samme mål - sunde og glade dyr!
VH
Susanne

jeg tror faldet i antallet af perser katte har meget mere at gøre med den ændring i typen der skete fra slut 1980’erne og op gennem 1990’erne.

den flade type appellere til færre mennesker - købere og opdrættere - og det tror jeg har haft langt større betydning end PKD…

faldet i antallet af PER forsætter jo også den dag i dag, da man jo hver år kan se at der registreres færre og færre PER…samme udvikling kan i øvrigt ses hvis man ser på stambogsstatestik fra SVERAK og GCCF

det jeg har hørt fra gamle opdrættere er at pkd positive katte forsat blev brugt i avl også efter at PKD DNA analyse blev tilgængelig…PKD kan da have bidraget til faldet i antal af persere - men hovedårsagen mener jeg er ændringen i typen

[QUOTE=Musashi;606331]jeg tror faldet i antallet af perser katte har meget mere at gøre med den ændring i typen der skete fra slut 1980’erne til beg. af 1990’erne.

den flade type appellere til færre mennesker - købere og opdrættere - og det tror jeg har haft langt større betydning end PKD…[/QUOTE]

Jeg vil også tro (uden at jeg på nogen måde kan vide det med sikkerhed) at godkendelsen af norsk skovkat og Maine Coon, og senere sibirer og ragdoll, har gjort et indhug i perserens popularitet, og måske i endnu højere grad fordi perserne så i den samme periode blev mere typede eller ekstreme. Mange mennesker faldt (og falder stadig) for skovkattens og Maine Coonens “naturlige” udseende og for romantikken omkring deres “naturlige” ophav, og det skaber en endnu større kontrast til den mere forædlede perser, på godt og ondt.