Tynd gammelmis

Hej alle kloge kattefolk.

Jeg håber I kan hjælpe. Jeg har en gammel kat på 14 år. Han har en leverdefekt, som han har levet med i 13 år. Den betyder, at han ikke tåler for fed kost som f.eks A/D. Defekten burde have taget livet af ham for snart 10 år siden, men komplet tossede levertal til trods, har han stortrivedes alle årene.

Han har altid været meget slank og udelukkende spist, når han var sulten. Sådan er det stadig. Men med nedsat aktivitet kommer mindre muskelmasse og vægttab (både muskler og sparsomt fedt). Jeg vil rigtig gerne give ham noget, der kan hjælpe ham til at holde vægten, men al seniorfoder jeg finder, er beregnet til at katte bliver tykkere med alderen. Dyrlægen foreslog noget vådkost (Hills senior mener jeg), som katten nægtede at røre. Man er vel Birma og kræsen.

Har I nogle gode forslag til en lidt for tynd seniorkat, der ikke tåler for højt fedtindhold i maden?

(Han følges af dyrlægen, men tænker kattefolk ofte har gode indsigter og erfaringer at trække på. Evt forslag vil blive vendt med dyrlægen inden vi starter noget)

1 Like

Jeg fodrede min gamle Frida med nedenstående. Der var fedtstoffer i til leddene. Hun blev 18 år. Ville han kunne tåle det tror du?
Så tænker jeg også det handler om livskvalitet så en lille piskefløde i ny og næ ville han kunne tåle det? :thinking:
Det er jo altid en balancegang og et valg vi tager.

Tak for svaret :slight_smile: Jeg vil kigge på foderet. Jeg tror ikke, fløde er vejen frem for ham. Han har det heldigvis stadig godt - er bare tynd. Jeg har også kigget lidt på Royal Canin 12+, som er det eneste foder, jeg hidtil har fundet, hvor der står noget om vægttab og tab af muskelmasse hos seniorkatte. De andre har mere fokus på kattene ikke bliver for tykke.

1 Like

Mirtazapin er en appetitfremmende medicin, der bruges til nyrekatte. Du kan evt. snakke med dyrlægen om det også kunne være noget til en leverkat? :smil:
RC har jo coating, og mange katte bliver for tykke på det, da de overspiser, så det kan også sagtens være sagen her :hoho:

Ja, jeg tror, jeg vil kigge nærmere på royal canin. Både våd og tørkost. Han spiser jo egentlig fint nok, det har bare aldrig været for meget. Han har udover første anfald fra leveren altid været komplet vægtstabil på 3,9 - 4 kg. Men nu sover han mere og rører sig mindre, så musklerne svinder helt sikkert og dermed også vægten. Plus tiden til at spise bliver kortere, når man går fra at sove 23 timer i døgnet til 23 timer og 15 min :laughing:

Vi har altid mad stående, men jeg tænker det bliver noget med små og ofte portioner af de ekstra seniorvenlige. Kun fordi den anden kat helst ikke skal i det. Hun er bestemt meget mere…storpelset :laughing: Hun har ikke brug for de ekstra kalorier plus hun ikke helt er senior endnu med sine 6.5 år.

3 Likes

Ja, og jeg kan anbefale at have i lufttætte beholdere, kun hælde en mindre mængde op i den man tager fra dagligt, og kun give lidt af gangen. Katte fristes rigtig meget af dufte fra maden, så jo længere tid det står, jo mere kedeligt og duftløst er det :smil:
Og så kan mere fysisk og mental aktivering måske også hjælpe? Leg med drillepinde, klikkertræning osv.? :smil:

Tak, jeg vidste jeg skulle skrive her. Om ikke andet for at få mine egne små grå i gang.

Jeg bruger allerede to spande (en med posen i og så en mindre en jeg tager fra), men jeg skal nok have fat i 2 mere, når jeg skal prøve at sikre det primært er ham, der spiser maden og ikke den runde skovkattetykling. :+1:

Jeg tror ikke, jeg får ham efter en drillepind eller lign. Han tager et par gange om ugen sådan en killingetur, hvor han løber rundt (stadig i anstændigt tempo dog), gerne ind under sofaen og op på reolerne. Men hvis nogen vil lege med, så stopper han og går i seng :laughing: Han er det blideste væsen og har altid været mere til nus end leg. Den anden, hun elsker at lege med drillepinde, papirskugler, taperuller, hunden, ja alt. Der er han mere afdæmpet.

Han har en rigtig dejlig blød seng foran brændeovnen og han elsker den om dagen. Den anden kat går aldrig i den. Om natten sover han hos min 12 årige datter. Det har han gjort fra hun blev født. Han viger ikke fra hendes side (hun har to hovedpuder - en til dem hver) Han virker stadig mentalt kvik, selvom han nogle gange stirrer ind i væggen og Miaver midt i sit killingestunt.

5 Likes

I sit eget lille pudefort :smiling_face_with_three_hearts:

13 Likes

14 Likes

:heart:

1 Like