"Racekat" uden stamtavle

Hej alle kattegale.

Jeg håber virkelig ikke, at jeg støder nogle med denne tråd. Sagen er, at jeg overvejer at købe en killing uden stamtavle. Jeg ved udmærket godt, at der så ikke er nogen som helst garantier for ægthed - men det er ikke det vigtige for mig. Race er fuldstændig underordnet for mig, jeg er bare faldet for netop denne kat.
Det, jeg går op i, er, om katten er sund og rask. Og har læst et par steder herinde, at man kan være uheldig med sælgere, som sælger syge killinger.
Sælgeren, jeg har kontakt med, sælger en killing, som er sundhedstjekket, vaccineret, chippet, ormebehandlet og desuden oplyser sælger, at killingen er behandlet for øremider som blev konstateret ved første vaccination. Neutraliseringen ville jeg selv få ordnet.
Har aftalt med sælger, at jeg kommer og ser killingen igen, inden jeg forpligter mig til noget som helst.

Umiddelbart synes jeg jo, at det virker reelt nok. Men jeg har ikke den store erfaring i at købe kat på den måde. Så vil nok bare gerne høre, om der er noget, jeg skal være særligt opmærksom på, når jeg besøger sælger? Nogle tegn på, at hun ikke har rent mel i posen. Eller noget jeg særligt skal se på ved killingen?

Håber som sagt virkelig ikke, den her tråd støder nogle, eller at nogle bliver sure. Jeg er tilfældigvis faldet for denne killing, men jeg overvejer virkelig situationen og håber, jeg kan få nogle råd med på vejen.

Det er ikke længe siden emnet sidst har været oppe og vende i denne tråd: http://www.kattegale.dk/forum/showthread.php?t=55803&highlight=�gte+uden+stamtavle
Jeg tror ikke, der er nogen der bliver sure over at du spørger :slight_smile: Men vi er en del der er ved at køre trætte i konceptet “racekat” uden stamtavle. Det er ikke en racekat, medmindre den har en stamtavle. Forbrugerklagenævnet sætter prisen på en sådan kat til 700 - 1000 kroner. Så ved du, hvad du max. bør give for den!
VH
Susanne

Tak for svaret, vil lige læse den tråd igennem.
Jeg ved selvfølgelig, at det ikke er en racekat, derfor jeg satte “” omkring. :slight_smile:

Nej altså ved ikke hvorfor jeg var lidt nervøs for jeres reaktioner. Nok fordi jeg jo godt ved at det selvfølgelig ikke er nogen racekat og sælger alligevel kalder den det - og jeg så alligevel overvejer at købe den. Vil jo ikke risikere at støtte en, som snyder eller er ligeglad med kattenes ve og vel. Og det har jeg måske svært ved at gennemskue.
Det er bestemt ikke, fordi jeg tror, at opdrættere er “snobbede” og kun værdsætter racekatte eller sådan noget! Altså mest fordi jeg nok er bange for at være dum og naiv ved at købe præcis denne killing.

sætter pris på jeres svar! :slight_smile:

Du kan sagtens få en killing uden stamtavle hos nogen, der bekymrer sig oprigtigt om killingen. Men idet selve stamtavlen kun koster sølle kr. 200,- så kan man jo hurtigt undre sig over hvorfor folk ikke vælger at “gøre det ordentligt” og få lavet stamtavle på killingerne. Det er ikke ligefrem raketvidenskab at få dem registreret, og det er heller ikke dyrt :slight_smile: Hvad holder dem så tilbage? Det er der du skal bore lidt for at finde ud af om du er ved at blive små-snydt. Idet du allerede ved, at der ikke er nogen stamtavle, så kan du ikke blive fuldstændigt snydt, du skal bare vide at HVIS noget går galt, så er der ikke de helt store muligheder for hjælp nogen steder. Livet indeholder som bekendt ingen garantier, selve stamtavlen garanterer ikke at killingen aldrig kan blive syg. Men hvis der sker noget uforudset, så er der mere hjælp at hente.
VH
Susanne

Hvis jeg en dag ikke skulle have racerene katte, så tog jeg på internat og fandt en. Der er mange blandinger og killinger på internater. Prisen er yderst rimmelig og der er trods alt en sælger der aldrig forsvinder efter katten er overdraget.

Men du skal gøre som du lyster, for det er dine penge og dig der skal leve med katten de næste måske 20 år.

pøj pøj med projekt killing :slight_smile:

jeg mener helt klart man skal købe den kat man forelsker sig i og så er det ret ligegyldigt om der er stamtavle på den el om det bare er en huskat, det blive betegnet som en huskat lige så snart der ikke er en stamtavle på katten. man kan så sige at hvis du køber en kat uden tavle skal du være forberedt på evt yderligere udgifter i form af at katten nok skal neutraliseres, måske have vaccinationer osv og har du givet 1000-1500 kr for katten hvilket tit er det prisleje en såkaldt “racekat” sælges til og du så lægger evt dyrlæge regninger oveni , ja så betaler du næsten det samme som man kan købe en stamtavle kat for.
jeg har både katte med tavle og en uden tavle og jeg er glad for hver og en af dem.
men som sagt du skal købe lige præcis den kat du forelsker dig i og jeg garantere dig for at ingen overhovedet vil nedgøre dig for det valg du træffer, så længe du ikke kalder en kat uden tavle for ægte/racekat

jeg har selv hovsa killinger… men de bliver aldrig andet end hovsa killinger… deres mor har tavle, men far er ukendt ergo er killingerne blandinger/huskatte…

jeg har fravalgt at sætte dem til salg så billeder kommer først her efter den 24, da de ikke er julegaver, men jeg kan fortælle dig at mine nok kommer til at koste 1000 kr… det er incl. 2 vac. chip og evt øretattovering, en killinge pakke og hvilket er grunden til prisen neutralisering… Sidste del er nemlig også ofte billigere for opdrætter end kælekattekøber…

men dette skriver jeg da man godt som køber må stille krav og sige sine forventninger… på den måde kan du også lurer sælgers holdninger…

Jeg er så slet ikke enig i, at man nødvendigvis skal købe den kat, man lige har forelsket sig i. Den slags forelskelser har rigtig mange kommet til at betale dyrt for i sidste ende. Der er ikke noget nemmere i denne verden end at forelske sig hovedløst i en killing - jeg har selv været der! - og når man først er killingegal, ja så er man nærmest udenfor pædagogisk rækkevidde :høhø:

Lad mig slå fast: Om man ønsker en racekat eller en huskat, det er for mig fuldstændig ligegyldigt. For mig går der imidlertid en helt klar grænse, og det er, at sælger skal kalde katten, hvad den er. Det betyder, at sælger ikke skal forsøge at sælge mig en racekat, hvis ikke der følger stamtavle med - og det er uanset, om jeg er interesseret i stamtavlen eller ej.

Derfor ville første alarmklokke bimle hos mig i forhold til “din” killing. Det kan godt være, at du er ligeglad med stamtavlen, men sælger smykker katten med lånte fjer, og den er ikke, hvad sælger siger, at den er.

Dernæst har killingen været behandlet for øremider, og det ville få næste klokke til at bimle. Ikke fordi øremider i sig selv er verdens undergang og da slet ikke, når den er behandlet, men kombinationen af en sælger, der sælger racekat uden stamtavle, og at katten så også har haft øremider, OG at du selv skal bekoste neutralisering, det lugter i min verden af en dyr forelskelse.

Der er masser af overskønne killinger i verden, så jeg ville personligt ikke kaste mig ud i en killing, der sælges for noget, den ikke er, og med en viden om, at den har været syg.

Uanset hvad DU vælger at gøre, så held og lykke med projekt killing :slight_smile:

Det aller, allervigtigste er, at du skal se mormis (eller stedmor hvis det er hittekillinger) og killingerne sammen i eget hjem. Kan man ikke få lov til det, er sælger næsten med garanti en kattehandler, og man risikerer at få en killing, som ikke er socialiseret korrekt og derfor bliver menneskesky, aggressiv, og urenlig. Du skal kunne besøge sælger, gerne flere gange, og omgås killingen, som skal være nysgerrig og selv komme hen til dig, når du sætter dig ned til den. Du skal spørge sælgeren, om du må “tænke over det” en dags tid efter at have besøgt killingen - hvis sælger presser dig til at betale med det samme og truer med at sælge killingen til en anden hvis du ikke straks springer til, så er sælger nok en kattehandler. Spørg dig selv, om du gerne selv ville vokse op som kat i det pågældende hjem. Hvis svaret er nej, eller hvis du på nogen som helst måde får en dårlig mavefornemmelse, så køb ikke killingen uanset hvor sød den er.

Hvis sælger kræver mere end 1.000,- plus/minus for en killing uden stamtavle, så bliver du snydt, uanset om forældrene har stamtavle eller ej. Jeg har set, at “ragdoll”-killinger uden stamtavle sælges for op til 4.000,- på f.eks. DBA, og det er helt bestemt fusk - at købe sådan en killing og selv betale for dyrlægen er dyrere end at købe en killing med stamtavle som bliver ordnet af opdrætteren, og de penge stopper sælgerne lige ned i lommerne, for et produkt som højst sandsynligt ikke “lever op til” kravene for en racekat. Muligvis er sådan en “racekat” født med arvelige sygdomme og/eller er resultatet af ukontrolleret indavl. En hæderlig opdrætter med et ‘ups’-kuld vil ikke tage mere end ~1.000,- for en killing, og det er som Line skriver ofte inklusiv neutralisering. :slight_smile:

[QUOTE=Cecilie;1270555]Spørg dig selv, om du gerne selv ville vokse op som kat i det pågældende hjem. Hvis svaret er nej, eller hvis du på nogen som helst måde får en dårlig mavefornemmelse, så køb ikke killingen uanset hvor sød den er.
[/QUOTE]

God pointe - når man først er forelsket i killingen, kan man nemt havne i den der med at ville redde den, hvis forholdene ikke er i orden.

Gode opdrættere er med rette stolte af deres resultater, som de har brugt masser af tid og penge på at nå frem til.
For de fleste af dem var deres første kat en ganske almindelig huskat, som de mindes med glæde, så snobbede er de ikke…

De virkelige “snobber” er dem, der foregiver at sælge racekatte, som ikke er det… :wink:

Rose, dine spørgsmål er vældig gode; og de viser, at du tænker dig om, før du handler. Jeg har to - kontante - modspørgsmål, som jeg synes, at du også skal tænke over.

[QUOTE=rose;1270523]
Umiddelbart synes jeg jo, at det virker reelt nok. Men jeg har ikke den store erfaring i at købe kat på den måde. Så vil nok bare gerne høre, om der er noget, jeg skal være særligt opmærksom på, når jeg besøger sælger?[/QUOTE]

Ja, spørg hvorfor kvalitetsbeviset (=stamtavlen) mangler? Altså, hvis alt andet - som påstået - er i orden, hvorfor er der så ikke lige det sidste lille stykke papir til 200 kr?

Du omtaler dig selv som havende begrænset erfaring. Hvorfor tror du så, at du personligt kan udføre den kvalitetskontrol, som sælgeren - af ukendte årsager - har unddraget sig?

vh

Andreas

Overvej også om katten er neutraliseret. Ellers skal du lægge det til prisen. En huskat kan hurtigt løbe op.

Endelig bør du overveje ang socialisering og genetik/linjer. Jeg har haft mange forskellige katte, og en ting har alle racekattene tilfælles: De håndterer ændringer bedre end huskattene generelt. Jeg er sikker på, at det skyldes, at de er udvalgt efter linjer med disse egenskaber plus at de er vokset op i opdræt, hvor de har oplevet en masse fra dag 1. Fx modtager de uden problemer voksne hunde, andre katte og flytning osv. Der er derfor en klar fordel mht en racekat, hvis den stammer fra et godt opdræt.

Kom til at tænke på den her sang, da jeg så din tråd :høhø: Den er smaddersjov, efter som jeg her har ene katte med stamtavle, og de er sådan her… siger de selv… :ups:

uanset race/huskat … hvis killingen ikke har fået konkret stimulig f.eks. hund hos opdrætter kan den ikke forventes at kunne omgås denne art tju bang problemfrit. Det samme gælder for hunde der ikke er vokset op med kat.

Blot til info.

alt andet lige så har jeg personligt langt mere tiltro til en person der gør sig den umage at få stamtavle på stamtavle berettigede killinger. Lange mere respekt for den person der sætter blandings killinger til slag som netop det de er, blandinger. og kun sælger dem neutraliseret.

folk der sælger “ægte” uden papirer har jeg ingen tiltro til. Kun den at de ikke aner noget om noget - de er til gengæld gode til at sælge og har altid det man mangler.

  • og jeg tror ej heller det er her der er lagt det største socialiserings arbejde.
    Men jo de har altid lige det man kan ønske sig til “billige” penge…

der var jo dem der ønskede sig en maine coon. de mente ikke de havde råd til en med stamtavle. Så de betalte 1800 for en ægte… har lagt vacc, neutralisering mv… og ja de har da en sød kat… men en maine coon er han bestemt ikke… til gengæld blev han langt dyrere end om de havde henvendt sig til en opdrætter og fået en ægte maine coon …men sådan er der så meget :slight_smile:

Vil du være sikker på ikke at støtte en der kun er interesseret i at lave penge så find en kat på internatet… de har også katte der kan ligne en racekat.

Jeg skriver ikke, at forskellige dyrearter problemfrit kan sættes sammen. Hvis det var henvendt til mit indlæg, bør du læse det igen :slight_smile:

For en ordens skyld er øremider vel ret beset ikke en sygdom? Det er en parasit. Man kan måske udlede noget om de omgivelser, katten er vokset op i, når den har haft øremider (?), men det siger vel ikke noget om dens sundhedstilstand? Og det taler vel til sælgers fordel, at hun oplyser om det, og at killingerne er sundhedstjekket og vaccineret og mærket m.m. Der er masser af registrerede opdrættere, der sælger stamtavlekillinger uneutraliserede til kæl (forstå det, hvem der kan), så det kan heller ikke tælle imod sælgeren som noget, en opdrætter aldrig ville gøre.

Til gengæld tæller det kraftigt imod sælger, hvis hun forsøger at sælge katten som en racekat uden tavle. Det er uhæderligt - men jeg kan faktisk ikke på dit indlæg se, om det er det, der er tilfældet her? Hvis sælger fx selv kalder killingen for en blandingskat, så er der jo ikke noget fordækt i det.

Det er selvfølgelig vigtigt, at killingen er sund rask, men det er lige så vigtigt, at den er blevet socialiseret godt og er tillidsfuld og vant til at omgås mennesker. Dens sundhedstilstand kan du ikke selv tjekke, med mindre den udviser meget synlige tegn, men du kan få et indtryk af, hvordan den opfører sig sammen med andre katte (jeg antager, sælger må have flere), og hvordan den møder dig.

Jeg startede selv i sin tid med en “race” kat uden stamtavle, men lærte hurtig hvor forskellen er. det er ikke kun den manglende stamtavle, som koster 200kr, men for en del racer er det også at de er testet fri for arvelige sygdomme. hos de registrerede opdrætter.

Nu skriver du ikke hvilken “race” den er. men gør dig selv den tjeneste at undersøge hvad racen kan have med i bagagen af overraskelser på den front.

Sørg for at se hele flokken og kig den grundig på både øre, øjne, mund og pels, spørg dig selv om du ville være kat i det hjem, er svaret nej, så lad være med at købe der.

mange ægte katte med stamtavle og test kan købes fuld vaccineret og neutraliseret for 4500 nogle billigere,

[QUOTE=galath;1271262]

Til gengæld tæller det kraftigt imod sælger, hvis hun forsøger at sælge katten som en racekat uden tavle. Det er uhæderligt - men jeg kan faktisk ikke på dit indlæg se, om det er det, der er tilfældet her? Hvis sælger fx selv kalder killingen for en blandingskat, så er der jo ikke noget fordækt i det.[/QUOTE]

[QUOTE=rose;1270532]Nej altså ved ikke hvorfor jeg var lidt nervøs for jeres reaktioner. Nok fordi jeg jo godt ved at det selvfølgelig ikke er nogen racekat og sælger alligevel kalder den det - og jeg så alligevel overvejer at købe den. Vil jo ikke risikere at støtte en, som snyder eller er ligeglad med kattenes ve og vel. Og det har jeg måske svært ved at gennemskue.
Det er bestemt ikke, fordi jeg tror, at opdrættere er “snobbede” og kun værdsætter racekatte eller sådan noget! Altså mest fordi jeg nok er bange for at være dum og naiv ved at købe præcis denne killing.

sætter pris på jeres svar! :-)[/QUOTE]

Og som jeg skrev tidligere, er øremider i sig selv ikke verdens undergang, men for mig er det helt klart summen af de forskellige ting, der får alarmklokkerne til at ringe. :slight_smile:

Ah, det havde jeg ikke set - det, du fremhæver. Jeg ledte kun i første indlæg.