Sammenføre killing med ældre kat?

Min burmeser kastrat, Milo, har været alene kat i 3 år efterhånden efter at min burmeser pige døde.
Nu er situationen så den, at vi er flyttet i en større lejlighed, og min kæreste er blevet tilbudt en killing (ragdoll/hellig birma/perser mix) af et vennerpar.
Vi har netop været ude og se disse killinger, og har forelsket os dybt i en lille pige!

Tror I det vil gå an at sætte en killing sammen med Milo?
Milo er 9 år gammel har som sagt været alene i 3 år nu, og virker egentlig til at trives med det, når vi er hjemme hos ham i hvert fald, vi hører ham græde noget når vi går.
Det der bekymre mig lidt er at Milo generelt er ret pylret. Vi er som nævnt lige flyttet for 2 måneder siden, og vi så ham nærmest ikke i 3-4 dage fordi han gemte sig. Da han så endelig kom frem, opførte han sig som om intet var hændt :sweat_smile:
Det skal lige siges at man bestemt IKKE kan mærke på Milo at han er af ældre dato. Tvært imod, han driver os stadig til vanvid med sin energi :see_no_evil::joy:

Så hvad tænker I? :grin:

Ang. det at få 2 killinger er lidt problematisk, da vi bor et sted hvor vi ikke må have så mange kæledyr desværre :frowning:

1 Synes om

Jeg ville overveje 2 killinger. Sammenføringen burde ikke være et problem.

3 Synes om

Som Camilla siger, ville jeg også få 2 killinger samtidig. Så har Milo muligheden for at lege men også for at trække sig på afstand og lade de to bumle :slight_smile: Jeg vil anbefale 2 hankillinger, da hanner og hunner mange gange leger anderledes. Hanner er til at bumle, og hunner er tit til fangelege (meget sat på spidsen).

Bliv nu ikke træt af mig, men med en blandingskilling risikerer I at rende ind i nogle problemer - både med pels, temperament og vigtigst af alt, sundhed. Det er meget fristende at falde for en lille uldtot, men støt istedet et opdræt hvor personen står til ansvar for opvækst, socialisering og sundhed :slight_smile:

3 Synes om

Jeg er helt med på alt det der med opdrættere osv. Men sagen er den af det, som nævnt, er min kærestes venner (som i øvrigt, VIRKELIG går op i det med liv og sjæl i forhold til socialisering og den slags og har læst stolpe op og stolpe ned), og at det her er noget min kæreste - der ellers ikke var så katteinteresseret før han mødte mig - gerne vil.

Jeg tog hjertens gerne 2 killinger, eller alle 3 killinger, men vi må have så mange dyr her hvor vi bor desværre :pensive:

Det ville jeg også rigtig gerne, problemet er bare at vi ikke må have så mange dyr her hvor vi bor :pensive:

Jeg blander mig i koret og anbefaler også at anskaffe to killinger. En af mine gamle killingekøbere, mistede den ene af sine to ældre hankatte. Hun var stemt for kun at købe en killing, men efter lidt snak frem og tilbage, endte det med hun fik to hankillinger. Det har hun bestemt ikke fortrudt! Killingerne kan krudte af på hinanden, mens den ældre kat kan deltage på det niveau han nu synes. Det fungerer over al forventning og sammenføringen gik fuldstændig uden problemer. Held og lykke

1 Synes om

Men hvis trådstarter kun må have 2 katte, kan 2 killinger jo ikke lade sig gøre.

Det kan kun blive et gæt, om den gamle kat kan forlige sig med en ny killing. Desværre. Det ville være så dejligt nemt, hvis man kunne forudsige det. Men der er jo en reel risiko for at det vil stresse den gamle kat. Så hvis I gør det, skal I måske have en plan b - for en sikkerheds skyld.

5 Synes om

Det er ikke sikkert den gamle vil acceptere en ny kat, uanset køn og alder.

Det skal i også være forberedt på :slight_smile:

1 Synes om

Det kan godt blive en svær opgave.
Som jeg ser det er aldersforskellen for stor til en god sammenføring.
For mange år siden forsøgte jeg selv noget lignende. En lidt over 8 år gammel hankastrat og en 12 ugers killing fra et internat.
Eneste grund til at vi ikke måtte opgive helt, var at vi havde et stort hus og begge katte dengang var fritløbere.
Vores gamle kat syntes slet ikke det var et hit, at få selskab af en ung kåd killing. Han hadede ham inderligt :frowning:
I skal virkelig have en plan B klar, så det ikke ender med en dybt stresset ældre kat.
Personligt synes jeg det er synd for den kat I har nu. Vent til ældste katten ikke er her mere, og få Jer så to killinger, som kan have fuld glæde af hinanden.
Ønsker I nr. 2 kat nu, bør det være en mere moden kat end en killing.
Jeg ved godt det ikke er det du vil høre, men det er mit bedste råd.

7 Synes om

Meget enig i det @Wijelo skriver.
Jeg har selv 0 succesrate med gamle og unge katte sammen…og det er med have hvor katte kan komme ud.

Og her har vi så omvendt haft sammenført en 12 år gammel hunkat med en godt 4 mdr. hankastrat - så godt som uproblematisk, hvilket jo bare understreger @galath’s pointe:

3 Synes om

Mulighederne er nok;

  1. katte kan ikke lide hinanden - og det er tydeligt for ejer
  2. katte kan ikke lide hinanden - ejer er ikke klar over det. Katte kan lægge låg på konflikter - men de stresser stadig. Konsekvens er eksempelvis at gammel kat bliver syg i uger efter ny kats ankomst.
  3. katte kommer fint ud af det med hinanden.

Det kan være meget svært at vurdere om katte kan lide hinanden eller blot tolerere hinanden fordi de ikke har andet valg. Det kan være nemt at tro at katte er ok med hinanden når de i virkeligheden ikke kan lide hinanden. To katte som ikke kan fordrage hinanden er ikke nødvendigvis ensbetydende med slåskampe, hvæs etc. Det kan lige godt være at en eller begge går rundt med kronisk stress/dårlig trivsel.

Lejlighed eller hus/have kan betyde meget i den sammenhæng for det at katte kan gå ud - være væk fra hinanden/opleve andre ting - kan mindske problemer. Men lejlighed - så skal katte bare være gode venner…ingen har lyst til at være sammen 24 timer i døgnet med en man ikke kan lide…

Har selv haft kat som det tog mig omkring 10 år at blive klar over at han bøllede en af de andre. Det var super lowkey hvor han bare lagde sig uskyldigt i døråbning og så lå han ellers og sendte blikke og/ eller blokerede…det gik helt over hoved på mig.

2 Synes om

Vi har en plan B hvis det går helt galt, men jeres råd har gjort at vi genovervejer.
Dog vil jeg sige at vi som sagt sige at vi ikke har boet her så længe - jeg ser det som en god ting?
Og at selvom vi bor i lejlighed (rækkehus om man vil, vi har have), så har vi 90 kvm.
45 ovenpå og 45 nedenunder. Så det er ikke som om de vil blive presset til at være sammen 24/7.
I fald vi vælger at prøve det :relaxed:

7 Synes om

Hvis gammel kat er flyttet inden for 3 mdr - så vil ny killing nok ikke være optimalt. Det er stress for kat at flytte fordi de er knyttet til deres territorium - flytte er nyt territorium som de skal vænne sig til. Og hvis der så kommer ny kat til bliver der så konkurrence om ressourcer + nyt territorium.

Katte ser typisk andre katte som konkurrenter - og en gammel kat ved godt at han kan have problemer med at klare sig over for ung kat.

Instinktivt er det ‘liv eller død’ situation for hvad nu hvis man bliver sparket ud af sit territorium? (mad, sikkerhed etc) På samme måde som mennesker kan få stress reaktioner som er styret af instinkter/nervesystem…selvom det bare er en træls e-mail så kan man reagerer som om der var løve som er ved at spise en…

Hvis I har 2 etager så også god ide at overveje om I har lyst til bakker/evt. mad vand på begge etager? Og om I gider de 3 bakker som skal til for 2 katte?

Her er også lidt læsestof

Mine erfaringer…

Jeg mistede min hankat meget pludseligt sidste år. Han var en af to søskende jeg havde. De var søskende ja, men de havde ikke et kærligt søskende forhold. De tålte hinanden. Og måske styrede hankatten, der altså døde, butikken mere end jeg regnede med. Set i bakspejlet. Hunkatten sov meget på 1.sal og han opholdt sig i stuen hvor vi var.
Vi flyttede også sidste år til mindre plads og det gav lidt flere gnidninger melkem de to.

Min hunkat på nu snart 6 år, hun er blomsret op og er meget mere kontaktsøgende, end hun nogensinde har været. Det betyder at hun følger mig meget og fortæller mig mange tid. Af og til kan det være lidt belastende men 95 af tiden er det bare så hyggeligt.
Jeg kigger nogle gange på dyreinternater online og bliver fristet af en killing osv. Men jeg er bange for at ødelægge den ro vi har fået i huset nu. Og ikke mindst kattens velbehag.

Min tidligere gamle kat Frida sørgede meget da hun i sin tid mistede min tidligere han
kat Orla. Rådet herinde var netop at få to killinger for ikke at overbelaste den gamle kat. Så jeg fik hende jeg har nu sammen med hendes kuldbror, der som sagt døde. Det fungerede rigtig godt da de var killinger. De legede vildt og voldsomt og puttede så hos den gamle Frida bagefter. Desværre mistede de glæden ved hinandenda de blev kønsmodne og voksne og levede mere hvert deres liv i hjemmet.

6 Synes om

Jeg ser egentlig lidt anderledes på det end de andre :slight_smile:

Hvis Milo var meget yngre ville jeg synes, en blanding af de racer ville være noget skidt, fordi de - i hvert fald i forhold til burmeseren - har et ret lavt aktivitetsniveau. Det vil være et mindre problem med en moden burmeser, som er knap så aktiv som i sine unge dage (som ejer glemmer man tit forskellen, men jeg har dem i flere aldersklasser) :slight_smile:

Herhjemme har jeg bl.a. Banshee på snart 10 år og Dopey på 4,5 år. Hvis man spørger Banshee, er Dopey en meget stor del af tiden en ekstremt irriterende møgunge på speed. Men han er nu godt nok sød, når han sover og så er han faktisk den bedste hovedpude, man kan få :wink: Resten af tiden lever de fint ved siden af hinanden, når hun altså ikke dykker ned foran ham og stjæler hans guf (han hedder ikke Dopey for ingenting).

Med så god plads har I rigeligt plads til at have to katte og endda til at give Milo et sted, der er “helle”, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt. Begge mine halvgamle tøser benytter sig jævnligt af den mulighed og det bliver fint respekteret af de yngre katte, at de gamle nu vil have fred lidt :slight_smile:

5 Synes om

Et spørgsmål - er Banshee tidligere avlskat som har fået killinger?

Jeg har også haft pensioneret avlshunkat som var meget dedikeret mor og bedstemor. Og var meget rummelig med andre katte - også da hun blev gammel. Specielt døtre/børnebørn af hunkøn var hun glad for. Men tror det var forårsaget af stort yngelpleje instinkt og hun ville nok have været anderledes hvis ikke hun var socialiseret med killinger.

En hunkat som har været fertil kan have anden pondus, autoritet og erfaring med at håndtere teenagere…

Nej, Banshee har aldrig haft killinger - kun oplevet dem, der er født her i huset og som hun bestemt ikke synes er særligt interessante, før de når en vis alder.

Jeg tænker faktisk lidt som Mette, at en lidt ældre rolig burmeser, nok netop egentligt godt kunne med en yngre “rolig racet” kat :slight_smile:
Simpelthen fordi racens temperament også gør en forskel.

Her har har jeg lige fået Korat killing trods min ældste burmeser bliver 8 om lidt, jovist der er den 5 årige hankastrat som buffer i mellem dem, men den ældre pige deltager skam også i legen, og især når der skal puttes eller løbes om kap! :slight_smile:
De ældre burmesere er altså aktive ift andre roligere racer.

Men til gengæld - så tænker jeg også at I hurtigt ved om det fungerer eller ej.
14 dage-3 uger. Så har en burmeser af ældre dato besluttet sig - enten er den lille ny “ok” eller også er den slet ikke!
Vi må ikke glemme at burmesere er relativt territoriale ift så mange andre racer, så de beslutter sig også forholdsvist hurtigt om “nye” må bor der eller ej. Her afgøres det med et par omgange af det jeg kalder for “tvangsputning”. Enten så kan den nye “ligges til” eller også den ikke - og kan den ikke, så kan man lige så godt opgive …
Jeg så det virkelig hurtigt - 2 uger tror jeg, rappe brugte på at overveje ham den nye blå lille ting. Så tvangsputtede hun ham af tre omgange og bum - pludselig var han ok og skulle vaskes og var okay at lege fangeleg med.

Det er enten eller med de burmesere der. Jeg tænker ikke at en 9-årig hankastrat vil være den værste at forsøge det med, når det er en killing af rolige racer blandet. Der går jo altså lidt tid endnu inden den er flytteklar, så jeres når at føle sig hjemme. Og han skal nok være både sød, blød og dum nok som en burmeser hankastrat oftest er, så enten er killingen godtaget på under en måned, eller også giver han klar besked om, at det vil han ikke.
Men en hankastrat ville jeg faktisk helt ærligt være meget lidt bekymret for at sammenføre en lille blid hunkilling feks :slight_smile: (lad være med at vælge “bitchen” i kuldet, men find en rolig og sød killing, så ville jeg forvente det nok skulle gå :slight_smile: )

(Valget mellem renracet og blanding ved I jo godt, nogle gange vælger hjertet …)

4 Synes om

Hvad er det endt med?

Vi har fået en killing og har to gamle katte. Det er slet ikke muligt at få en killing mere, selvom jeg gerne gav ham muligheden.

De gamle er ikke udprægede begejstrede for den lille hittemis. Gårdkatten holder sig udenfor det meste af tiden, men det er der ikke noget underligt i - slet ikke på den her årstid. Den gamle bimse er lidt stresset over den lille. Så jeg bruger meget tid og energi på at sikre, at hans grænser ikke bliver overskredet og at den lille hittemis er aktiveret. Så de har egentlig ikke glæde af hinanden. Vi har heldigvis mulighed for at skabe rum og ro til den gamle.

Havde jeg muligheden, havde jeg hentet en killing til selskab. Men 4 katte er 2 for mange herhjemme :joy:

Risikoen er at du ender med to katte, der er på tålt ophold af hinanden.