Lux og Topic vådfoder

Kære alle

Jeg er vist lidt langsom til at lære om ingredienser i kattefoder, men jeg vil gerne blive klogere.

Mine katte vil ikke spise Topic, de slikker saucen og det er det. Nu vil jeg prøve med Lux. Den ene af mine katte er lidt sart, så jeg supplerer med porta 21 fra zooplus, som skulle være noget af det mest naturlige og nemt at fordøje. De får også lidt kogt kylling indimellem og “junk food” purina gourmet.

Men hvad er det som gør Lux til et godt vådfoder? Jeg ved det ikke indeholder korn og sukker, men hvad for en procent kød/protein skal jeg kigge efter?

Jeg giver også mine katte tørfoder, selvom kattekongen (Jackson Galaxy) ikke anbefaler det. Men jeg er i tvivl når i siger andet, for i virker også som eksperter, og de elsker det tørfoder. De spiser pt Perfect Fit (fordi de nægter at spise Wilderness) men er det bare junk food?

Der findes også en masse hjemmelavet foder opskrifter online, men jeg er i tvivl om hvad der er bedst.

Tror ikke Lux eksisterer mere, jeg har ikke set det i flere år. Mener, at den nu også hedder Topic.
Om den er ændret i indholdet, ved jeg ikke, for vi køber det ikke. Vores katte vil ikke spise det.

1 Synes om

Tak for svar. Jeg læste også om Lux på en tidligere kattegale tråd (helt tilbage i 2009) og tænkte det måske var et alternativ til Topic. Hvad fodre du dine?

Lux hedder nu Topic og det er ikke bedre end så meget andet, men det er udemærket og så er det meget billigere end så meget andet.

Mine elsker det så de får det og så engang imellem andet for ikke at risikere at de bliver trætte af det.

Hvor mange katte har du?

1 Synes om

Jeg kan selvfølgelig kun tale for mig selv, men det indtryk vil jeg nødigt give nogen. At jeg skulle være ekspert, mener jeg :slight_smile: Der er mange på forum, der har sat sig rigtig meget ind i foder, og som har rigtig meget erfaring med foder, men kattefoder er en jungle. Der er mange producentskabte behov - i hvert fald blandt tørfoderproducenterne.

Jeg vil i øvrigt heller ikke anfægte det, som Jackson siger i det indslag, du postede. Men jeg går stadig selv ud fra, at det vigtigste ved foderet er, at katten trives på det. Ikke bare at den kan lide det, men at den også er i god condition med fin pels og den slags. Det er ikke et ekspertudsagn, men et personligt valg - på kattens vegne, naturligvis.

Hvis du vil lave foder selv, så vær sikker på, at opskriften kommer fra en troværdig kilde med forstand på det, så katten får alle de stoffer og mineraler, den har brug for. Det skal man have lidt styr på, for at den ikke får mangelsygdomme. Men ellers er det selvfølgelig også en mulighed.

5 Synes om

Takker :blush: det giver god mening, når jeg aldrig kunne finde Lux i Aldi. Hvad fodre du dine med? Og hvad for noget foder mener du er bedre?

I mine øjne er du nu ekspert, mange års erfaring betyder meget. Min ene kat er lidt mat i pelsen og har muligvis allergi, så jeg har prøvet at give hende Porta 21 fra Zooplus, som skulle være “rent” og nemt at fordøje. Problemet er at det er lidt dyrt og hun vil kun spise den med tun (og tørfoder). Jeg ved ikke om det har nok taurin. Hvad fodre du dine katte? Og beklager hvis jeg har spurgt før.

Jeg vil prøve lidt forskelligt for at se hvad der fungerer bedst. Det er svært at finde det rette, når dyrlægen kun anbefaler Hills og Royal Canin.

Når det gælder vådfoder - det de gider æde, og det er ikke altid det, jeg synes bedst om. I lang tid har de fået Remas bakker med vådfoder. Jeg synes ikke, det er lækkert, men i det mindste er der ingen kulhydrater i. Og de spiser det stadig efter flere år. Det er i sig selv usædvanligt.

Du kan altid gå på opdagelse på Zooplus, der har et enormt udvalg af vådfoder i alle forskellige kvaliteter.

Mine katte får noget specielt urinvejstørfoder, så det kan du ikke rigtig bruge til noget. Før det fik de Purizon. Højt animalsk proteinindhold og vist også et pænt fedtindhold.

Igen et personligt valg truffet på baggrund af at jeg ved, katte er 100 % carnivorer. Men jeg har reelt ingen forudsætninger for at vurdere, om lige netop det foder er godt for lige netop min kat - ud over at se på, om katten trives.

Så ekspert - nah :blush: Men foder er altid en interessant diskussion, og den kommer op igen og igen, fordi der både er meget forskelligt foder og mange forskellige holdninger :slightly_smiling_face:

2 Synes om

Jeg har lært meget om fodder siden jeg kom her, og er slet ikke færdig med og lære om det endnu. Får så utrolig god vejledning her inden, kan simpelthen ikke huske det eller finde det igen, men en her inde, har lavet en så fantastisk fodder skema, så man kunne sammenligne det hele. Jeg er så imponeret over den stykke arbejde vedkommende har lavet og så bare sådan dele med os andre :blush:.

Min lever på royal canin tør fodder også lidt vådmad der fra, samt lidt andre slags sådan lidt fra hvor jeg nu handler, prøver og finde nogle sunde ting.
Royal canin er ikke det bedste, men min vil helst have det, mindst spild, samt han er flot i pels og har det godt, og han trives på det, så på den måde går jeg lidt på kompromier med det hele. Men også ser meget på hvordan han har det
Med venlig hilsen beimis ejer

1 Synes om

Tak :blush: jeg må gå på opdagelse og holde øje med hvordan katten har det. Jeg har bestilt et par prøvepakker fra Zooplus, så forhåbentlig giver det pote.

Mine kan også lide royal canin intense beauty, det er bare forfærdelig dyrt og heller ikke optimalt, når der er sukker i. Men der er også sukker i purina gourmet, som de elsker, og jeg må gå på kompromis.

Jeg må bare holde øje med min kat og finde det der gør hendes pels blank igen. Tak for svar :blush:

1 Synes om

Er det den her tråd du tænker på?

Foderberegner

Og jeg kikkede videre og tænker det er nok i en 2021 tråd, hvor @HolmeInc linker til den opdateret version.

Opdateret version

@Beimis Du kan søge her på siden, hvis du trykker oppe i toppen på forstørrelsesglasset. Det er ikke altid man finder det man søger efter, men man kan jo altid prøve. :slight_smile:

2 Synes om

Så vidt jeg lige kan se (kiggede lige på zooplus), så er Porta21 vådmad generelt kun suppleringsfoder. Det er vigtigt at være obs på, da katten kan få mangelsygdomme, hvis det er størstedelen af deres mad.

Det er @HolmeInc, der har lavet et fint skema med tørkost :slight_smile:

Vi fodrer primært med vådkost og så får de lidt tørkost ved siden af. Jeg er dog ikke den store hjælp, da vores lever af Topic. Der findes helt sikkert bedre, men vi skal også lige kunne være med økonomisk. De får en 3-4 dåser om dagen og nok 3 dl tørkost ved siden af (de er 5). De får engang imellem anden vådkost, når der skal være fest :tihi:

Ved vådfoder går vi efter animalsk protein som første ingrediens, og ingen korn, sukker eller salt. Ved tørkost går vi efter det samme (udover der gerne må være korn i), og jeg kigger på råstofanalysen, hvor fedt gerne skal være på cirka 20% og protein på cirka 35% eller mere.

Det er ikke altid, de lige får noget, der lever op til de krav. Der kan være gode tilbud eller foderpræmier, der får os til at gå på kompromis :slight_smile: Vi kigger på kattene - de er alle sunde at se på, blanke i pelsen og kun en er lidt til den gode side (og det er blevet bedre og bedre med alderen).

Jeg ved ikke om du kan bruge mit lange skriv, men der er lidt tanker :slight_smile:

3 Synes om

Det er en stor hjælp! Mange tak :relaxed: jeg tænkte nok Porta21 manglede noget næring. Ved du hvor tit de må få suppleringsfoder? Er det en gang om dagen eller et par gange om ugen?

Jeg har ikke tjekket, men det har det i hvert fald været tidligere. Engang havde Cosma en variant med tun, der var fuldfoder, men det ser ikke ud til at være tilfældet længere?

Må indrømme, at det har jeg aldrig sat mig ind i. Jeg ville nok højst give det som måltid engang imellem, hvis de får mest vådkost… Hvis de fx lever af 80% tørkost og 20% vådkost, så havde jeg nok gerne givet det et par gange om ugen.

Men det er bare lommetanker - jeg ved ikke, hvor grænsen går :slight_smile:

1 Synes om

Det ligner deres skift til skipjack tun har gjort, de ikke længere laver det som fuldfoder… Til gengæld burde der være langt færre tungmetaller i tunen (det er også skipjack, der anbefales til mennesker og især til gravide), men tun hver dag er vist lige rigeligt alligevel.

2 Synes om

Tak, det lyder fornuftigt. Jeg vil prøve at Google mig frem :relaxed:

Du kan læse min begrundelse for hvad foder jeg bruger Hvad indeholder det perfekte kattefoder? - DK ChiCha

Andre har også linket til det, men her er sammenligningsarket for tørfoder Sammenligning af tørfoder - DK ChiCha

Jeg har ikke lavet på vådfoder endnu, det sker på et eller andet tidspunkt :wink:

2 Synes om

Tak :tak: @Enki, ja det var den :slightly_smiling_face:, havde prøvet, men fandt ikke lige det, men fandt andre ting

Med venlig hilsen beimis ejer

1 Synes om